Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hluk, zápach, absence služeb a buranství. Denní kolorit života na venkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Město, nebo vesnice? Otázka, která dělí lidi na dva nesmiřitelné tábory. Město sice má svá negativa, ale kam se hrabou na život na vesnici.

Článek

Postavit si baráček na vesnici, sen mnoha mladých rodin. Není proto divu, že se různé menší obce předhánějí ve změnách územních plánů. Tam, kde ještě do nedávna bylo pole, jsou stavební parcely. A na nich rostou klasické, obyčejné, nudné bungalovy, které si vysnila nejedna malá rodina. Prvotní nadšení ale velmi brzy vystřídá realita života na vsi.

Klid? Ani omylem

Ruch většího města je mnohdy balzámem na uši, když ho porovnáte s tím, co se děje na vesnici. Odstěhovat se na dědinu za klidem, je poměrně absurdní plán. Všudypřítomné zemědělské stroje jsou jenom třešničkou na pomyslném dortu. Vesnice je plná různých domácích, ale i hospodářských zvířat. Bučení krav, řehtání koní, štěkání psů, kokrhání kohoutů. To je to vysněné ticho.

K němu se pochopitelně přidává také standardní hluk cirkulárek a motorových pil, když se sousedé rozhodnou chystat dřevo do kamen. Nelze opomenout ani pravidelné nedělní sekání trávníku, nebo jiné rozličné hlučné práce na ruinách, které je potřeba udržet v provozuschopném stavu.

Zápach? Zcela běžný

Ve městech to jsou auta, možná i nějaké fabriky. Na vesnicích je zcela běžný zápach hnoje a dalších biologických materiálů, z různých ještě existujících zemědělských družstev. K tomu všemu přidejte také hnojení polí, ať už močůvkou, nebo jinými hnojivy. Dokud nezaprší, nebo pole nevyschne, jde o běžný kolorit života na venkově.

Ani průmyslovému zápachu se dnes vesnice nevyhne. Díky větru se do oken a nosů vesničanů může linout nepříjemný zápach z průmyslových areálů, i několik kilometrů vzdálených. Stačí, aby vesnice byla takzvaně po větru, což znamená čuchat většinu roku něco, co se rozhodně nedá nazvat čerstvým vzduchem.

Absence služeb? Standardní jev

Chcete si dojít na jídlo do restaurace? Nebo jenom tak posedět na pivo? Potřebujete na poštu? Něco vyřídit na úřadě? Nebo poslat děti do školy, do školky, na zájmový kroužek? Chcete si zasportovat? Jasně, to všechno můžete, ale ne tam, kde bydlíte. Musíte sednout do auta, do autobusu, nebo do vlaku a vyrazit. Jak komfortní život, když žijete v místě, kde nic není a vy musíte neustále někam cestovat.

Buranství? Na denním pořádku

Pokleslé primitivní zábavy, zcela podivné a odpudivé outfity, pomlouvání ostatních. Nadávání na náplavy z města, zatvrzelé názory že ženy patří k plotně. K tomu nutnost neustálého popíjení piva a jiných destilátů a snaha řešit jakýkoliv konflikt nadávkami a fyzickým násilím. To je základní poznávací znamení každého vesnického burana.

Tak vítejte na vsi!

Anketa

Chtěli byste žít na vesnici?
Ne, ani omylem
28,5 %
Ano, je to můj sen
67,6 %
Zatím nevím, zvažuji klady a zápory
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8663 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz