Hlavní obsah
Finance

Finanční mýty, které často slouží jako výmluva pro neschopnost. Souhlasíte s nimi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Od přátel, rodiny nebo kolegů jste už pravděpodobně slyšeli spoustu názorů na peníze. Některé z nich mohou být zajímavé tipy, další jsou však mýty, které obvykle používáme jako výmluvu. Pojďme si projít ty vůbec nejčastější.

Článek

Mýtus tradující se o penězích je často dlouhodobě zakořeněným názorem, který, i když zní přesvědčivě, není pravdivý. Pravděpodobně jste už ve svém okolí, některé z níže zmíněných mýtů slyšeli a možná je i sami využíváte jako výmluvu, proč se vaše osobní finance stále nepohybují směrem, kterým by měly.

Prostým faktem je, že tyto mýty skutečně pravdivé nejsou, stačí když si vezmete papír a tužku a využijete elementární matematiku. Pojďme se tedy pustit do nejčastěji uváděných mýtů o penězích, přičemž se vám pokusím ihned odhalit i skutečnou podstatu věci.

„Nevydělávám dost, abych mohl něco ušetřit“

Ze všech mýtů o penězích je to snad ten nejčastěji se opakující, kterému jsem v minulosti také podléhal. Vždycky jsem si myslel, že musím zvýšit svůj příjem, abych měsíčně ušetřil nějaké ty peníze stranou a mohl je časem třeba investovat.

Jaká je pravda?

Je snadné se dostat do pasti, když si myslíte, že problém je ve výši vašeho příjmu. Mnohem častěji však jádro pudla tkví ve vašich výdajích. Bez ohledu na výši vašeho příjmu je možné najít způsoby, jak žít snadno pod svými možnostmi – jedná se o tajemství finančního úspěchu.

Sám jsem si to vyzkoušel, přestože jsem díky přivýdělku zvýšil svůj celkový příjem, nebyl jsem schopný ušetřit nic navíc, dokud jsem se nezamyslel především nad svými výdaji. S jídlem zkrátka rostla chuť. Vtipné je, že dnes je můj příjem podstatně vyšší než před rokem a výdaje se mi i přes vyšší příjem podařilo stlačit výrazně níže. Bylo však třeba vzít zmiňovanou tužku a papír (respektive excel) a podívat se na to, za co utrácím vydělané peníze.

„Výše mého příjmu určuje výši mého bohatství“

Tento mýtus vás pravděpodobně přivedl k přesvědčení, že nejbohatší jsou lidé, kteří vydělávají nejvíce peněz. Na druhé straně se pak utvrzujete v názoru, že díky vašemu nižšímu příjmu není ve vašich silách dosáhnout bohatství. Nic však nemůže být dále od reality.

Popravdě?

Lidé, kteří vydělávají hodně peněz jsou zámožní, to je pravda. Řídí luxusní vozy, bydlí v přepychových nemovitostech. Mnoho ze zámožných lidí však není bohatých.

Víte proč? Existuje zde jeden podstatný rozdíl. Lidé s vysokými příjmy často podléhají velmi drahému životnímu stylu – jsou zámožní. Bohatí lidé však využívají svého příjmu k budování aktiv, která produkují další příjem a žijí si tak nějak lehce pod svými možnostmi.

Nejeden lékař, právník nebo třeba profesionální sportovec nahromadí obrovské dluhy. Ani oni nejsou schopní vydělat dostatek peněz na pokrytí svého rozmařilého životního stylu. Pamatujte, že to není o tom, jakou částku vyděláváte, ale co se svými penězi děláte.

„Jsem mladý, nemusím myslet na důchod“

Máte-li krátce po dostudování, odchod do důchodu je pravděpodobně to poslední, na co myslíte. Určitě si říkáte, že s přibývajícím věkem poroste váš příjem a vám se rozšíří možnosti, jak se zabezpečit na důchod. Nic není však dále od pravdy a ze všech finančních mýtu vás možná právě tento bude stát nejvíce peněz.

Pravda?

Pokud chcete odejít do důchodu klasicky kolem 65. roku života (nebo možná dříve), musíte začít uvažovat o důchodu už krátce po dvacítce. Předpokládejme, že investujete 1 500 Kč měsíčně s návratností 7 % ročně až do věku 65 let. Pokud začnete ve věku 25 let, budete mít v době odchodu do důchodu na svém investičním účtu 3,6 milionu Kč, začnete-li s pravidelnou investicí v pětatřiceti, budete mít pouze cca polovinu této částky.

Pokud si z tohoto textu neodnesete nic jiného, udělejte alespoň tohle – začněte investovat co nejdříve.

„Je příliš pozdě, abych mohl začít investovat“

Dalším častým mýtem, který slouží s oblibou jako výmluva, je opak předchozího tvrzení. Možná si sami myslíte, že už je příliš pozdě začít investovat.

Opak je pravdou.

Nikdy není příliš pozdě začít. S trochou nadsázky máte v podstatě jenom dvě možnosti – začít investovat anebo se odsoudit k finančnímu neúspěchu. Bez ohledu na to, kdy začnete, můžete dosáhnout určitého pokroku. Asi se shodneme na tom, že bude příjemnější odejít do důchodu s 900 000 Kč na účtu než s nulou. A na zhruba takovou částku se výše vašich úspor může vyšplhat, pokud budete investovat podobným stylem jako v příkladu výše, ale pouze 20 let.

Možná budete schopní začít odkládat stranou i vyšší částku a vybudovat si tak na důchod zajímavou rezervu, nebudete však moci těžit z výhody složeného úročení v podobné míře, jako kdybyste začali už po dvacítce, což je kouzlo, které brzkému začátku přidává na důležitosti a atraktivitě.

„Investování je příliš nákladné“

Poslední častý mýtus o penězích používají lidé, kteří jsou přesvědčení, že je investování pouze pro bohaté a vyžaduje velké finanční částky.

Jaká je pravda?

Bez ohledu na to, kolik si můžete dovolit investovat, stojí za to investovat. Pravidelně investovaná pětistovka po dobu 40 let se může rozmnožit na více než milion korun a dopomoci vám k dosažení vašich finančních cílů. A neříkejte mi, že neušetříte 500 Kč měsíčně? Možná bude stačit, když si jednou týdně vezmete do práce oběd. Nebo si pořiďte termohrnek a místo kávy, kterou si kupujete po cestě do práce, si připravujte doma vlastní.

Investovat můžete začít už s pár korunami měsíčně, není třeba začínat hned s horentními sumami. A každý a tím myslím doopravdy každý, dokáže najít způsob, jak 500 Kč měsíčně ušetřit.

Slovo závěrem

V tomto článku byly zmíněny nejčastěji mýty o penězích, které často používáme jako výmluvy pro náš současný finanční stav. Pokusil jsem se vysvětlit, že většina z nich je daleko od skutečnosti.

Tvrdit, že nevyděláváme dost na úspory, je mylné. Je třeba se zaměřit na své výdaje a hledat možnosti, jak je snížit. Také jsme zjistili, že vysoký příjem neznamená automaticky bohatství. Klíčem je, jak s penězi naložíte.

A možná to vůbec nejdůležitější? Investování není jen pro bohaté. Dokonce i malé částky mohou přinést značné výnosy díky síle složeného úročení. Všechno začíná uvědoměním si těchto mýtů a jejich překonáním, protože finanční úspěch je dosažitelný pro každého z nás, pokud se odhodláme k akci a přijmeme odpovědnost za naše finance.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz