Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stávající zaměstnanci jsou hůře placení než noví. Dobře jim tak, když si neumí dupnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Trochu paradoxní se může zdát současná situace na trhu práce, kdy noví zaměstnanci nastupují do firmy za vyšší mzdu než ti, kteří tam již nějakou dobu pracují. A k tomu ještě dostávají řadu benefitů, o kterých si ostatní mohou nechat jen zdát.

Článek

Sehnat dnes kvalitního zaměstnance může být často problém. Na některá specifická místa firmy dokonce nemohou zaměstnance sehnat i několik měsíců. A za vším stojí trochu pozměněné vnímání důležitosti práce v životě člověka.

Mladým generacím totiž přijdou mzdy, za které by měli pracovat extrémně nízké. A za takové mzdy nejsou ochotni do práce nastoupit. Firma se pak může potýkat s problémem, že na dané místo nemůže nikoho sehnat. Dochází tak k paradoxnímu jevu, kdy noví zaměstnanci dostávají nástupní plat vyšší než zaměstnanci, kteří jsou již ve firmě zaměstnaní. Odhaduje se, že rozdíl ve mzdě nového zaměstnance může být až patnáct procent.

Firmy jsou ochotny těmto novým zaměstnancům nabídnout takovéto mzdy, protože zkrátka nemají jinou možnost. Musí na to vynaložit dodatečné náklady, avšak nemusí již dále řešit neobsazenost některých pozic. Problém ale nastává v momentě, kdy se o tom stávající zaměstnanci dozvědí. Je to pro ně značná demotivace, která jim snižuje produktivitu práce a snahu podávat skvělé výkony. V některých případech to může vyústit až v odchod stálých zaměstnanců za lepšími pracovními nabídkami. A tím pro firmu vzniká další problém.

Stávající zaměstnanci se totiž domnívají, že tím, že jsou ve firmě již nějakou dobu zaměstnaní, roste jejich hodnota pro firmu. S tím, že nováčci berou víc, se tak nedokáží smířit. Umí si jen stěžovat kolegům, přátelům či rodině, aniž by s tím něco dělali. Neumí si dupnout, nesnaží se o zvýšení platu. Mají strach z reakce ze strany firmy. Žijí ještě ve starých konvencích a bojí se o své zaměstnání přijít.

Noví zaměstnanci se ale nespokojí jen s vyšším platem. I takový benefit je pro ně totiž málo. V zásadě mají ještě několik dalších požadavků. Ty jsou samozřejmě individuální a záleží na každém jedinci, v některých případech ale může docházet i k jejich kumulaci. Předcházející generace toto moc neřešily, práce pro ně byla nutností. Mladé generace si ale chtějí vytvořit rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Nechtějí ustoupit a podvolit se tak tlaku trhu práce.

Mezi nejčastější požadavky, které dnes noví zaměstnanci považují za nutné, aby na pozici vůbec nastoupili, patří například čtyřdenní pracovní týden nebo alespoň možnost pracovat částečně z pohodlí domova na home office. Jeden den práce na home office už mnozí považují za holé minimum a často vyžadují takových dní více. Dále tu máme požadavek na flexibilní začátek i konec pracovní doby. Mladí zkrátka chtějí přijít do práce až uznají za vhodné a odcházet tak, jak se jim bude hodit.

Pro mladé generace práce už dávno přestala být důležitá tak, jak ji vidíme my, nebo ji viděli naši rodiče. Chtějí mít dostatek volného času na své sportovní aktivity, na chvíle strávené s rodinou a na svůj osobní rozvoj. V žádném případě se nehodlají podvolovat tlaku, který na ně okolí klade. A firmy se s tím budou muset smířit, protože tato generace nevypadá na to, že by hodlala ustoupit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz