Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šikmá věž v Pise? V našem městě máme šikmou zeď. Jenom turisté zatím chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Misan0806

Padající zeď v ulici Hraběcí, Planá nad Lužnicí.

V Planá nad Lužnicí se dějí podivné věci ohledně hospodaření s obecním majetkem. Nový starosta to nazývá „Kostlivci ve skříni“.

Článek

Zeď v ulici Hraběcí je možná černou stavbou a pokud ne, tak je určitě černou dírou do rozpočtu města.

Starosta města Rangl nazval tuto stavbu v majetku města za problematickou výstavbu a chce provézt její opravu za peníze daňových poplatníků - občanů města Planá nad Lužnicí za cenu 2.799 177 Kč bez DPH. Starosta říká – „Zeď je naše, postavili jsme ji my při stavbě komunikace, projektant ji chtěl, město zaplatilo materiál a je naší povinností ji opravit.“ (7. zasedání zastupitelstva 13.09.2023) Ing. Mařík stavební technik „Boček si koupil pozemek a po nějaké dohodě tam vystavěl zeď.“ (7. zasedání zastupitelstva 13.09.2023)

Ale projektant, který uvedenou zeď vyprojektoval naopak říká - předmětnou opěrnou zeď v Hraběcí ulici jsem v r. 2014 projektoval jako monolitickou, železobetonovou pro výšku svahu nad úrovní vozovky 500-1050 mm. Zbývající terén nad opěrnou zdí byl vysvahován.

Opěrnou zeď, která byla skutečně provedena jsem neprojektoval, nedozoroval ani se na ní nijak nepodílel. Pokud si vzpomínám, tak jsem nevykonával ani autorský dozor při stavbě Hraběcí ulice.

Jedná se o opěrnou zeď jiné konstrukce (prefa tvárnice jako ztracené bednění, výplň tvárnic betonem, výztuž?) a odlišné výšky. Podrobně konstrukci této zdi neznám (založení, příčný profil, kvalita betonu, způsob vyztužení apod.)

Kdo o parametrech a konstrukci této zdi rozhodl nevím. (Douša Pavel, Ing.)

Tak tady máme takovou architektonickou raritu. Zeď se naklání nad vozovku, je otázkou času, kdy někoho zavalí a spolu s ní spadnou i stavby nad ní. Zatím k nám nejezdí turisté jako na šikmou věž v Pise, ale důchodci a občané města tam chodí na procházky a zeď si fotí. Záhadou je, kde se tam vlastně tahle nekvalitně provedená stavba vzala? Nikdo ji nepovolil, nikdo ji neprojektoval, nikdo se k ní nehlásí. Teda až na našeho starostu, ten říká zeď je naše a je naší povinností to opravit a zaplatit. Nezbývá než doufat, že zvítězí zdravý rozum, nebo rozhodne soud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám