Článek
„Mamka pekla, dej si.“
Okamžitě zapomenete na přerušovaný půst, na velikost svých plavek a na jazyku se vám rozlývá úžasná chuť. „Teda Blani, ty teda jsou.“ Nešetříte chválou nad úžasným umem Blančiny mamky.
„To víš, jsou domácí, vajíčka od slepiček a recept po babičce.“ Nenecháte se pobízet a ochutnáte ještě jednu. „Jsou fakt luxusní, mamka by se tím mohla živit. Musíš mi dát recept.“
Blanka se otočila k oknu, aby utrhla suchý lupen od povadlé kytky.
„Recept ti dát nesmím, je to rodinné tajemství.“ Chvilku jsem přemýšlela, jestli to myslí vážně, nebo vyprskne smíchy a podá mi umaštěný sešit s recepty. „Recept si přinesla prababička z Vídně, kde sloužila, dala ho babičce, ta mojí mámě a ta zas mně.“
„Blani, ty ale nepečeš a o Vánocích jsem ti přijela zadělat i vánočku!“
Bylo mi z toho trošku smutno a draly se mi slzy do očí. „Peču, nepeču, to ty neřeš a vezmi si ještě jednu.“ Nějak mě přešla chuť. Rychle jsem se rozloučila a chvátala domů. Ještě dlouho jsem koukala do stropu a přemýšlela proč. Proč někdo tají recept i své kamarádce. Kdyby měli pekařství, nebo cukrárnu, to bych pochopila, ale tajit recept, abych nemohla dětem udělat pár kremrolí?
Sehnala jsem několik receptů. Raději ani nebudu počítat, kolik těsta se mi nepovedlo. Kolikrát jsem kartáčkem drbala těsto připečené na trubičkách.
Až jednou mi zavolal bývalý kolega a povídá: „Moje mamča dělá moc dobré kremrole.“ Rovnou mi strčil mamku k telefonu. Od té doby mám recept na kremrole, které se vždycky povedou a rozplývají se na jazyku. Protože kolega byl z Lišova, nazvala jsem si recept: Lišovské kremrole. Nemám důvod tajit recept, jak jsem ho dostala já, přeposílám ho dál. Komu by pomohlo tajit ho před světem a vzít si ho do hrobu?
Lišovské kremrole
1. těsto
- 100 g hladké mouky
- 250 g másla
2. těsto
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetku soli
- 1/2 lžičky octa
- vlažná voda
Z prvního těsta uděláme bochánek, který zabalíme do druhého těsta. Po vychladnutí v ledničce 3× rozválíme a složíme. Nakonec vyválíme placku, rádýlkem nakrájíme proužky, které potřeme vajíčkem a namotáme na trubičky. Pečeme, dokud nemají pěknou barvu. Upečené trubičky naplníme bílkovým sněhem ušlehaným s cukrem ve vodní lázni.