Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Šestá sonda do duše úřednice Úřadu práce - pohled do zázemí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Pod pojmem dobré zázemí si můžeme představit, že máme potřebné podmínky, předměty a nástroje, které nám pomáhají k plnění úkolů a k lepší náladě. Čeho se dočkáme na Úřadu práce?

Někdo říká, že bude snížen počet pracovníků IT, aby se ušetřilo. U nás probíhá digitalizace, ale sníží počty těchto lidí? Máme starší typy PC, přijde větší nápor dat a nebude, kdo se o ně bude starat.

Článek

Kdysi jsem se přátelila s ženou, která měla za manžela vojáka z povolání. Když jsme se někdy spolu setkaly, vyprávěla o všelijakých věcech. Moc se ale o nich mluvit nesmělo, poněvadž by mohlo být prozrazeno státní tajemství. Pochopitelně se v člověku probudí zvědavost. Například jsme se smáli některým vojenským předpisům. S odstupem však zjišťuji, jak velký smysl v nich byl už tehdy obsažen.

Kdybych dala konkrétní příklad, šlo o to, že než někdo vydá rozkaz, musí promyslet, aby byl jednak proveditelný a jednak materiálně podložený. Zdá se vše jako logický krok. Když chcete doma něco uvařit a upéct, taky musíte přece mít z čeho. Kromě výjimečných situací, kdy se připravuje jídlo systémem „co dům dal“, což se fakt někdy stane. Ale jak vypadá dění na ÚP? Údržba budovy se jeví jako bod, který se sem hodí. U nás jsme měli referenta, hodného staršího a spolehlivého pána. Během jednotlivých dnů se staral o služební vozidla, vedl knihu jízd, dělal rozvoz pošty, staral se o archivaci, měl v péči správu budovy jako takovou, takže něco se rozbilo či nefungovalo, on se na to podíval, využil svých dovedností a zkušeností a leccos opravil, třeba světla a případně sehnal někoho, kdo by to udělal lépe a rychleji než on. Jo, ještě taky řešil revize elektřiny a těch hasičských přístrojů a další věci, které nikdo z klientů nevidí, ale patří mezi důležité, aby ÚP mohl správně fungovat. Jistě chápeme. Prostě jde o zázemí. Něco jako doma. Když vše funguje, člověk je klidnější a spokojenější.

Proč o tom hovořím. Tak ten pán skončil. Je moc smutné, že ho nadřízení nechtějí / nebo jen nemohou? / nahradit novým referentem. Prý si máme poradit a úkoly si nějak rozdělit. Opravdu to myslí vážně? Kdo bude čepovat benzín do služebních vozů? My sami či samy? No budiž. Ale kdo se bude starat o budovu? Nedovedu si představit, jak se udělá, když praskne voda, ucpe se odpad, nějaký nespokojený klient rozbije okno, nebo… raději snad nemyslet dopředu. Ale pak budeme asi zaskočeni. Zdá se mi - a vidím a slyším, že nejen mně - že nadřízená složka vůbec nedomýšlí důsledky.

Ještě by vás mohlo zajímat, jak v této souvislosti dopadlo povídání se známou kolegyní. Oni se tím šetřením dostávají do špatné situace, neboť jsou ve větším městě, sídlí ve více budovách, kromě té hlavní mají ještě dvě vedlejší a pak detašované pracoviště v jiném městě. Ani nemusím být moc bystrá, abych si představila, jaké komplikace přinese, když se někde něco pokazí. A zrovna včera jsem slyšela, jak někdo v kuchyňce říká, že bude snížen počet pracovníků IT na oblast, zase aby se ušetřilo. Tak u nás široce probíhá digitalizace, ale sníží počty těchto lidí? Máme starší typy PC, na ně přijde větší nápor dat a bude méně těch, kdo se o ně budou starat. V žádném případě nechci sýčkovat, ale co bude, a hlavně kdo zasáhne, kdyby celý systém spadnul? Ani se neodvažuji myslet, co by nastalo a jaké by kdo měl pocity. Před pár lety a měsíci zřejmě negativní a strachoval by se, jak splní úkoly. Bojoval by! Logické, ne? Dnes? Možná pocítí něco jako tajnou škodolibou radost… Tady nevím, jestli to dokážete pochopit. To jsem kdysi četla v nějakém časopise, že podřízení udělají pro své nadřízené hodně, ale pokud oni k nim nemají kladný přístup, někde se to prý zlomí a pak se nechovají obětavě. A právě mezi jevy údajně patří, že mají radost, když se něco nedaří a nepovede. Škodlivou událost vnímají jako trest pro nesprávně postupujícího šéfa. Možná to zní složitě a kostrbatě, ale třeba se toho na ÚP rovněž dožijeme. Raději bych nechtěla.

Předchozí části - souhrn:

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hokej-na-uradu-prace-verze-2024-89112

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-sonda-do-duse-urednice-uradu-prace-1-rijen-89250

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-treti-sonda-do-duse-urednice-uradu-prace-oblast-digitalizace-90120

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-ctvrta-sonda-do-duse-urednice-uradu-prace-oblast-prace-s-lidmi-90482

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-pata-sonda-do-duse-urednice-uradu-prace-hodnoty-plany-a-zakony-90904

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz