Hlavní obsah
Lidé a společnost

Další série hovadin, co musí poslouchat dobrovolně bezdětní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dall-e Mini

Další díl nonsensu, kterému čelí dobrovolně bezdětní.

Článek

1. Jak k tomu přijdou ti, co ty děti mít nemůžou? Víš, jak je to nefér?

To, že někdo nemůže mít děti, neznamená, že všichni ostatní mají povinnost děti mít. Stejně tak bychom mohli argumentovat, že je nespravedlivé, že někdo jezdí s kuka vozem a někdo s autobusem. A co když potká někdo takový vozíčkáře a začne mu vyčítat, že sedí. Jak k tomu přijdou všichni ti, které právě bolí nohy?

2. Nechceš děti - to znamená, že nesnášíš děti.

Tahle snaha instantně si racionalizovat dobrovolně bezdětného je jednoduše hloupá. Je to jako se ptát lékařky v nemocnici, jestli se právě vdává, když je oděna v bílém. Nebo předpokládat, že každý, kdo nemá psa, je musí prostě nesnášet.

3. Miminko by ti slušelo.

Tento argument není jen hloupý, ale také neuvěřitelně sexistický. Apeluje na ženský vzhled a jakýsi archaický sociální status. Lidem, kteří přijdou s touhle hláškou, zásadně odpovídáme, že boty od Louboutin vám nepozvrací sako, kabelce od Prada nemusíte měnit plínku a řev vašeho Maserati vám vždy vykouzlí úsměv na tváři a ve finále vás jeho pořízení vyjde levněji než péče o dítě.

4. Děti tě milují, nechápu, proč žádný nechceš.

Štěně rotvajlera je také roztomilé a miluje lidi. Je ale zajímavé, že v případě rotvajlera si většina lidí uvědomuje, co má zanedbání jeho péče a výcviku za následky. Kéž by tohle lidé chápali i v případě pořizování dětí. To, že někdo rád vaří, neznamená, že by zvládl úspěšně vést restauraci.

5. Ty kariéristko!!!

Naučená mediální blamáž, která se v různých obdobách drží mezi lidmi dodnes. Vznikla za komunismu jako „ukazovací“ kampaň těch hrozných zlých západních feministek, které chtějí donutit muže rodit. Žen, které se raději soustředí na kariéru než na děti, je i v dnešní době poměrně málo. Nemohu také opomenout, že mezi těmito zlými kariéristkami je dost těch, co se věnují charitě nebo ochraně práv zvířat i dětí. Také mezi nimi najdeme opravdu hodně lidí, kteří se svými environmentálními snahami zasluhují o lepší budoucnost dětí lidí, co si je pořizují.

6. Nikdy nepoznáš, co je bezpodmínečná láska.

Děsivé a smutné tvrzení od člověka, který si musí pořídit dítě, aby ho někdo „miloval“. Otázkou je, zda lidé, kteří tímto argumentují, sami poznali bezpodmínečnou lásku. Tento argument je hloupý, protože předpokládá, že bezpodmínečná láska může existovat jen mezi rodičem a dítětem. Dnešní dospělí, kteří vyrůstali v manipulativních a dysfunkčních rodinách, s tím také nebudou souhlasit. Náklonnost jejich nezralých rodičů je často podmíněna vším, co mohou i nemohou ovlivnit. Pokud rodič nebude své dítě mít alespoň rád, pravděpodobně nepřežije své dětství. To nám dokazují i dnes mrazivé a smutné případy týraných dětí vlastními rodiči. Jak to mají tito lidé s bezpodmínečnou láskou?

7. Co bys dělala, kdyby se tě tvoje máma rozhodla nemít?

Tento argument je jako pokoušet se dělit nulou – z logického hlediska nedává smysl a vede k nesmyslnému výsledku. Proč? Protože se snaží aplikovat hypotetickou situaci na něco, co už existuje. Nemůžete se ptát, co by někdo dělal, kdyby se nenarodil, protože by vůbec neexistoval, aby mohl dělat cokoliv. Tento argument se pokouší manipulativně vzbudit pocit viny a emocionální reakci, aniž by měl nějaký racionální základ. Odpovědí by mohlo být, že by naše hypotetická neexistence dál spokojeně plula v nicotě.

8. Kdyby každý uvažoval jako ty…

To, že lidé mají různé názory a zkušenosti, je přirozené a obohacující pro společnost. Navíc, pokud by všichni mysleli stejně, bylo by obtížné dosáhnout inovace a pokroku. Pravděpodobnost, že se stane zrovna tohle, je stejná jako potkat u atolu Bikini potápěče ve smokingu.

9. Měla/měl bys zkusit mít alespoň jedno dítě.

A když to dítě zkusím, můžu ho odložit, když zjistím, že role rodiče pro mě není? Asi ne. Dítě nejsou džíny, které můžete zkoušet v obchodě. Děti by si měl pořídit člověk, který je si vědom této zodpovědnosti a je připraven se jí plně ujmout. Není spravedlivé přijímat rozhodnutí o vytvoření lidského života na základě zvědavosti nebo pouhého experimentu. Takové jednání by mohlo mít negativní dopady na dítě i na samotného jedince, který by se rozhodl zkoušet péči o dítě jako džíny v obchodě. Existují jiné možnosti, jak se seznámit s rodičovstvím, například dočasná pěstounská péče nebo dobrovolnická práce s dětmi, které mohou jedinci poskytnout cenné zkušenosti před tím, než se rozhodnou pro trvalé rodičovství.

10. A vždyť je to pěkný takový miminko.

Jak pro koho. Jako existují lidé, kterým připadají mimina pěkná, existují i lidé, kterým ne. A navíc, pořídit si dítě jen proto, že je to pěkný, není příliš zodpovědné, ani moudré. Zvláště od člověka, co se nebude nijak podílet na péči o něj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz