Hlavní obsah
Názory a úvahy

Husákovy děti celý život držely průběžný systém, těsně před důchodem je stát potrestá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády České republiky (vlada.gov.cz

Se smutkem pozoruji aktuální snahu vlády zpřísnit důchodová pravidla i pro padesátníky, tedy lidi, kteří mají jen pár let před důchodem. Přitom tato generace desítky let pracovala a odváděla pojištění, ze kterého se důchodový systém financoval.

Článek

Konec 60. let a pak celá 70. léta. To byl věk, kdy stát podporoval novomanželské půjčky, bydlení pro mladé rodiny a vůbec prorodinnou politiku. Výsledkem bylo, že se rodily desítky tisíc dětí navíc a vznikla velmi silná generace, které se přezdívá Husákovy děti, podle tehdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka.

Dnes jsou to lidé, kterým se blíží padesátka nebo šedesátka, a zvláště ti druzí mají jen pár let před tím, než zamíří do důchodu. Celý život pracovali, buď jako podnikatelé nebo zaměstnanci, prošli si zásadními změnami ekonomiky po roce 1989 a jako silná generace odváděli státu v souhrnu velké peníze na daních a sociálním pojištění.

Právě díky tomu, že Husákových dětí bylo tolik, stát vybíral dostatek peněz a mohl si dovolit bez obtíží financovat robustní průběžný důchodový systém. Lidé, kteří odešli do důchodu v 90. letech nebo nultých letech (po roce 2000), nikdy nepocítili zásadní potíže, pokud jde o financování jejich penzí.

Naopak, zvláště v posledních letech se politici opakovaně uchylovali k tomu, že zvyšovali důchody nad rámec zákona. Připomeňme mimořádné navýšení důchodu v roce 2020 nebo v roce 2022 nebo rouškovné 5000 Kč v době covidu. Nešlo o mimořádné valorizace, které přišly později a které stanovoval zákon, ale jednorázové změny zákona, kterými politici přidávali peníze navíc.

Cílem bylo důchodcům přilepšit a bylo to možné, protože Husákovy děti poctivě pracovaly a platily své sociální pojištění, takže bylo z čeho brát.

„Oškubané“ Husákovo dítě

Teď se blíží doba, kdy tato silná generace půjde do důchodu. A jak se jim stát odvděčí? Třeba takto:

  • Zvýší se důchodový věk všem od ročníku 1966. Lidé narození v 70. letech musí počítat s navýšením o 7 měsíců a je pravděpodobné, že ti narození po roce 1975 půjdou do důchodu až v 66 letech.
  • Znevýhodní se výpočet důchodů, a to všem, kteří půjdou do důchodu po roce 2026. Méně se budou počítat výdělky i odpracované roky. Naplno se toto krácení projeví po roce 2035, kdy půjdou do důchodu lidé narození na začátku 70. let.
  • Zruší se výchovné za první dvě děti. Všem stávajícím důchodcům zůstane, ale ti budoucí se bez něj budou muset obejít, i když také vychovali děti.
  • Pro získání předčasného důchodu bude nutné mít 40 let důchodového pojištění (o 5 let více) a navíc už bylo zavedeno větší krácení.

Pro dobrotu na žebrotu, říká se. Ano, v tomto případě Husákovy děti asi na žebrotu nepůjdou, protože důchod od státu dostanou. Ale bude to důchod nižší, než si myslely, a také na něj budou čekat déle. Husákovy děti budou zřejmě první generací důchodců, která na tom bude hůře než ta předchozí. Za veškerou tu práci a odhodlanost, kterou už vykonaly, teď ponesou další břímě. A to mi vůči nim připadá nefér. Stát je využije, ale když zestárnou, tak je krátce před důchodem potrestá.

Vůbec netvrdím, že by vláda neměla dělat důchodovou reformu. Naopak, je potřeba a já patřící do mladší generace si myslím, že je něco nutné udělat, aby bylo i na můj důchod. Ale proč to nejvíce odnesou právě padesátníci, zvláště když vláda opakovaně říkala, že velké úpravy penzí se budou týkat jen těch mladších? Těch, kteří ještě mají šanci se na to připravit? Nevím a je mi z toho smutno.

Zdroje:

Anketa

Měly by se změny v důchodové reformě týkat Husákových dětí?
Ano, je jich hodně a je nutné důchody omezit.
1,7 %
Ano, ale tyto změny by měly být mírnější.
1,4 %
Ne, zaslouží si stejné podmínky jako předchozí generace.
93,6 %
Měli by se malým dílem podílet i současní důchodci.
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27710 čtenářů.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz