Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nemocenská učitelů se už nebude platit z jednoho balíku jako pomůcky a učebnice. Školy o tom mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nastavení ONIV bylo až do současnosti pro školy velký problém. Znevýhodňovalo však i děti a zatěžovalo peněženky rodičů.

ZŠ mých dětí mezi důvody stávky zařadila argument, že snížení finančních prostředků ze strany státu může omezit pořizování učebnic a školních pomůcek. V hlavě se mi hned rozblikal červený vykřičník.

Článek

Problém jménem ONIV neboli ostatní neinvestiční výdaje

Kde je problém? V původním nastavení ONIV neboli ostatních neinvestičních výdajů školy. Podle § 160 školského zákona totiž může škola z ONIV hradit výdaje na učebnice, učební pomůcky, školní potřeby, povinné vzdělávání pedagogů, ale také na dopravu na povinné hodiny plavání nebo na úhradu vstupného do muzeí, galerií či vědeckých center.

V čem je ale zakopán pes? Do jednoho balíku ONIV patří dále náklady na platbu prvních 14 dnů nemocenské zaměstnanců školy, která je oproti předchozím položkám diametrálně odlišná. Vzhledem k tomu, že platy učitelů v nedávné minulosti výrazně rostly a po covidu se zvýšila i jejich nemocnost, právě položka nemocenská balíček ostatních neinvestičních výdajů (ONIV) školy výrazně vyčerpává. Tato skutečnost však od roku 2024 končí, nemocenská učitelů již do ONIV patřit nebude a školy ji budou nově hradit z balíku mzdových prostředků.

„Slučování finančních zdrojů, kterými jsou hrazeny nepředvídatelné situace v podobě zdravotních náhrad, a zároveň pravidelné výdaje na pomůcky, učebnice a vzdělávání pedagogických pracovníků, je nešťastné,“ podotkl na téma ONIV v říjnu roku 2022 analytik EDUinu Jan Zeman.

Foto: Freepik

Nemocenská učitelů do balíku ONIV již patřit nebude

Výplata nemocenských z balíku ONIV znamenala a zatím dosud znamená pro školy velkou čárou přes rozpočet, za kterou jsou ale ve výsledku biti samy děti a také jejich rodiče. Školy totiž musely přemýšlet nad tím, zda jim v balíku ostatních neinvestičních výdajů zbude dostatek financí třeba na nákup nových učebnic, učebních pomůcek nebo školních potřeb pro děti. V tomto případě tak ostrouhali školáci a studenti a jejich lepší možnosti vzdělání.

Často se také nemůžeme divit, že se děti na ZŠ učí ze starých učebnic, nebo že třeba nemalou částku na výtvarné potřeby pro školáky či dopravu na povinné plavání museli zafinancovat sami rodiče. I když stát plánuje snížit veřejným školám v roce 2024 příspěvek do ONIV oproti roku 2023 celkem o 12,3 procenta, vzhledem k tomu, že se nemocenská učitelů přesune do jiného balíku, rozhodně tento krok neomezí pořizování nových učebnic a dalších školních pomůcek dětem.

Na problém v ONIV dlouhodobě ukazovaly školy i odbory. Teď je ticho po pěšině

Ministerstvo školství se pokoušelo o změnu ONIV v roce 2014. Peníze určené na nemocenskou učitelů chtělo přesunout do balíku prostředků na platy. Tuto změnu však nepovolilo Ministerstvo financí s tím, že by tak Ministerstvo školství porušilo metodiku vykazování dat do informačního systému. Toto téma v roce 2022 otevřel exministr školství Vladimír Balaš a v roce 2023 jej se svým rezortem finišoval současný ministr školství Mikuláš Bek.

Na problém s ONIV, do kterého je zahrnuta i platba prvních 14 dnů nemocenské učitelů, přitom dlouhodobě poukazovaly samy školy, školské odbory, Pedagogická komora, ale i zřizovatelé škol či Svaz měst a obcí ČR. Stávkující školy paradoxně mluví pouze o tom, že stát chce v příštím roce snížit příspěvek do ostatních neivestičních výdajů veřejných škol. O přesunu plateb prvních 14 dnů nemocenské zaměstnanců školy však přímo v této souvislosti mlčí.

Foto: Freepik

„Ostatní neinvestiční výdaje (ONIV), z nichž školy nakupují mimo jiné učebnice a pomůcky pro žáky nebo hradí dopravu žáků na plavecký výcvik, se v roce 2022 snížily veřejným školám o skoro 1 miliardu korun oproti roku 2021 a v roce 2024 se mají snížit o 323 milionů korun oproti letošku (o 12,3 %),“ sdělil prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi, ovšem již neuvedl, že platba prvních 14 dnů nemocenské zaměstnanců školy již do ONIV od roku 2024 patřit nebude.

O přesunu nemocenských okrajově informoval 24. listopadu 2023 pedagogický portál EDUin: „Platy učitelů příští rok porostou pouze „na papíře“. Ředitelé dostanou finance do nadtarifních složek. Právě tato část financí ale není pro všechny učitele nároková, je na ředitelích, jak je mezi učitele rozdělí. Ředitelé jsou navíc někdy nuceni využít finance například na nepedagogické zaměstnance placené pod minimální mzdou, kterou je jim třeba dorovnávat, proplácení prací dříve krytých ze zrušených neobsazených pozic nebo neschopenky, které dříve byly hrazeny z tzv. ONIV.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz