Hlavní obsah
Umění a zábava

Pete Burns. Výstřední muzikant, který nechtěl slávu, odmítl i turné s Madonnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia, Fair Use

Kapela Dead or Alive (Burns druhý zprava)

Pete Burns, zakladatel a frontman kapely Dead or Alive, byl výstřední stejně jako celá jeho kariéra. Nenechal se podřizovat nahrávacími společnostmi i producenty a odmítl vyrazit na turné s Madonnou nebo Bon Jovi. Bohužel zemřel moc brzy.

Článek

Jestli netušíte, kdo Pete Burns byl, pusťte si jejich největší hit „You Spin Me Round (Like a Record)“ a možná se vám okamžitě vybaví avantgardní zpěvák s pirátskou páskou přes oko, fialovým županem a trvalou. Nezapomenutelný refrén skladby, která patří ke zlatým klenotům britské taneční muziky 80. let, přitom možná nemusel veřejně zaznít, kdyby si Burns tvrdohlavě nestál za svým názorem. Takový ale byl od dětství. Nikdy si nenechal do ničeho mluvit, dělal si věci po svém a i možná právě díky této vlastnosti se stal skutečně velkou osobností hudební scény.

Avantgardní prodavač desek, který nechtěl prodávat nekvalitní hudbu

Pete Burns se narodil v srpnu 1959 v britském městečku Port Sunlight. Celé dospívání prožil v podstatě po boku své matky, která s ohledem na své židovské kořeny uprchla před válkou z Německa s anglickým vojákem. Ženu, která měla sklony k alkoholismu, experimentovala s drogami a pokusila se o několik sebevražd, přesto Pete miloval a často o ní hovořil jako o nejlepší kamarádce. Prý se mu dobře věnovala, ale zároveň mu nechala volnost. Do školy chodil, jak chtěl a raději maloval nebo se utápěl ve svých fantaziích. Rád se také převlékal a vytvářel nejrůznější kostýmy. Moc kamarádů neměl a kvůli své jinakosti čelil šikaně od učitelů i spolužáků.

Do školy přestal chodit už ve 14 letech, kdy byl pokárán, že přišel s oholeným obočím, červenými vlasy a jednou obrovskou kruhovou náušnicí. Prý jej k této výstřední vizáži inspiroval David Bowie. Ve stejné době byl znásilněn cizím mužem.

Od 18 let pracoval jako prodavač v obchodě s gramofonovými deskami v Liverpoolu. Hudbu miloval a mezi vinyly se cítil dobře. Nicméně majitel obchodu, kterému se moc nedařilo, využil Burnse jako maskota obchodu kvůli jeho výstřednímu vzhledu. Tehdy totiž nosíval dlouhý starý plášť, vysoké boty na podpatku, slaměný klobouk, na obličeji měl spoustu make-upu a na hlavě dlouhé dredy. Lidé prý do obchodu cestovali z celé Anglie, aby mohli takového prodavače spatřit. Začali mu říkat King nebo King Punk. Jenže Pete nebyl k zákazníkům moc milý a když si chtěli koupit desku, která se mu nezdála, nadával jim nebo jim doporučoval něco jiného.

Ať jdou všichni manažeři k čertu, já vím, co dělám

Ve stejné době založil první punkovou kapelu. Rozpad ale nastal za pár měsíců. Druhý post punkový projekt Nightmares In Wax už byl úspěšnější a kapele se podařilo prosadit se singlem Birth of A Nation. V roce 1980 Burns projekt přejmenoval na Dead Or Alive. Kapela sice dost rotovala členy, ale výstřední androgynní frontman zůstával. Přišla smlouva s nezávislým hudebním vydavatelstvím, první úspěšné singly a nabídka na další album.

„Příprava debutového alba byl nejradostnější zážitek mého života, plný šťastných vzpomínek, protože na nás nebyl vyvíjen žádný komerční tlak,“ vzpomínal později Burns. Deska „Sophisticated Boom Boom“ se povedla a skladby z ní se dostaly do britských hitparád. Podle dobových recenzí byla naprosto svěží kombinací energického disca a synth popu. Brzy se takovému hudebnímu proudu začalo říkat Hi-NRG (zkratka slovního spojení high energy).

