Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nemohu se rozhodnout, zda jsem muž, nebo žena. Nejsem blázen, jsem gender fluid. Lidé mne nechápou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons

Obrázek vlajky gender fluid

Nyní se cítím být žena, ale ještě minulý týden jsem byla muž. A vlastně na chvíli i žena. Nemohu se totiž rozhodnout, kým se vlastně cítím být. Lidé si mě pletou s bláznem, ale já se jen nechci škatulkovat.

Článek

Svět v posledních letech zaplavují nejrůznější identity a sexuální orientace. Problémem může být, že v tolika „nových“ pojmech už se leckdo ztratil a na lidi, kteří jsou něčím odlišní, se společnost často dívá skrz prsty. Lidé se domnívají, že mladí už neví co by, a tak mají čas vymýšlet nesmysly. Jiní se domnívají, že všechny tyto „trendy“ jdou z Ameriky. Toto se týká také gender fluid, což je pro Česko skoro novinka.

Co je gender fluid?

„Genderfluidní osoba upřednostňuje spíše zachování flexibility své genderové identity, než aby se přihlásila k jednomu genderu. Takoví lidé mohou kolísat mezi gendery nebo projevovat více genderů najednou.“ Některým tato identita může připomínat nebinární, avšak není to to samé. Gender fluid identita však také patří do LGBTQ komunity.

V praxi genderfluidní jedinec může být biologicky ženou, ale hovořit o sobě v mužském rodě. Jedinec se nechce upínat jen k jednomu pohlaví, a tak své pohlaví mění podle toho, v jaké situaci se nachází.

Rozmar nebo nový trend

Pokud se společnost setká s něčím, o čem zatím neslyšela, často se rozhodne pro ukvapené závěry. Zejména starší generace má poté dojem, že nic takového jako gender fluid neexistuje a mladí si zas vymysleli něco nového, protože se snaží být zajímavými. Dále následují řeči o tom, že všechny tyhle „blbosti“ pocházejí stejně z Ameriky.

Nepochopení a bláznovství

Genderfluidní lidé se často setkávají s nepochopením ostatní. Lidé nechápají, jak někdo může měnit pohlaví podle toho, jaký mají zrovna den nebo s kým se baví. Překvapením také může být když osoba, u které úplně není poznat jakého je pohlaví, mluví ženským hlasem ale v mužském rodě.

Někteří mohou mít genderfluidové osoby za blázny. Zde jde opět o nepochopení, neboť domněnka, že jen blázen neví, kým je, není tak úplně pravdivá. Gender fluid osoby jsou naprosto běžní lidé, kteří si uvědomují svou existenci, jen chtějí zůstat neurální vůči pohlavím.

Zdroje: článek Českého rozhlasu, článek iDNES.cz, Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz