Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč opravy silnic nejedou nonstop? Protože to nikdo nechce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

V zahraničí je zvykem, že se na opravách maká nonstop, ve dne i v noci. V České republice je to jinak. Proč? Protože je to všem jedno.

Článek

Jedu brzy ráno a nikdo nemaká. Jedu později večer a na opravovaném úseku ani noha. Prostě, u nás se na opravách silnic a dálnic pracuje pouze přes den, v jasně stanovené pracovní době. To, že by se makalo i v noci, nonstop, je a bude nesplněný sen. A proč? Protože to vlastně nikdo nechce!

Vyhrává nejnižší cena

Vlastně si za to tak nějak můžeme sami. Kdykoliv je vypsáno výběrové řízení na opravu nebo dostavbu nějakého úseku silnice, vyhrává ten, který nabídne nejnižší cenu. Ta dnes bývá tím nejdůležitějším kritériem při výběru konkrétní firmy. Na jednu stranu je to dobře. Pokud vše dopadne, jak má, stát nevyhazuje peníze a oprava či dostavba je pro něj provedena nejvýhodněji. Hon za nízkou cenou má ale i své stinné stránky, které se týkají právě pracovní doby.

Ty lidi musí někdo zaplatit

Součástí nabídkové ceny je pochopitelně nejenom cena materiálu, ale také cena práce. Jednoduše řečeno, cena lidí, jejich výplaty. A to je kámen úrazu. Každé firmě se vyplatí mít jenom jednu partu, která bude pracovat 8 hodin denně. Přes den, s volnými víkendy a svátky. Jakmile by daná parta dělala něco více, znamená to přesčasové hodiny, které je nutné zaplatit. To stejné v případě, že by lidé dělali v noci, nebo o víkendech a svátcích. I tohle je třeba zaplatit. A to je problém.

Zakázka, kterou bude jedna parta dělat přes den 3 měsíce, bude stát vždycky méně než zakázka, na které budou směnovat tři party a doba práce bude měsíc. Je třeba započítat všechny ty příplatky za práce v noci a o víkendech, které tu lidskou práci prostě prodraží. A to je problém.

Chceme to?

Co je tedy správné? Čekat na opravu úseku měsíce s tím, že bude opravdu za tu nejnižší cenu. Nebo zkrátit termín realizace o třetinu s tím, že náklady na realizaci budou podstatně vyšší? Jsou to peníze z našich daní, je pro nás lepší si na výsledek počkat, nebo obětovat peníze za náš komfort?

Aktuálně jsme u veřejných zakázek v situaci, kdy stále vítězí především nízká cena. I kdyby se našel někdo, kdo bude makat nonstop a zkrátí dobu realizace na třetinu, nevyhraje. Proč? Protože prostě budeš drahý. Tohle momentálně nikdo nechce, bohužel.

Anketa

Měly by se opravovat nonstop, i když to zakázku prodraží?
Rozhodně ano
88,9 %
Záleží na lokalitě
7,4 %
Rozhodně ne
1,9 %
Nevím
1,8 %
Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz