Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Děti dnes zdravé jídlo neznají. Pohodlní rodiče raději vyrazí do obchoďáků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Začínám si čím dál častěji všímat velkého problémů. Dnešní děti totiž vůbec neznají zdravou stravu. Rodiče totiž nechtějí trávit svůj čas u plotny, a tak svým dětem raději dají peníze, ať si koupí, co chtějí. Nebo je vezmou do fastfoodu.

Článek

V dnešní době, kdy shon a pohodlí dominuje nad naším životem, mám pocit, že stravovací návyky našich dětí jsou ovlivněny poněkud zvláštní moderní životní filozofií. Místo toho, aby si rodiny našly čas na společné vaření a domácí stravování, se čím dál častěji stává, že rodiče své děti zavedou do obchodních center, kde rychlé občerstvení vystřídá kvalitní domácí stravu. Tento trend má však dlouhodobé následky na zdraví mládeže, což většina z nás leckdy ani nevidí.

Děti dnes zdravé jídlo neznají

Jedním z hlavních problémů je, že dnešní děti už skoro neznají chuť zdravého a chutného domácího jídla, a dokonce ho odmítají i jíst. Jsou totiž obklopeny neustálou nabídkou fast foodů, sladkostí a dalších nezdravých pokrmů, které jsou lákavě prezentované a snadno dostupné. V důsledku toho může dojít k vývoji špatných stravovacích návyků, které mohou vést k obezitě a dalším zdravotním problémům, mezi které patří diabetes typu 2, kardiovaskulární nemoci a různé formy metabolických syndromů, které se v mladém věku začínají projevovat stále častěji.

Pohodlí rodičů hraje v této situaci zásadní roli. Vaření doma totiž vyžaduje čas, plánování a úsilí, což může být pro některé zaneprázdněné rodiče opravdu časově náročné. Proto je pro většinu z nich mnohem jednodušší, rychlejší a často i levnější zastavit se v obchodním centru a dát si zde něco z nabídky rychlého občerstvení. Tento způsob stravování však může být v dlouhodobém horizontu mnohem nákladnější, pokud vezmeme v úvahu náklady na zdravotní péči, které jsou spojené s léčebnou dietou podmíněných nemocí.

Pohodlní rodiče raději vyrazí do obchoďáků

Vzdělávání jak dětí, tak i jejich rodičů o významu zdravého stravování, by mělo být prioritou číslo jedna. Školy, komunity a výživoví poradci by měli pracovat společně na vytváření programů, které by podporovaly zdravé stravovací návyky a naučily děti, jak si vybrat zdravé potraviny. Naopak rodiče by měli být motivováni v tom, aby si uvědomili, jaké následky může mít toto stravování na jejich děti. A kromě toho by se veřejnost mohla dozvědět něco o kurzech rychlého vaření.

To spočívá v tom, že rodiče mohou uvařit rychlou, zdravou a kvalitní večeři nebo oběd, který se sice bude podobat jídlu jako z fastfoodu, ale zároveň nebude obsahovat tolik škodlivých látek, jako například hranolky z rychlého občerstvení. Změna těchto stravovacích trendů vyžaduje společné úsilí a odhodlání, ale jeho výsledky - zdravější a šťastnější mladá generace - rozhodně za to stojí. V neposlední řadě je třeba upozornit na to, že to, co děti vidí doma, si následně ponesou i do svého vlastního života.

Anketa

Chodíte s dětmi do fastfoodů?
ANO, často
6,7 %
ANO, výjimečně
33,3 %
NE
60 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz