Článek
Mám je ráda. Často jsem si je kupovala do školy ke svačině.
Později v práci byl v kantýně vždycky vlašák, chlebíčky a smaženky. To byla jistota. Smaženka stála 1.60 Kčs a byla o korunu levnější než chlebíček se šunkou.
Když za mnou přijela kamarádka z Bulharska, kromě chlebíčků jsem udělala i pár smaženek.
„Úžas.“ Opakovala a vyžadovala recept. Stejné to bylo i s návštěvou z Ruska a Slovenska. Reakce slovenských přátel mě překvapila, do té doby jsem si myslela, že smaženky byly v celém Československu všude stejné.
Kamarád z Českých Budějovic mi řekl, že tohle není smaženka, protože ta vypadá úplně jinak. Popsal mi vaječnou placku na chlebu s hořčicí ozdobenou cibulí a kyselou okurkou.
Minulý týden jsem oslavila půlkulaté narozeniny a přemýšlela jsem, co vzít do práce. Smaženka byla jasná volba.
S mojí pracovní dobou, kdy z domova odcházím v půl čtvrté ráno a vracím se večer se toho moc stihnout nedá.
Těsto na medovník už jsem měla připravené v ledničce, tak mě napadlo smaženky koupit.

Smaženky.
Protože jsem jich potřebovala asi padesát a musely se objednat dopředu, raději jsem si nejdřív koupila jednu jako vzorek. Přeci jen padesát smaženek stojí skoro dva tisíce korun.

1000012795
Bylo to dobře investovaných třicet devět korun. Večka byla tvrdší a smaženka obsahovala víc strouhanky než sýra. Vůbec jsem si nepochutnala, v podstatě jsem celou smaženku ani nedojedla.
Volba byla jasná, koupit sýr a večer udělat dobré, jemné smaženky plné sýra, a ne strouhanky. Povedlo se, vzorek dostala celá rodina a do práce vystačilo teké.
A recept? Úplně snadná záležitost.
Nastrouhaný sýr, vajíčko, strouhanka, česnek, drcený kmín. Nemusíte nic přesně vážit, na 100g sýra, dáme jedno vajíčko, česnek a kmín podle chuti a zahustíme strouhankou tak, aby se dobře dělaly sýrové placičky. Smaženku obalíme jako řízek, usmažíme a položíme na večku potřenou hořčicí. Ozdobit můžeme hořčicí, cibulkou, nebo petrželkou.