Hlavní obsah
Finance

Jak bezpečně investovat do zlata, aniž byste ho museli skladovat doma v trezoru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Existuje spousta důvodů opravňující nákup zlata. Zvažte rozšíření svého portfolia o tento drahý kov, díky kterému můžete dosáhnout efektivnější diverzifikace. Zlato přitom můžete nakupovat, aniž byste kupovali skutečné slitky.

Článek

Proč by měli investoři alokovat část svého portfolia do zlata? Pohnutek může být hned několik. Můžete se obávat inflace, stejně tak můžete o zlatu uvažovat jako o investici, která se nebude chovat podobně jako akcie nebo dluhopisy.

Jaké jsou hlavní důvody, proč investoři nakupují zlato?

  • Jedná se o uchovatele hodnoty. Zlato bylo po tisíciletí zprostředkovatelem směny. Lidé, kteří se obávají budoucnosti nebo se strachují, aby se jejich peníze, ať už se jedná o jakoukoliv fiat měnu, nestaly bezcennými, kupují zlato s vědomím, že si uchovává svou hodnotu. Z tohoto důvodu mají investoři tendenci hromadit zlato, pokud se na obzoru objeví geopolitické nejistoty.
  • Zlato se stává atraktivnější, když alternativní investice přinášejí nízkou návratnost. Když klesají úrokové sazby, investoři mají tendenci ke zlatu tíhnout více. Výnosy dlouhodobých státních dluhopisů v současnosti nedokážou držet krok s inflací. Pokud je váš reálný výnos z dluhopisových investic záporný, je pravděpodobné, že se zlatu bude dařit lépe.
  • Jedná se o zajištění proti inflaci. Investoři očekávající růst inflace nakupují zlato na základě teorie, že jeho hodnota poroste spolu s rostoucími náklady na nákup zboží a služeb. Teoreticky může rostoucí hodnota zlata ve vašem portfoliu kompenzovat klesající kupní sílu vašich bankovek, když roste inflace.
  • Diverzifikuje vaše výnosy. Na rozdíl od cen akcií, které se do značné míry pohybují na základě fundamentů, jako je růst zisku společnosti nebo cen dluhopisů, které jsou citlivé na pohyby úrokových sazeb, jsou pohyby ceny zlata poháněny čistě sentimentem investorů. Velmi přitažlivá tak je schopnost zlata diverzifikovat. Jeho pohyby příliš nekorelují s ostatními třídami aktiv.

Nyní už víte, proč dává smysl zlato nakupovat. Možná však nechcete nakupovat zlaté pruty či mince. Jaké se vám nabízejí alternativy?

Jak nakupovat zlato, aniž byste kupovali fyzický kov?

Pokud jste typem skeptického investora, možná budete chtít vlastnit fyzické zlato, které si uchováte doma v trezoru nebo bezpečnostní schránce. Lidé, kteří chtějí o zlato obohatit svou investiční strategii, však mohou s klidem zapomenout na nákup skutečných drahých kovů, které jsou těžké, nákladné na skladování a obtížně se prodávají.

Dlouhodobí investoři, kteří se na kov dívají jako na diverzifikátor portfolia mohou přidat svým investicím trochu lesku mnohem snazší cestou. Mohou si vybrat jeden z fondů obchodovaných na burze, který nakupuje fyzické zlato, drží ho ve svých trezorech a ceny těchto ETF přesně sledující cenu zlata na světových trzích.

Stejně tak mohou investoři, kteří věří v pozitivní vyhlídky zlata, získat expozici vůči tomuto drahému kovu nákupem akcií ve společnostech těžících zlato.

Vzhledem k tomu, že mají těžaři relativně fixní náklady, jsou změny v cenách zlata teoreticky přenášeny i do změn v cenách jejich akcií. Nicméně je nutné zvážit také další úroveň volatility. Kromě vývoje ceny zlata do cen akcií promlouvá také samotné hospodaření společnosti, jejich manažerský tým či kvalita konkrétních dolů.

Investoři případně mohou jít ještě hlouběji a investovat do firem vyrábějících průmyslová zařízení pro těžbu, nebo do společností, které pronajímají pozemky těžařům drahého kovu.

V tomto okamžiku byste si už ale měli položit otázku, jaký je cíl vaší „zlaté investice“.

Cena podobných titulů se bude pohybovat už spíše jako akcie než zlato, a pokud chcete investovat do zlata kvůli diverzifikaci, je pravděpodobně nejlepší držet se fyzických drahých kovů nebo ETF.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz