Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dotýká se tě chudoba? Tak jak je možné, že máš internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Když bys byl opravdu chudý, nemáš internet, mobilní telefon, ani počítač. Na diskusích a sociálních sítích bys nebyl slyšet.

Článek

Že je v Česku chudoba a že mnoho lidí žije takzvaně z ruky do huby, čteme nejčastěji na sociálních sítích, nebo na diskuzích pod tematickými články. Ti, co tahle „fakta“ píší, jsou dle svých vyjádřeních právě ti, kterých se tento problém přímo týká. Dá se ale takovým lidem věřit, když mají možnost tyhle informace psát?

Potřebuji toho víc

K tomu, abych mohl na diskuzních serverech nebo na sociálních sítích, nebo pod články psát, budu v první řadě potřebovat internet. Ten samozřejmě není úplně zadarmo. Doma se platí nějaký měsíční paušál poskytovateli internetu, v případě že jsem venku, dají se využít data od mobilního operátora. A ta samozřejmě také nejsou zdarma.

Pravda, je tu ještě pořád možnost, že někdo využívá různých veřejných Wi-Fi sítí. Ale na ně se přece musí s nějakým zařízením připojit. Buď s chytrým mobilním telefonem, nebo třeba s tabletem, nebo s notebookem. Nejenom, že takový smartphone rozhodně stojí víc než hloupý tlačítkový telefon. Ale tablet, nebo snad notebook, člověk v případě opravdové chudoby mít nebude. Buď na něj nemá, nebo ho při nejbližší příležitosti odnese do zastavárny či rovnou do bazaru.

Kolik toho máš?

Takže nějaký ten smartphone, nebo snad výpočetní technika? A internet také, že? A jak to vypadá s cigaretami, nebo s nějakým tím alkoholem? Také je to součást životního stylu? Oni to jsou tohle všechno věci, které člověk k životu až tak nepotřebuje.

Na volání a SMS úplně stačí tlačítkový telefon za pár stovek. Internet také není úplnou nezbytností. Bez cigaret a chlastu se snad obejde každý. A až teprve v tuhle chvíli se dá mluvit o nějaké reálné chudobě, protože do té doby je to jenom neschopnost udržet na uzdě svůj vlastní rozpočet. Konkrétně řečeno, když jsou peníze na utrácení za blbosti, je na tom člověk ještě pořád dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz