Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Luskoun vyzraje nad lvem, člověka bohužel nepřelstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: flowcomm/Creative Commons Attribution 2.0

luskoun v přírodě

Plachý, neškodný luskoun vypadá jako velice neohrabané zvíře s hodně silným „brněním“, které je tvořeno z tvrdých šupin. K přežití používá podobnou strategii jako ježek.

Článek

Vznikne z něj velice pevná koule, která odolá v přírodě nebezpečným predátorům. Přesto je luskoun na pokraji vyhynutí. Bohužel po planetě chodí predátor, který se jeho brnění nezalekne, a ještě horší je, že po něm dokonce touží.

Řeč je samozřejmě o člověku, kterému strategie obrany tohoto zvířete vyhovuje, protože se za ním nemusí honit krajinou a jednoduše si jeho stočené tělo odnese.

Tragické vybíjení zvířat kvůli neznalosti

Každý rok jsou pytláky odchyceni desetitisíce těchto neškodných tvorů, protože jejich šupiny jsou ceněnou surovinou pro tradiční čínskou medicínu a jejich lahodné maso se prodává v Číně a ve Vietnamu jako největší lahůdka, kterou si mohou dovolit jen ti nejbohatší lidé. Odhaduje se, že se do těchto zemí ročně propašuje až 100 tisíc těchto hmyzožravých zvířat. To z nich dělá nejpašovanější zvířata na světě.

„Zázrak“ čínské medicíny, tedy tvrdé šupiny, obsahují keratin, stejně jako nehty, vlasy a rohovina. Šupiny luskounů jsou tedy považované podobně jako rohy nosorožců za naprosto běžný materiál, který nemá žádné složky, které by byly nenahraditelné a musely se kvůli nim ve velkém vybíjet volně žijící druhy zvířat.

Čtyři druhy luskounů, které žijí v Asii, jsou na pokraji vyhynutí a ani další druhy žijící v Africe nemají moc dobré vyhlídky a jsou v ohrožení. Všechny druhy luskounů jsou vedené Mezinárodním svazem ochrany přírody jako ohrožené a mezinárodní úmluvy zakazují obchodování. Není to však nic platné. Ceny, za které se dají zvířata prodat, jsou pro chudé lidi velkým lákadlem.

Problematický chov v zajetí

Ještě tragičtější je, že se je nedaří moc úspěšně odchovávat v zoologických zahradách. Potřebuji velmi specifické prostředí i stravu a kvůli sníženým schopnostem imunitního systému podléhají nemocem, jako jsou vředy, pneumonie nebo napadení střevními parazity.

Můžeme být pyšní na to, že právě v zoo Praha se v únoru 2023 narodilo první evropské mládě luskounů krátkoocasých, které získala zoologická zahrada ze zoo v Tchaj-peji.

Zajímavosti o luskounech

· Tvrdé šupiny mohou tvořit až 20 % jejich hmotnosti a kromě břicha pokrývají celé tělo.

· Šupiny jsou po narození měkké a bílé, ale během několika dnů ztvrdnou a ztmavnou.

· Luskouni nemají zuby a potravu (hmyz) chytají na lepkavý jazyk, který může měřit až 40 cm.

· Kvůli trávení polykají kamínky, které jim pomáhají potravu rozmělnit.

· Jejich nejbližší příbuzní jsou šelmy.

· Jde o samotářská zvířata, která se druží jen v době páření. Samci používají své ocasy jako kyje k boji o dominanci, pokud usilují o jednu samičku.

· Matka a její mládě (u asijských druhů i 2 až 3) zůstávají v noře první dva až čtyři týdny po narození. Samice kojí svá mláďata a v případě ohrožení je omotávají tělem. Zpočátku se potomci drží samice na ocasu. Jak rostou, jezdí na jejích zádech.

· Luskouni se na planetě Zemi vyskytují přibližně před 65 milionů let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz