Hlavní obsah
Jídlo a pití

Paprika jako originální chuť Maďarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Beba/pixabay.com

Sušení papriky

Češi mají pivo, Italové třeba těstoviny a Maďaři samozřejmě papriku. Není nic, co by poukazovalo na Maďarsko více než koření, které máme v každé domácnosti – nepostradatelnou papriku.

Článek

Přestože se paprika dostala do Maďarska až v 16. století, stala se symbolem země, ceněným vývozním artiklem a nenahraditelnou složkou v maďarské kuchyni.

Do Evropy ji přivezli Španělé po plavbách Kryštofa Kolumba z míst kolem Mexického zálivu. Turci ji zavezli do Uher, kde se původně používala jako okrasná rostlina. Dnes má v Maďarsku svůj festival a muzeum.

Paprika jako nenahraditelné koření

Paprika nejen dochucuje pokrmy, ale dává jim i velice specifickou barvu. K dostání je v mnoha chutích, od jemných až po velmi intenzivní, popisované jako chuť ohnivá a stejně temperamentní, jako jsou lidé v Maďarsku. Rozdíl v běžné paprice a v maďarské paprice je velký a každý gurmán ho dokáže ocenit.

Paprika je pro Maďary nejen kořením, ale i symbolem národní hrdosti a také vděčným motivem ke konverzaci.

Koření paprika je prášek , který se vyrábí sušením a následným mletím lusků několika různých druhů paprik Capsicum annuum. Většina komerční papriky pochází z jižního Maďarska, zejména v okolí měst Szeged a Kalocsa, a dodává se v různých úrovních sladkosti/pálivosti a hrubosti.

Ačkoli existují čtyři různé oficiální třídy maďarské papriky, většina kuchařů ale těmto třídám nevěnuje pozornost. Spíše hledají čerstvou papriku od důvěryhodného výrobce se silným „pepřovým“ aromatem a intenzivní barvou. Nejlepší paprika je intenzivně zbarvená, od sytě červenohnědé až po jasně oranžovou.

Foto: RitaE/pixabay.com

pokrm s paprikou

Nenahraditelná pro amatérské kuchtíky i profesionály

Pro šetřílky se na trhu prodává prostě jen sladká a pálivá paprika, třeba v půlkilovém plastovém balení. Gurmáni však mají celou řadu jiných možností. Ke koupi je ta nejjemněji umletá nebo nejjasněji červená paprika. Řada lidí dává přednost tmavě červené paprice nebo hrubšímu mletí, které je ceněné hlavně u pálivé papriky.

Paprika je každodenní ingrediencí v maďarské kuchyni a používá se hojně, i když zcela jiným způsobem, než se běžně používá v jiných zemích. V Maďarsku se téměř všechna jídla připravují se sladkou paprikou. Ta nejoblíbenější kuchařská technika je přidání papriky (nejen špetky, spíše několik vrchovatých polévkových lžic) k cibuli nakrájené na kostičky, která se pomalu restuje na rozpáleném tuku. Maďaři rádi uvádí jako svou svatou trojici: vepřové sádlo, cibuli a mletou papriku.

Maďaři tvrdí, že právě přidání papriky do horkého tuku vytvoří pravou a plnou maďarskou chuť a před přidáním dalších ingrediencí je třeba směs krátce zahřát, ale vyhnout se přepálení tuku, protože tím by paprika zhořkla.

Na každý správný maďarský jídelní stůl se vedle soli a pepře hodí miska s paprikou. Toto koření se přidává i k řadě studených pokrmů. To nejobyčejnější klasické jídlo je čerstvý žitný chléb se sádlem, červenou cibulí a posypem červené papriky.

Stopa ve světové kuchyni

Přestože foie gras (libamáj) je spojeno s Francií, právě maďarské husy se vykrmují pro oblíbená husí játra a paprika je nedílnou součástí kuchyňské úpravy tohoto ceněného pokrmu. Stejně populární je paprika i u dalšího světového pokrmu s názvem vejce mimóza (kaszinótojás).

Maďarsko je zemí bohatou na lidové festivaly. Po celé zemi se konají pravidelně kulturní akce spojení s tradicí a symboly země, které oslavují historii, kulturu i umění. Vzhledem k tomu, že je maďarským kořením číslo jedna je paprika, není překvapením, že má koření i svůj festival. Festival se koná v Kalocsa každé září. Akce si klade za cíl popularizovat a uchovávat dědictví regionu prostřednictvím uměleckých programů, kuchařských soutěží a ochutnávek jídel, vína a pálenky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz