Hlavní obsah
Zdraví

„Body positivity“ je trend, který většina lidí nepochopila. Vystavování obézních těl je šílenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Trend „body positivity“ si zamilovaly miliony lidí i firem, které toto slovní spojení využívají v kampaních. Co „body positivity“ znamená doopravdy? Vystavování nezdravě vypadajích těl a jejich propagace je výsměch těm, kteří své tělo opravdu milují.

Článek

Body positivity

Na úvod nejprve trochu teorie: Body positivity je sociální hnutí zaměřené na přijetí všech těl, bez ohledu na velikost, tvar, odstín pleti, pohlaví a fyzické schopnosti, přičemž zpochybňuje současné standardy krásy jako nežádoucí sociální konstrukt. O tomto tvrzení by si snad nikdo nedovolil pochybovat a ano, jistě není správné mít jako standard krásy modelku, která má 55 kg i s postelí. Co je ale zarážející, je fakt, jak uživatelé sociálních sítích a marketéři firem tento pojem vykradli a místo „body positivity“ kolem sebe vidíme pouhou oslavu obezity.

Co je láska k vlastnímu tělu?

Milovat svoje tělo je něco, co se učíme celý život. V pubertě bychom se nejraději všichni přeoperovali (nadsázka!), po pár letech si na svoje nedostatky začneme zvykat, později z nich dokonce dokážeme udělat přednost, nebo se s nimi prostě smíříme. Trend na sociálních sítích vám ovšem představí mladou ženu, která váží kolem 150 kg a hrdě ukazuje svoje tělo ve spodním prádle. Tohle je pro většinu populace ono „body positivity“.

Milujte svoje tělo, ale doopravdy

Milovat své tělo znamená dávat mu to, co potřebuje pro správné fungování. Jsou to tedy vitaminy, minerály, vláknina, bílkoviny, nebo jsou to pizzy, fast foody a slazené nápoje? Totiž obezitou v ČR trpí 30 % lidí, ale těch, kteří nemohou zhubnout a brání jim v tom zdravotní stav, je naprosté minimum. Láska k tělu začíná zdravým jídlem, spánkem, pohybem a psychickou pohodou, nikoli tím, že sedíme u televize, cpeme do sebe horem dolem, co najdeme, zapijeme to lahváčem a pak si jdeme vyfotit pupek na instagram a mluvit o tom, jak milujeme svoje tělo. Takový člověk je spíše psychicky nemocný, než „body positivity“. Ovšem můžete hádat, který z těchto dvou extrémních prototypů, má na sociálních sítích statisíce fanoušků a kdo minimální dosahy…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz