Článek
Vhodná příloha jsou brambory nebo opečený tousťák. Řeč je o kosmaticích, květech černého bezu.
Je to jídlo, které dělaly snad všechny babičky. Dokonalá kombinace palačinkového těsta s květy černého bezu potěší nejen vzhledem, ale především svou chutí.
Moje babička, která se narodila 1903, neřekla této pochoutce jinak než kocmatice. Každý rok v době květů bezinek nám je usmažila. Chtěla jsem svým dětem ukázat, co považovala jejich babička a prababička za lahůdku k obědu nebo lahodnou chuťovku. Nedá se zapomenout na pohled syna, který mé dílo okomentoval slovy: „Vypadám snad jako kytkožrout?“
S chutí se pustil do půlky kuřete a ještě s plnou pusou zavolal na sestru: „Ségra, máma nedostala alimenty, máš k večeři kytky.“ Tím mé pokusy prosadit kytky k večeři skončily.
Včera jsem při procházce kolem rybníka neodolala. Bez voněl, květy byly krásně vykvetlé, a já ho musela natrhat. Cestou z práce jsem přemýšlela, koho přesvědčím, aby se zastavil na smažené kytky. Všechno se vyřešilo samo, doma už na mě čekala návštěva. Měla jsem radost, že můžu pro někoho kosmatice udělat.
A recept? Je zbytečné hledat poměr surovin a přemýšlet, který recept je lepší. Stačí těsto na palačinky složené z vajec, mléka, hladké mouky a špetky soli. Jenom nesmí být moc řídké, aby z jemných kvítků nesteklo, a moc husté, aby jsme místo kosmatic neusmažili dělové koule.