Článek
Mám je ráda. Často jsem si je kupovala do školy ke svačině.
Později v práci byl v kantýně vždycky vlašák, chlebíčky a smaženky. To byla jistota. Smaženka stála 1.60 Kčs a byla o korunu levnější než chlebíček se šunkou.
Když za mnou přijela kamarádka z Bulharska, kromě chlebíčků jsem udělala i pár smaženek.
„Úžas.“ Opakovala a vyžadovala recept. Stejné to bylo i s návštěvou z Ruska a Slovenska. Reakce slovenských přátel mě překvapila, do té doby jsem si myslela, že smaženky byly v celém Československu všude stejné.
Kamarád z Českých Budějovic mi řekl, že tohle není smaženka, protože ta vypadá úplně jinak. Popsal mi vaječnou placku na chlebu s hořčicí ozdobenou cibulí a kyselou okurkou.
Minulý týden jsem oslavila půlkulaté narozeniny a přemýšlela jsem, co vzít do práce. Smaženka byla jasná volba.
S mojí pracovní dobou, kdy z domova odcházím v půl čtvrté ráno a vracím se večer se toho moc stihnout nedá.
Těsto na medovník už jsem měla připravené v ledničce, tak mě napadlo smaženky koupit.
![](http://d8-a.sdn.cz/d_8/c_imgrestricted_QQ_S/wuAC3/smazenky-recept.jpeg?fl=cro,0,0,4096,3072%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Smaženky.
Protože jsem jich potřebovala asi padesát a musely se objednat dopředu, raději jsem si nejdřív koupila jednu jako vzorek. Přeci jen padesát smaženek stojí skoro dva tisíce korun.
![](http://d8-a.sdn.cz/d_8/c_imgrestricted_QR_L/azb5W/bageta-drobne-rizek.jpeg?fl=cro,0,0,4096,3072%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
1000012795
Bylo to dobře investovaných třicet devět korun. Večka byla tvrdší a smaženka obsahovala víc strouhanky než sýra. Vůbec jsem si nepochutnala, v podstatě jsem celou smaženku ani nedojedla.
Volba byla jasná, koupit sýr a večer udělat dobré, jemné smaženky plné sýra, a ne strouhanky. Povedlo se, vzorek dostala celá rodina a do práce vystačilo teké.
A recept? Úplně snadná záležitost.
Nastrouhaný sýr, vajíčko, strouhanka, česnek, drcený kmín. Nemusíte nic přesně vážit, na 100g sýra, dáme jedno vajíčko, česnek a kmín podle chuti a zahustíme strouhankou tak, aby se dobře dělaly sýrové placičky. Smaženku obalíme jako řízek, usmažíme a položíme na večku potřenou hořčicí. Ozdobit můžeme hořčicí, cibulkou, nebo petrželkou.