V roce 1985 začaly práce na druhé desce Youthquake, ale také problémy. Burns byl nevrlý z toho, jak se mu manažeři a producenti z nahrávací společnosti míchají do práce. Celé kapele říkali, jak mají vypadat, aby byli ještě více úspěšní a hlavně, jak by jejich skladby měly znít. Když Burns napsal píseň„You Spin Me Round (Like a Record)“, producenti mu ji téměř zakázali vydat, protože se jim zkrátka nelíbila. Kapela si dokonce na nahrání klipu ke skladbě musela vzít půjčku. Paradoxně se právě tento song, který nakonec naštěstí vyšel, stal vůbec nejpopulárnějším hitem kapely. Zbořil na několik týdnů britskou hitparádu a bodoval i za oceánem.

Burns po obrovském úspěchu upadl do depresí. Nikdy prý nechtěl být hvězdou. Jeho snem bylo tvořit kvalitní muziku pro posluchače, kteří ji ocení. Zároveň věděl, že navázat na úspěch je složité a částečně měl i pravdu. Chtěl změnu, kapelu hodlal více směřovat k nově objevené house music, to se však nelíbilo členům ani vydavatelství. Deska vyšla, úspěch také měla, i když ne tak výrazný, přesto byl o tvorbu Dead or Alive obrovský zájem prakticky po celém světě.

Během následujících let se Burns a jeho hudba začala prosazovat více v zahraničí než v jeho domovině. Dead or Alive sbírali úspěchy v USA, ale hlavně v Japonsku, kde byl styl Hi-NGR velmi populární. Prakticky každou desku a každý singl provázely neshody s vydavateli, ale i kontroverze. Burns odmítal nabídky, o kterých si jiné kapely ani nesnily. Nechtěl doprovázet Madonnu na jejím světovém turné, po chuti mu nebylo ani turné s Bon Jovi. To později vysvětlil tím, že chtěl být s umírající matkou.

Po skandálu s odmítnutím světových hvězd se Burns na čas stáhl do ústraní. Na jeho návrat na scénu na konci 80. let zareagovalo především Japonsko. V zemi vycházejícího slunce nestíhal prodávat desky, vyhrával hitparády a vyprodával stadiony. Některé nahrávky Dead or Alive vycházely pouze pro tamní publikum. Dodnes je na ostrovech prakticky modlou, jeho éra v podstatě položila základy J-popu (japonské pop music) jak stylizací, tak hudebně.

Poslední album Dead or Alive vyšlo v roce 1995 pod názvem Nukleopatra. Poté již Burns sólově žádný velký úspěch nezaznamenal, přestože tvořil kvalitní muziku.

Avantgardní vztahy i šílené plastiky a hlavně krátký život

Burnsův osobní život byl stejně pestrý jako jeho hudební kariéra. V roce 1980 se oženil s kamarádkou Lynne Corlettovou, se kterou se rozvedl v roce 2006, načež vstoupil do registrovaného partnerství s Michaelem Simpsonem. Pete byl v orientaci, jak sám říkal, velmi nevyhraněný a dokázal se zamilovat do ženy i muže. Lidé se jej často ptali, zda je gay, bisexuál či transgender osoba. On vždy říkal, že je jen Pete. Reagoval i na fámy ohledně svého pohlaví či genderu, vždy ale říkal, že je hrdý na to, že je muž.

Foto: celebrityabc, CC BY-SA 2.0, Flickr

Burns krátce před smrtí v roce 2016

Burnsova vizáž z posledních let života ale až tak muže nepřipomínala. Za svůj život podstoupil pravděpodobně něco kolem tří stovek operací. Některé z nich mu přinesly vážné zdravotní komplikace. A důvod? Prý, aby jej jednou, až zemře, Bůh nepoznal. Jenže umělec se vysokého věku nedožil. Zemřel na náhlou zástavu srdce 23. října 2016 ve věku 57 let. V té době byl bez peněz, které utrácel za operace. Náklady na pohřeb tak paradoxně zaplatil jeho největší rival z 80. let, Boy George. Ten prohlásil, že svět právě přišel o jednoho z nejvýstřednějších umělců světa a vzdal mu hold.

V roce 2020 zařadil deník The Guardian skladbu „You Spin Me Round (Like a Record)“ na páté místo mezi 100 největších britských hitů. Časopis Billboard zase umístil Burnse mezi stovku největších muzikantů taneční scény. Burns se tak i přes svoji extravaganci, a možná právě i pro ni, nesmazatelně zapsal do hudebních dějin.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz