Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sociální dávky lidé zneužívají a ostatní na to doplácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Nedalo mi to, abych se nevyjádřila ke včerejšímu dílu Výměny manželek, který odvysílala televize Nova. Bohužel tento díl byl názorným příkladem toho, jak vlastně v našem státě sociální systém funguje. A já se domnívám, že hodně špatně.

Článek

V našem státě by měly sociální dávky sloužit jako záchrana nebo první pomoc v té chvíli, kdy se lidé mohou z jakéhokoliv důvodu dostat do opravdu náročné životní situace. Můžete přijít o práci, někdo vám zemře nebo onemocníte. Důvodů, proč se rázem ocitnete bez svého příjmu je mnoho, a proto je důležité vědět, že je tu stát, který nám pomůže. Ale opravdu těch několik stovek tisíc lidí, kteří pobírají sociální dávky, je tak nutně potřebuje? Opravdu se dostali do neřešitelné situace, která jim momentálně znemožňuje chodit do práce a zajistit jim stabilní měsíční příjem? Domnívám se, že nikoliv, ale dnešní stát bohužel žádnou hloubkovou kontrolu u těchto lidí nedělá a dělat nebude.

Podat žádost je snadné

Dnes to funguje tak, že přijdete na Úřad práce, vypíšete potřebné dokumenty, podáte žádost a je hotovo. Pokud si žádáte o příspěvek na bydlení nebo dávky hmotné nouze, většinou k vám domů přijde na kontrolu úředník či sociální pracovník, který posoudí vaši životní situaci a udělá o této návštěvě záznam. Následně tento zápis předá na příslušný úřad, kde pracovníci žádost vyřídí. Poté už jen čekáme, až se penízky přikutálí na náš účet a my budeme mít na měsíc zajištěný příjem. Ale. Někteří si státní sociální dávky spletli s příjmem bez práce a jen využívají toho, že taková možnost dnes existuje.

Nelze ale všechny házet do jednoho pytle, to opravdu ne. Opravdu mnoho lidí tyto sociální dávky potřebuje, nemohou pracovat, nachází se v těžké životní situaci, ale pak jsou zde tací, kteří je berou jen proto, že nic dělat nechtějí. To lidem, kteří za nic nemohou, nedělá dobrou vizitku a následně se na ně pohlíží jako na ty, kteří nechtějí pracovat a jen se doma „flákají“. Ale tak to bohužel není, to jen dnešní sociální systém je špatně nastavený a lidé ho mohou velmi snadno zneužívat.

Doplácí na to slušní lidé

A včerejší Výměna manželek je toho živým a realistickým příkladem. Mladý a docela hezký tatínek se neustále vymlouvá, že ve svém rodném městě nemůže sehnat práci kvůli svému vzhledu a původu. Pět let je bez práce, ale podle všeho mu to vůbec nevadí, jen tedy tvrdí, že vadí. Maminka se ve druhé rodině pochlubila, že tatínek občas někde pracuje načerno, čímž vlastně podvádí tento sociální systém. Zároveň dodala, že výše sociálních dávek je okolo 30 tisíc korun a tím pádem jim nic nechybí. To se nedivím, protože 30 tisíc mnohdy nebere ani člověk, který chodí každý den do práce a pracuje víkendy a svátky. Lidem žijícím ze sociálních dávek zřejmě nic nechybí a v tomto ohledu mluví pravdu. Každý měsíc víte, že své peníze dostanete, pokud stát něco bude zvyšovat, máte jistotu, že dostanete přidáno a nemusíte řešit daně, sociální ani zdravotní pojištění.

Když náhodou bude zle, Úřad práce to za ně vyřeší. Jediné, co musí řešit, jsou termíny, aby pokaždé, kdy je třeba, na pracovní úřad doložili potřebné dokumenty, které slouží k výpočtu výše dávek. Takže vlastně žádná dřina a peníze zadarmo. A nejhorší na tom všem je, že na to doplatí slušní lidé, kteří ze svých daní tyto dávky sponzorují. Zaměstnancům i živnostníkům se neustále zvyšují povinné platby, ale proč? Aby bylo více peněz ve státní pokladně a mohlo se lépe přerozdělovat. A jaký je tedy paradox? Že já se budu dřít celý měsíc za 30 tisíc, aby ostatní seděli doma, nic nedělali a ty samé peníze dostali bez práce. Za mě je to tak, že kdo chce, práci si vždy najde. Kdykoliv a jakkoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz