Hlavní obsah
Názory a úvahy

Temu. Je to tak zlé, jak se píše v článku na Seznam Zprávách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prinscreen aplikace Temu

Nedá mi to a musím reagovat na podle mě hodně nepřesný článek ohledně nového eshopu Temu.

Článek

Zdrojový článek najdete zde.

Na Temu mám registraci a už proběhlo také několik nákupů a vždy spokojenost. Zboží je levné a poměrně kvalitní. Samozřejmě, že záleží na tom, co si chcete koupit. Nebál bych se obyčejné elektroniky, jako jsou například sluchátka, různé čtečky a podobně. Stejně většina takových věcí, která je k dostání na našem trhu je vyrobená v Číně a pouze osazená logem a zdražená. Dále věci do domácnosti, hračky, vybavení do auta a podobné „kravinky“ zde seženete za pár peněz.
Co se týká doručení, většinou probíhá do týdne nebo maximálně deseti dnů. Tedy nejsou to týdny, jak se píše v článku a jak jsme zvyklí například z Aliexpressu. Sice si nemůžete vybrat dopravce, ale zatím pokaždé přišlo zboží přes Zásilkovnu a v pořádku. Navíc má Temu dopravu zdarma.
V oblasti ochrany osobních údajů bohužel asi nikdo nezjistí, jak to ve skutečnosti je. Faktem ale je, že aplikaci klasicky stáhnete, nainstalujete a nechce žádná speciální oprávnění. Zaregistrujete se třeba přes Google a všichni víme, kolik informací o nás Google má, takže bych se toho vůbec nebál.
Pokud máte obavy o platby kartou, lze to vyřešit speciální kartou, kterou budete platit pouze na internetu a po každé platbě si jí zablokujete. Dnes už to není nic složitého a lze provést kdykoliv v bankovnictví. Kdo chce objednávat z takových obchodů, většinou si najde cestu jak si takové platby ještě víc zabezpečit. Ať už je to zmíněná speciální karta nebo speciální účet apod. Vše lze dnes v pohodě zařídit zcela zdarma a bez poplatků.
Objednával jsem na Temu také oblečení a samozřejmě, že je všechno většinou z umělých materiálů, ale překvapivě kvalitní provedením. Velikosti také většinou sedí. Prostě pokud objednáváte z Číny, musíte očekávat Čínu.
V článku se dále píše o tom, že Temu na každé objednávce prodělává. Což může být i pravda, ale mě jako koncového zákazníka taková věc nezajímá. Obchodní praktiky jsou věcí jednoho každého obchodu a zákazník do nich jednak nevidí a jednak mu můžou být ukradené. Navíc v dnešní složité a drahé době lidé chtějí ušetřit a pokud je možnost stejnou věc pořídit například třikrát levněji, tak proč toho nevyužít.
Nevím jestli má článek za cíl tento obchod poškodit nebo odradit od nakupování přes něj, ale zatím ani já, ani lidé z mého okolí, kteří na Temu nakupují, neměli sebemenší problém a můžu ho jen doporučit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz