Hlavní obsah
Internet a technologie

Proč AI vezme práci skoro všem? Mě nevyjímaje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Copilot Designer, Vygenerováno pomocí AI

Sebere, či nesebere umělá inteligence (AI) lidem práci? Ano, sebere, a už ji dokonce bere.

Článek

Vize budoucnosti, kdy umělá inteligence (AI) převezme většinu pracovních úkolů, je dnes blíž, než bychom si mohli myslet. A ačkoliv mnozí odborníci upozorňují, že AI nelze uplatnit všude, rychlost jejího učení je závratná a co platilo včera, může být dnes již dávno zapomenutou minulostí. Čeká nás dystopická, nebo utopická budoucnost?

AI už lidem práci bere

Zatím je AI v očích mnohých pouze hračka, nelze přehlédnout fakt, že ji pravidelně používá už každý třetí Čech. Mezi ně se počítám i já. AI během několika měsíců zcela převrátila naruby moji práci v online prostoru.

Dříve jsem trávil poměrně dost času psaním propagačních textů pro různé e-shopy, poté je musela kontrolovat editorka, připravoval jsem popisky zboží, grafiky nebo názvy videí. Vzhledem k časové tísni jsem pro některé základní práce najímal freelancery, hlavně copywritery, ale sháněl jsem i grafiky pro tvorbu log či letáků. A těm všem se musely samozřejmě proplácet faktury, i když jsem paradoxně po nich ještě texty a grafiky často dolaďoval.

Dnes? Ačkoliv to může znít ošklivě, externí copywritery a grafiky už nepotřebuji a vystačím si s pomocnou rukou AI. Současné jazykové modely sice nejsou dokonalé, složitější články opravdu neumí a třeba v historických a odborných textech píší zjevné nesmysly, se základními texty o různých výrobcích však už předčí i text kdejakého copywritera. Moje práce je pak tento jednoduchý text doladit a přizpůsobit jej prostoru, pro který je určen. To samé s designem, který některé modely zvládají prakticky dokonale. Jestliže chce pořadatel vytvořit plakát pro svoji akci nebo banner na Facebooku, s AI je práce hotová za 5 minut.

Pokud někdo říká, že AI nebere lidem práci, pak je tento názor špatný. Bere a bude ji brát ještě více. Třeba si jednou vezme i moji a budu muset do fabriky.

AI v manuálních profesích

Jenže AI může vzít zaměstnání i dělnickým profesím. Přestože se může zdát, že manuální práce jsou méně ohroženy automatizací, realita je jiná. Autonomní vozidla a robotické systémy se již dnes testují a nasazují v průmyslových odvětvích, kde lidský faktor hrál donedávna klíčovou roli. Ani obyčejný popelář nemusí být v klidu, autonomní vozidlo s robotickou rukou pro vysypání nádoby může již za pár let křižovat naše ulice.

Zcela jistě se nacházíme na prahu nové průmyslové revoluce, kde AI a automatizace hrají hlavní roli. Jasně, tento přechod nebude bez problémů. Může se zvýšit nezaměstnanost, na druhou stranu mohou vznikat nové profese, které budou spojeny s činností AI. Pro mnoho lidí bude nutné přizpůsobit se novým podmínkám, rekvalifikovat se nebo hledat způsoby, jak využít své schopnosti v nových oblastech. Můj názor je ten, že člověk by neměl usnout na vavřínech a měl by držet krok s novými technologiemi, i když se mu to může zdát nyní zbytečné.

Odpověď na moji otázku, zda nás čeká utopická, nebo dystopická budoucnost, je tak zcela individuální. Nemusí se bát řada odborných profesí. Pro ostatní platí, že je potřeba učit se novým věcem i ve věku, ve kterém předchozí generace už jen čekaly na důchod.

Anketa

Používáte AI?
Ano, denně
17,3 %
Ano, občas
25,2 %
Zřídka
10,2 %
Ne
47,3 %
Celkem hlasovalo 393 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz