Hlavní obsah

Josef Dvořák chtěl po smrti milenky spáchat sebevraždu. Chuť do života získal díky své Jáje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák - CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org

Dnes je Josef Dvořák už víc než tři desetiletí šťastný se svou ženou Jarmilkou. Kdysi ale kvůli mladičké milence rozbil své manželství. Po tragické smrti své lásky dokonce pomýšlel na to, že si vezme život. Až druhá žena mu vrátila chuť do života.

Článek

První manželství Dvořákovi dlouho nevydrželo. I když jeho druhá manželka Zuzana byla odhodlaná jejich vztah udržet, vše se změnilo, když se ve 28 letech zamiloval do mladé studentky Alenky, která byla o deset let mladší a zcela mu popletla hlavu. Ani tento vztah však neměl dlouhého trvání. Krátce nato došlo k tragédii. Alenku v den jejích narozenin srazilo auto, když přecházela silnici. Řidič vjel do nesprávného pruhu a během zlomku vteřiny způsobil neštěstí. Alenka byla několik dní v kómatu, ale ani poté se ji lékařům nepodařilo zachránit.

Po smrti milenky chtěl spáchat sebevraždu

Celá tato tragická událost herce hluboce zasáhla. Uzavřel se do sebe a svůj žal utápěl v alkoholu. Když se s československou delegací vydal na Kubu, rozhodl se, že na tomto místě také ukončí svůj život. Plaval daleko do oceánu a neměl v úmyslu se vrátit. Naštěstí ho jeho kolegové na poslední chvíli našli a přitáhli zpět na břeh. „Pokusil se tedy o absurdní druh emigrace – jednou pozdě odpoledne se rozhodl odplavat do Ameriky. Počítal s tím, že pár kilometrů od břehu mu dojdou síly, přijdou ryby, barakudy, žraloci… Byl v situaci, kdy se mu nechtělo moc žít,“ popisoval kolega jeho nepovedený pokus o sebevraždu.

Zpět k životu ho přivedlo divadlo a jeho bývalá manželka Zuzana, se kterou se znovu sblížil. Dokonce se podruhé vzali. Přesto vztah ani tentokrát nevydržel. „Byl jsem pořád v práci. Z domu jsem odcházel před svítáním a vracel se po něm. Nepamatuji si, že bych doma někdy snídal, obědval nebo večeřel,“ vysvětlil herec důvod, proč jejich manželství opět nefungovalo. I tak se ale rozešli v dobrém a vždy společně vycházeli jako dobří přátelé.

Dnes je šťastný a stal se hrdým pradědečkem

V roce 1983 se během natáčení pořadu Rozpaky kuchaře Svatopluka seznámil s produkční Jarmilou, které všichni říkají Jája. Právě ona se stala jeho životní láskou a věrně stojí po jeho boku i dnes. Díky ní poznal radost z rodinného života, který si opravdu užívá. Jen několik let po svatbě mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva. I když ho čekala náročná operace, už po pár týdnech se vrátil zpět na jeviště. Jeho manželka Jarmila později přiznala, že měl tehdy skutečně namále a velmi se o něj obávala. Naštěstí herec rakovinu porazil a plně se uzdravil.

Se svou ženou mají čtyři dcery, od kterých se dočkali sedmi vnoučat, a letos na jaře se jim narodilo první pravnouče, holčička Dominika. „Když jsem zjistil, že jsem pradědeček, zůstal jsem chvíli stát. Myslel jsem si, že tenhle termín existuje jen v pohádkách,“ přiznal Dvořák v rozhovoru pro deník Aha. Nová role pradědečka ho sice nezměnila, ale hrdě tráví více času s rodinou a užívá si procházky s kočárkem po Praze. Dokonce se pyšní tím, že je to jeho pravnučka, ačkoliv několikrát prozradil, že díky tomu si více uvědomuje svůj věk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz