Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kaše a krev. Jídelníček našich středověkých předků byl na hony vzdálený tomu současnému

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PxHere

Ilustrační foto

Je libo středověkou dobrotu? Zkuste si uvařit některou z oblíbených kaší, vynechejte cukr a hlavní chod nezapomeňte zakápnout krví.

Článek

Ve středověku se složení stravy v našich končinách oproti dnešním dnům výrazně lišilo. Pomineme-li vysoce prefabrikovanou stravu, jedním příkladem za všechny je absence brambor, které byly do Evropy přes oceán dovezeny až v počátcích novověku. To, co lidé běžně jedli, se výrazně odvíjelo od toho, ke které společenské vrstvě člověk patřil, avšak souhrnně lze říci, že kaše všech druhů byly oblíbené napříč společností od žebráků až po krále. To samé platí o chlebu a z nápojů hlavně o pivu, které se však běžně v nefiltrované podobě přidávalo do polévek a omáček.

Kaše a zase kaše

Kaše byly základem potravy lidí už od pravěku. Ve středověku byly běžné sladké i slané většinou z prosa, pšenice nebo ovsa, případně i luštěnin. K dochucení se používalo především ovoce – čerstvé i sušené, případně med. Cukr se používal výjimečně a jen mezi těmi nejbohatšími. I proto měly svého času zkažené zuby vysoký společenský status. Aby ale kaší nebylo moc, lidé ze stejných surovin dělali placky, které se těšily oblibě hlavně mezi chudšími.

Z ovoce byla především mezi dětmi oblíbená jablečná nebo hrušková kaše. „Vezmi jablka a uduš je na másle, pak přilej vína, proceď, okořeň a chceš-li, vraz tam několik vajec.“ Jednoduché a dobré.

Slavnostní kaše čtyř barev se připravovala ve čtyřech nádobách z mandlí, rozinek a povidel. Jedna část rozpuštěných mandlí zůstala bílá, druhá se obarvila na žluto šafránem, třetí hnědá vznikla z utřených rozinek a poslední černá z povidel. To vše se pak lilo do mísy rozdělené čtyřmi latěmi do kříže a až vše zhoustlo, dřívka se odstranila a vznikl tak očím lahodící pokrm.

Krvavé dobroty

Maso se ve středověku nekonzumovalo tak často jako v současnosti, a to ani v těch nejvyšších kruzích. Nicméně bylo a každý, kdo měl hospodářství, se snažil své kusy dobytka nebo drůbeže maximálně zužitkovat, a tak součástí dobových receptů byly nejen vnitřnosti, ale využívala se i krev. Ostatně krvavá polévka, prejt nebo tlačenka vyžadují vepřovou krev i dnes. V minulosti však bylo její užití hojnější.

Foto: Pohled 111, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Tmavá (krevní) tlačenka je oblíbená dodnes.

„Smíchej volskou krev s dobře kyselým vínem, maso posekej na velké kusy a ty namáčej v té krvi. Potom je klaď ve vrstvách do láku, na každou vrstvu dej jalovcové chvojí, maso trochu osol, dobře zabedni a ho nech stát dva týdny. Maso pak připrav jako jelena,“ Takto například zněl recept, jak z volského masa udělat pochoutku podobnou divočině.

Z krve a vína se také připravovala hažmuka. Recept to byl jednoduchý. „Vypusť zaječí, jehněčí nebo telecí krev do vína, nasyp tam trochu krupice a nech povařit. Nakonec omasti sádlem.“

Populární byla (v některých končinách je i dnes) takzvaná žebrácká kaše. Stačí nasekat cibuli, dát ji smažit do sádla. Jakmile změkne, přilije se krev a přihodí se kroupy a nějaké koření dle chuti. Hotová krvavá kaše se jedla samotná nebo s chlebem.

Poslední recept krásně završil kombinaci oblíbené kaše a často používané krve. V obdobích, kdy o jídla mohla být nouze třeba jen z důvodu špatné úrody, byla každá kapka cenná.

Anketa

Dali byste si středověký krvavý pokrm?
Ano a s chutí.
18,2 %
Ano, ale jen na ochutnání. Pravidelně bych takové jídlo nejedl/a.
45,5 %
Spíše ne.
18,2 %
Ne, jíst krev je mi odporné.
18,1 %
Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Čerpáno z:

  • výstava Dotkněte se středověku (Muzeum jižního Plzeňska)
  • Mezinárodní den archeologie ZČM - Strava a nápoje od pradávných dob po novověk
  • M. Nodl - Středověk v nás

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz