Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neočkované děti jsou inteligentnější a očkovaný člověk je jako tělo bez duše, tvrdí dezinformátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

V neděli jsem nahlédl pod pokličku jedné sociální bubliny a nevěřil jsem vlastním uším, co všechno si lidé dovolí veřejně tvrdit.

Článek

Na YouTube jsou miliardy videí. Velkou část tvoří vlogy, kde lidé různých názorů ventilují své myšlenky. V neděli večer jsem se dostal ke shlédnutí „pořadu“ Hovory ze země, který má aktuálně přes 36 tisíc sledujících. Ten tvoří dvojice žijící v Beskydech v maringotce a zvou si k povídání hosty specifického ražení jako třeba „odborníka“ na placatou Zemi, paní, která přestala brát léky a uzdravila se, nebo herce Jaroslava Duška.

Tato část ezo scény se na první pohled může zdát jako neškodná, jenže v ní vyvěrají poměrně nebezpečné názory. Ty v určité sociální bublině mohou vytvořit dojem neochvějné pravdy, kterou ani jednoznačná fakta nemohou v ovlivněných myslích vyvrátit.

V nejnovějším díle Hovorů ze země se představuje dvojice Štěpán a Melanie Matějkovi, kteří jsou také známí z jejich kanálu nazvaného Síla pro život. Zpočátku nenápadné povídání se stočilo do temných zákoutí myslí na první pohled usměvavých lidí. Video je ke shlédnutí zde.

„Děti jsme neočkovali, jsme sobci“

Zlom v povídání o rodině a dětech nastává po 20. minutě, kdy jeden z aktérů začne hovořit o manipulovatelnosti, načež se zásahem moderátora stočí hovor na ožehavé téma očkovaní. A právě v tu chvíli se video začíná ubírat do podivných končin mísících antivaxerské názory s jakýmsi ezoterickým nádechem. Ústřední dvojice Štěpán a Melanie totiž nenechala a zřejmě ani nehodlá dát své děti očkovat, aniž by k tomu měla racionální důvod.

Tímto hrubě sobeckým krokem nedokáží přijmout společenskou odpovědnost a zbytečně tak plivou do obličeje lidem, kteří za vakcinací nehledají spiklenecké teorie a kteří chápou její význam.

Očkování proti nejrůznějším nemocem bylo kdysi zejména pro rodiče malých dětí darem z nebes, dnes je v určitých kruzích démonizováno. Pokud by ale lidé, kteří očkovacím látkám nevěří, jen zkusili zažít realitu doby před vakcínami či antibiotiky, rychle by chtěli zpět do svého bezpečí.

Možná si dvojice a její diváci neuvědomují, jaké hrůzy způsobovaly pravé neštovice, a nebo netuší, jak strašlivá je smrt způsobená vzteklinou, na kterou mimochodem v rozvojovém světě stále umírají desítky tisíc lidí ročně a před kterou poměrně dobře chrání právě očkování, které si lze nechat aplikovat před cestou do rizikových oblastí.

Až moc silná káva

Štěpán a Melanie tedy nenechali své děti očkovat a na vakcinaci mají velmi specifický pohled. Štěpán tvrdí, že podle studií jsou neočkované děti inteligentnější než ty očkované, nicméně zdroj výzkumu neuvádí. Dokonce hovoří o možnosti, že se neočkovaní jedinci stanou génii. Melanie pak hovoří o vlivu očkování na duševní stav, kdy je tělo po vakcinaci jaksi odtrženo od duše. Svoji tezi opírá o názor Rudolfa Steinera, který toto tvrdil už před více jak sto lety.

Rudolf Steiner byl velmi zvláštním filozofem. Jakkoliv byly jeho názory zajímavé, šlo většinou o ničím nepodložené výplody jeho mysli. Steiner je známý především jako zakladatel ezoterické nauky zvané antroposofie. Obsah jeho učení nemá v kontextu článku smysl rozebírat, nicméně její velmi kontroverzní složkou je jakási evoluční teorie. Steiner totiž hovoří o postupném vývoji ras celého lidstva, které se postupně měnily, přičemž každá z nových se vyznačovala oproti předchozím vyšší úrovní rozvoje vnitřního vědomí. Český klub Skeptiků Sysifos se ke Steinerovým názorům vyjadřuje jasně:„Převážná většina jeho názorů jsou buď náboženské nebo okultní představy a především vlastní absurdní fantazie, které jsou v rozporu s vědeckými poznatky evolučními, fyzikálními i medicínskými. Jeho učení patří do takových oblastí, jako je pseudověda, mystika a magie.“

Odkazovat se tedy na Steinera je naprosto účelové.

Foto: Unsplash

Někoho ezoterika vtáhne jako magnet. Jiní jsou odolnější a věří spíše svému rozumu.

„V minulosti existovali obři a dómy stahovaly energii z éteru“

Hovor se ale netočí jen okolo rodinných záležitostí a očkování. Tak například ve 27. minutě si můžete poslechnout, že historie byla určitě zcela jinak, než nám říkají učebnice, což se Štěpánovi a Melanii potvrzuje během cestování. Mluví o obrovských dómech a kostelech, které podle dostupných pramenů vznikaly moc rychle a pravděpodobně se stavěly kvůli stahování energie z éteru (éter je z fyzikálního hlediska neuznávanou substancí). Také je fascinují kliky, které jsou někdy na starých stavbách ve výšce hlavy a nechápou, proč tomu tak je, čímž nastiňují možnost existence vymřelých obrů. Nebylo by ale jednodušší trochu racionálně uvažovat a vzpomenout si z hodin dějepisu, že dříve jezdili lidé na koních a dobře na takové kliky dosáhli i ze sedla?

Jak naučit lidi důvěřovat nedůvěryhodnému obsahu

Po této radikální pasáži se už rozhovor věnuje cestování. V rámci hodinového pořadu tedy sporné a dovolím si tvrdit, že ohledně očkování i lživé pasáže, nejsou hlavním tématem, a to vidím jako největší problém. Důvěrně působící videa jsou nebezpečnější než ta, která od začátku do konce vtloukají divákům do hlavy svoje pseudopravdy. Pomalé dávkování dezinformací a polopravd vytržených z kontextu je daleko nebezpečnější a dokáže tak k sobě nalákat i ty ovečky, které by jinak ezoterickým a new age myšlenkám nepodlehly. Ona ani ústřední dvojice nebyla dříve ve svých názorech takto radikální. Před lety připravovali mixy z bylinek a lidem radili, jak si třeba připravit smoothie a podobně, dnes už se bez ostychu pouštějí na tenký led.

To nejzásadnější ale přichází na konci celého pořadu – číslo účtu, kam mohou diváci libovolně přispívat. A o tom to celé je.

Anketa

Je podle vás povinné očkování důležité?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz