Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vaše dítě opravdu nemusím mít rád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Nedá mi to a musím reagovat na článek , který vyšel zde na Seznam Médium.

Článek

Článek Jsem matka, kdo je víc… vyšel zde v pondělí.

Mám, a podle diskuse pod článkem nejen já, velmi rozdílný názor na to, co autorka píše. Rád bych to však trochu zevšeobecnil a zaměřil se na „nevychované“ děti, respektive nevychované rodiče, kteří svoje děti neumí zvládnout a jejich obtěžování okolí vydávají za volnou výchovu.

Žijeme v demokratické společnosti. Naše společnost má nastavená nějaká pravidla. Ať už se jedná o nepsaná společenská pravidla nebo ta psaná, ve formě vyhlášek a zákonů.

Co se týká psaných pravidel, tady je to vcelku jasné. Porušíte zákon nebo vyhlášku a pokud vás při tom někdo chytí, následuje trest ve formě pokuty nebo v případě závažnějších věcí odnětí svobody nebo podmínky.

U společenských pravidel je tomu jinak. Ta nejsou nikde psána. Dříve se za ně považovala etiketa, která dnes upadá v zapomnění. Tato pravidla by dětem měla od narození vštěpovat rodina, posléze také škola. Ovšem rodina a prostředí ve kterém dítě vyrůstá je zásadní.

Dítě by mělo mít v sobě zakódované určité mantinely, které respektuje široká společnost, a bez kterých by následovala anarchie, hádky, násilí a podobné nežádoucí jevy.

Foto: freepik.com

Ilustrační foto

Pokud si člověk pořídí dítě, měl by být natolik vyzrálý na to, aby věděl, že jeho život už nebude takový jako předtím. Ať chcete nebo ne, dítěti musíte podřídit svůj další život.

Chcete si dál užívat na koncertech, v hospodách, klubech? Není problém, ale děti tam netahejte. Dítě se má rozvíjet, hrát si, učit se hrou. Chodit na akce, které jsou přiměřené jeho věku a chápání.

Chcete se někam podívat a vzít si s sebou potomka? Vezměte si ho, ale vezměte ho na takovou akci, na kterou je to dítě dostatečně psychicky zralé, ze které bude něco mít, která ho bude zajímat. Uvědomte si, že dítě se nevydrží soustředit příliš dlouho. Proto jakákoliv akce, která není určena primárně pro děti a trvá dlouho, je pro ně zákonitě za chvilku nudná, otravná a stane se přirozená věc - dítě začne zlobit.

Proč tahat potomka na pohřeb nějaké známé osobnosti? Ten malý človíček nejenže toho dotyčného neznal, v životě neviděl, ale pokud je hodně malé, tak ani nechápe smysl pohřbu nebo nemá ponětí o smrti.

Chcete si zajít na kávu a pokecat s kamarády? Co se asi stane v kavárně nebo restauraci po pár minutách s malým dítětem? Opět to samé, začne se nudit a zlobit. A svým chováním obtěžovat ostatní. Vezměte si kávu s sebou, sedněte si někam na hřiště, kde se dítě zabaví a máte možnost si také v klidu pokecat se známými. Nebo jděte do nějakého dětského centra, kde si tu kávu můžete dát také.

Pokud vaše dítě začne obtěžovat okolí, tak se nesmíte divit, že se to ostatním nemusí líbit. Vy vašeho potomka milujete, to je v pořádku, ale nemůžete to samé požadovat od jiných lidí. Těm je vaše dítě, s prominutím, úplně ukradené a nejsou zvědaví na řvoucí a vztekající se děcko jen kvůli tomu, že má sobecké rodiče, kteří za něj nejsou schopni nebo ochotni přijmout zodpovědnost.

Foto: freepik.com

Ilustrační foto

Sám mám tři děti, a vždycky jsem se snažil, aby se chovaly tak, aby nikoho nikde neobtěžovaly. Pokud chcete dítě a nejste schopni ho vychovávat tak, aby dodržovalo základní pravidla slušné společnosti, pak si raději žádné nedělejte. Z takového dítěte vyroste jen nevychovaný arogantní „fracek“, který pak ani neví jak se má chovat ve škole k učiteli, v zaměstnání ke svému zaměstnavateli, nebo později třeba ke svému partnerovi. Vyroste z něj člověk, který něco provede a vinu bude svalovat na někoho jiného, protože na to byl zvyklý od malička.

Vidíme to dnes a denně na sociálních sítích, ve zprávách, kdy si mladí lidé myslí, že můžou všechno a zejména nejsou schopni nést za svoje činy následky.

Ano, člověk (dítě, student, zaměstnanec) má svoje práva, to je bez debaty, ale v demokratické společnosti má také svoje povinnosti. Stále platí, že:

Svoboda jedince končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Pokud na tohle nebudete pamatovat, i v případě svých potomků, nesmíte se divit, že za svoje jednání ponesete odpovědnost a třeba i nelibost ostatních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz