Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Plánované propouštění bez udání důvodu: Konečně z firem zmizí netáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Návrh ekonomů na propuštění lidí bez udání důvodů, vyvolal názorovou bouři. Je něco podobného správné? Samozřejmě, že ano.

Článek

Vyhodit z firmy někoho, koho už dále nechceme zaměstnávat, není až tak jednoduché. Zatímco zaměstnanec žádný důvod odchodu uvádět nemusí, u firem je to naopak. Důvod se prostě najít musí. A nejenom to, musí se také uvést. I proto mnohé firmy danou povinnost kulantně obchází tím, že se se zaměstnancem nějak domluví. Vznikne výpověď dohodou, která je nakonec výhodná pro obě strany.

Bez udání důvodu?

Ekonomové přišli s návrhem, že by i firmy mohly vyhodit lidi bez udání důvodu. Tento návrh se nezamlouvá jenom samotným zaměstnavatelům (což je pochopitelné). Do jednání se zapojí také odbory a určitou shodu s ekonomy vyjádřil i ministr financí. Právě tahle výjimečná shoda by mohla někdy v budoucnu vést k tomu, že současný pracovní trh zažije doslova zemětřesení.

Palčivý problém

Že je současný stav pro firmy problém jasně dokládá situace u řady zaměstnanců. Ti nejprve nastupují v rámci zkušební doby, kde je jejich vyhazov mnohem snazší. Dále pokračují ve smlouvách na dobu určitou, což jim pochopitelně přináší řadu nejistot. Nejsou si jisti, zda jim zaměstnavatel smlouvu prodlouží. Pokud ne, končí. Jednoduše, bez zbytečných cavyků. A domluvy na výpovědi dohodou, ty jsem už zmínil výše.

Tyhle tři situace celkem jasně potvrzují, že firmy hledají alternativní cestičky, jak mít možnost své zaměstnance snadno a rychle vyhodit. Důvod udělení výpovědi tedy pro ně je opravdu jeden z palčivých problémů.

Kdo bude vyhozen?

Pokud ve firmě nenastane opravdu nějaká mimořádná situace, dobrý, kvalitní, zkušený a loajální zaměstnanec se o své místo bát nemusí. Z logiky věci, proč by firma vyhazovala někoho, na kom stojí celý její byznys a úspěchy. To nedává žádnou logiku. Pod kým se naopak mohou začít kývat židle, to jsou zaměstnanci, kteří nejsou tak dobří (i když si o sobě myslí opak) a jsou jednoduše zastupitelní.

Kdo půjde ve chvíli výpovědí bez udání důvodu první? Pochopitelně netáhla, která jsou firmě často jenom na obtíž a která jí mohou napáchat víc škody než užitku. Schválení výpovědi bez udání důvodu může značně motivovat k lepším pracovním výkonům, protože kdo nebude pracovat, půjde rychleji od válu.

Nutno dodat, že výpověď bez udání důvodu samozřejmě neznamená, že by takový zaměstnanec neměl nárok na to, co mu zákoník práce dávno schválil. Řeč je například o výpovědní lhůtě, odstupném, či podpoře. To vše zůstává. Změnilo by se pouze to, že by se zaměstnavatelé mohli výpověď jednodušeji předat tomu, kdo ve firmě stojí za starou bačkoru. Kdo se bojí, že to bude právě on, má nejvyšší čas začít se sebou něco dělat.

Anketa

Souhlasíte s výpovědí bez udání důvodu?
Ano, souhlasím
42,3 %
Ne, nesouhlasím
56,6 %
Nevím
1,1 %
Celkem hlasovalo 1625 čtenářů.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz