Hlavní obsah

Už jste jedli Ropuchu v díře nebo Skvrnitý penis? Tajemství Britské kuchyně

Foto: NPC/leonardo.ai

Britská kuchyně má jídla s názvy, které mohou vyděsit i pobavit. Co se ale skrývá za „bubláním a pískáním“ nebo „černým pudinkem“? Připravte se na chutnou cestu plnou překvapení!

Článek

Představte si, že se ocitnete v zapadlé anglické hospůdce, kde vůně pečeného masa a křupavého těsta proniká každým koutem. Zvenku se ozývá bubnování deště a uvnitř praská oheň v krbu, zatímco hosté usrkávají pivo a hlasitě rozprávějí o všem možném. Odhodlaně sáhnete po jídelním lístku s nadějí na něco vydatného, ale vaše oči zůstanou viset na názvech pokrmů, které zní spíš jako vtip nebo špatně přeložená parodie: „Ropucha v díře“, „Bublání a pískání“, „Skvrnitý penis“ a „Černý pudink“. Co to sakra je? Ještě než se rozhodnete prchnout nebo se schovat pod stůl, pojďme společně poodhalit jejich tajemství.

Toad in the Hole: Ropucha v díře

Legenda praví, že jednoho deštivého podzimu v 18. století se v malé venkovské hospůdce sešla skupina promoklých lovců. Po dlouhém dni v lese byli hladoví jako vlci a žádali něco pořádného k jídlu. Kuchařka, která našla jen pár vepřových klobás a trochu těsta na yorkshirský pudink, improvizovala. Klobásy naskládala do zapékací mísy, přelila těstem a strčila to celé do trouby.

Když se pokrm upekl, klobásy vykukovaly z nadýchaného těsta jako ropuchy z děr v bahnitém břehu. Jeden z lovců prý se smíchem zvolal: „Vypadá to jako ropuchy v díře!“ A tak se zrodilo jméno, které přetrvalo věky. Podle jiné verze příběhu byl název inspirován skutečným výjevem z přírody – když během lovu narazili na jezírko plné ropuch, které se hromadily ve vlhkých prohlubních, připomínalo to právě klobásy trčící z těsta.

Možná si řeknete, že je to náhoda nebo čistý výmysl, ale jméno „Toad in the Hole“ dodnes vyvolává úsměv na tvářích Britů i turistů. A chuť? Věřte, že je to lahůdka – šťavnaté klobásy v křupavém těstíčku, podávané s hustou cibulovou omáčkou, která dodá každému soustu jemnou pikantnost. Každá hospoda má svůj vlastní recept, ale podstata zůstává stejná: jednoduchost a maximální chuť. Jídlo je často doplněno bramborovou kaší a vařenou zeleninou, která kontrastuje s hutností masa.

Bubble and Squeak: Bublání a pískání

Když se řekne „Bubble and Squeak“, mnozí si představí něco, co bublá a vydává podivné zvuky. Realita je ale mnohem méně děsivá. Tento tradiční anglický pokrm vznikl jako způsob, jak zužitkovat zbytky vařené zeleniny a brambor z předchozího dne. Zelenina se smíchala s bramborovou kaší a vše se osmažilo na pánvi. Když směs začala prskat a bublat, dostala své hravé jméno.

Název „Bubble and Squeak“ se poprvé objevil na počátku 19. století, ale předpokládá se, že samotný pokrm je mnohem starší. Lidé na venkově se nikdy nevyznačovali plýtváním jídlem, a tak vznikla tato úsporná pochoutka. V dnešní době se Bubble and Squeak často podává jako součást snídaně nebo brunche a i když už nikdo neřeší, zda směs skutečně bublá nebo píská, název přetrvává jako připomínka časů.

Spotted Dick: Skvrnitý penis

A teď přichází na řadu jedno z nejkontroverznějších anglických jídel – Spotted Dick. Představte si, že si objednáte dezert a na talíři před vámi přistane podlouhlý pudink posetý tmavými rozinkami. Název může v dnešní době vzbuzovat uštěpačné úsměvy, ale původně šlo o zcela nevinnou záležitost.

Název „Spotted“ (skvrnitý) jasně odkazuje na tmavé rozinky nebo rybíz v těstě, které vytvářejí charakteristické skvrny. Ale kde se vzal ten „Dick“ (slangově penis)? Existuje několik teorií. Jedna z nich tvrdí, že „Dick“ bylo kdysi slangové označení pro pudink nebo dezert obecně, zatímco jiná verze naznačuje, že jde o zkomoleninu slova „dough“ (těsto) či „pudding“. Ať už je pravda jakákoli, výsledkem je dezert, který si po staletí udržuje svou popularitu – i přes poněkud pobuřující název.

Možná je to i tím, že Britové mají smysl pro humor a nebojí se dát svým jídlům podivné či dvojsmyslné názvy. Ale ne každý sdílí jejich nadšení. V roce 2009 například jedna nemocnice v Gloucestershire přejmenovala Spotted Dick na „Spotted Richard“, aby se vyhnula posměchu pacientů a personálu. Místní obyvatelé však toto rozhodnutí přijali s nevolí a trvali na tom, že název se nemá měnit. Nakonec se tedy dezert dočkal návratu k původnímu jménu.

Black Pudding: Černý pudink

Ačkoli se může zdát, že jde o něco sladkého, Black Pudding je ve skutečnosti pořádně hutná a slaná záležitost. Tento pokrm má své kořeny hluboko v britské tradici a jeho výroba se datuje do dob, kdy se hospodárně využívalo celé zvíře. Je to vlastně druh klobásy vyrobené z vepřové krve, ovesných vloček a koření, které se pak vaří a nechává tuhnout do pevné konzistence.

Název „pudink“ v tomto případě odkazuje na jeho měkkou a hutnou konzistenci, nikoli na sladkost. Slovo „black“ je samozřejmě inspirováno jeho tmavou, až černou barvou, která může na talíři působit poněkud zlověstně. Přesto je Black Pudding v Británii oblíbenou součástí tradiční snídaně – podává se opečený, křupavý na povrchu a měkký uvnitř, často s vejci a toastem.

Původ tohoto pokrmu lze vystopovat až do starověku, kdy krvavé klobásy byly považovány za cenný zdroj bílkovin a energie. Starověcí Řekové a Římané už znali podobné recepty, a tak není divu, že se tato tradice udržela po staletí. Dnes se Black Pudding vyrábí v různých regionech Británie a Irska, přičemž každá oblast má svůj vlastní recept a způsob přípravy.

I když dnes mnozí odvážní turisté váhají, zda si ukrojit plátek této pochoutky, Britové na ni nedají dopustit a považují ji za poklad své kulinářské historie. Pro některé je to dokonce symbol tradiční anglické kuchyně, která si nebere servítky a jde rovnou na věc – žádné kompromisy, žádné přetvářky. A i když název může být trochu děsivý, chuť určitě stojí za to.

Seznam zdrojů

• Allrecipes. (2023). Meet Bubble and Squeak: The Cheap British Potato Recipe That's Almost 300 Years Old. Retrieved from https://www.allrecipes.com/meet-bubble-and-squeak-11688707

• Travels Between. (2020). Try These 8 Traditional British Foods with Funny Names. Retrieved from https://travelsbetween.com/traditional-british-foods-with-funny-names/

• EnglandExplore. (2020). Traditional English Food With Strange Names. Retrieved from https://englandexplore.com/traditional-english-food/

1. Black pudding. (2025). In Wikipedia. Retrieved from https://en.wikipedia.org/wiki/Black_pudding

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz