Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr Jurečka ví nejlépe, co je přilepšení k důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ministr Jurečka zaperlil. Nové auto nebo rekonstrukce bytu nejsou vylepšení důchodového života.

Článek

Berte, prosím, tento výplod mého momentálního stavu mysli s rezervou. Myslím, že myšlenka je v něm vyjádřena dostatečně, nicméně ovlivněna tím, co se zase snaží naši „hlavouni“ vymyslet, aby lidem usnadnili a vylepšili život.

Dnes na mě „vyběhl“ článek na serveru penize.cz: Zpřísníme výběr z penzijka, chystá ministr. Bez renty přijdete o podporu. Protože se mě důchodový věk bude týkat, doplňkové penzijní spoření mám také a zaměstnavatel mi přispívá nemalou částkou, neváhal jsem a začetl se do tohoto článku.

Co je základní myšlenkou tohoto výplodu pana ministra? Zkráceně to, že pokud si penzijko nevyberete formou minimálně desetileté renty, ale vyberete si ho jednorázově, tak jste dle Jurečky gauner, který si nechce přilepšit k důchodu, ale chcete parazitovat na státní podpoře (ber s rezervou).

Jednorázové výběry se proto nelíbí mistrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi. Připomíná, že státní podpora penzijka má přispívat ke zvýšení životní úrovně ve stáři. Podle něj by bylo dobré, kdyby spoření se státní podporou nebylo možné vybrat najednou, ale muselo by se čerpat postupně formou takzvané renty, třeba po dobu aspoň deseti let.
Zdroj: penize.cz

Zapojme teď společně selský rozum, kterým většinou naši politici moc neoplývají.

Tedy řekněme, že jste po škole, máte první zaměstnání (většinou za ne moc velké peníze), a protože jste finančně gramotní, tak si začnete spořit na důchod, protože vůbec nemáte jistotu, že nějaký důchod mít budete. Budete si spořit zatím minimální částku, při které dosáhnete na státní příspěvek. Spoříte si léta, máte čím dál lepší zaměstnání nebo výplatu, tak si samozřejmě navýšíte i příspěvek na penzijko. Tím se vám zvedne také výše státní podpory a pokud máte dobrého zaměstnavatele, tak vám bude přispívat také on. (Příspěvek zaměstnavatele je osvobozen od odvodů a je daňově uznatelný, takže dobrý zaměstnavatel vám ho poskytne).

Blíží se doba důchodu a vy máte naspořeno. Pro účely tohoto článku budeme počítat s hypotetickými čísly - měsíční úložka 500, příspěvek od zaměstnavatele 500, státní podpora 130, výnos 3 % p.a. Od dvaceti do pětašedesáti let budete mít naspořeno včetně výnosu a příspěvku od státu 720 231 Kč (využita kalkulačka AirBank).

Je to hodně, nebo málo peněz? Na dnešní dobu relativně hodně, ovšem, jak to bude vypadat za 40 let? Dnes je vám dvacet, budete si spořit 45 let, co bude potom? To nikdo neví…

Takže dejme tomu, že již máte důchodový věk a naspořeno máte tedy nějakých 700 tis. korun. Co s nimi… V případě renty na 10 let to máte nějakých 6 tis. měsíčně navíc. To není úplně špatné, ale nepojedete za to ani na dovolenou. Pak máte druhou možnost vybrat si peníze jednorázově. Dnes v tomto případě (nebo v případě renty kratší než 10 let) musíte zdanit výnosy 15 % tj. v našem případě - 57 tis. Kč.

Ministr Jurečka navrhuje zpřísnění v tom smyslu, že když si vyberete peníze jednorázově (nebo zvolíte rentu kratší jak deset let), tak přijdete navíc ještě kromě daně z výnosů, také o celý státní příspěvek, tedy to je dohromady - 127 tis. A to už je docela znát.

Já chápu, že je penzijko myšleno jako přilepšení k důchodu, ale proč by nám měl stát opět přikazovat, nebo za nás rozhodovat, co je a co není přilepšení k důchodu?

Někdo, kdo celý život maká za menší mzdu, je rád, že vyjde, a přesto si najde peníze na penzijko a spoří si, má být bitý na tom, že si chce přilepšit například tím, že si koupí na stará kolena nové auto? Nebo že si na stará kolena nechá zrekonstruovat byt, aby se mu lépe dožívalo? Navíc v 65 do důchodu, to už jste - pokud pracujete ve fyzicky náročných profesích - docela zhuntovaní a opravdu nemůžete vědět, že tu ještě budete dalších deset let, tak proč si neudělat radost něčím jednorázovým.

Proč si svoje úspory nevybrat a nejet třeba na dovolenou? Jak si vůbec může ministr dovolit soudit nebo určovat, co je a co není přilepšení k penzi? S jeho platem to neřeší a nikdy nebude muset řešit. Ale pro člověka, který celý život poctivě pracuje, odvádí daně a chce si něčím na důchod udělat radost, je třeba i to nové auto nebo nový nábytek do bytu velmi výrazným přilepšením a zvýšením životní úrovně.

Proto bych rád apeloval na všechny ministry, poslance a senátory - vytáhněte si už konečně ty svoje hlavy z místa, kam slunce nesvítí a vydejte se mezi lidi, abyste viděli jak žijí, co je opravdu trápí a nevymýšleli jste takové nesmysly, které jim spíš uškodí než přilepší.

Uvědomte si, kdo vás tam zvolil, komu vděčíte za svůj bezstarostný život…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz