Hlavní obsah
Aktuální dění

Oprav dům po babičce: Další z geniálních tahů vládní pětikoalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Přelomová iniciativa ministerstva životního prostředí má ambiciózní cíle: Chce vdechnout nový život starším domům, stimulovat ekonomiku a nebývale podpořit rodiny.

Článek

Asi bychom měli rozvinout pověstný červený koberec, protože ministerstvo životního prostředí si včera doslova ukradlo show jenom pro sebe. Letos v září spustí novou oslnivou iniciativu, která je stejně okouzlující, jak zní její název: „Oprav dům po babičce“. Je to výzva abychom starším, opuštěným nemovitostem dali nový šmrnc, který si skutečně zaslouží. Dotace ve výši až milion korun ve spojení s výhodnou půjčkou ze stavebního spoření je více než lákavou nabídkou.

Co je na tom ještě lepší? Ačkoliv je dotační program dle slov Mariana Jurečky, ministra práce a sociálních věcí, určen zejména pro mladé rodiny, o dotaci budou moci žádat všechny ekonomicky aktivní fyzické osoby, které splní „svízelné“ podmínky dotačního programu.

Nejdříve přijde na řadu zateplení, posléze instalace dobíjecí stanice pro elektromobil

Zachumlat se v zimě do teplých kabátů nestačí, podle ministerstva životního prostředí by naše domy měly být stejně útulné. Dotační program si jako svou hlavní hvězdu zvolil zateplení nemovitostí, ale nezoufejte, děj se rozrůstá o výdaje na často přehlíženou fotovoltaiku, ohřev vody a především instalaci domácí dobíjecí stanice pro elektromobil.

Mimochodem, v České republice jezdilo začátkem letošního roku po silnicích okolo 14 300 elektromobilů, přičemž 77 procent z nich bylo registrováno na firmy. Je nepochybné, že tato iniciativa povede k exponenciálnímu růstu počtu „zelených“ vozidel na českých silnicích. Tak říkajíc zabijeme dvě mouchy jednou ranou. Nejenomže dáme nový háv chátrajícím domům po babičkách, ale navíc se staneme lusknutím prstů velmocí v oblasti elektromobility.

Jaké jsou podmínky propíraného dotačního programu? Tento program nabízí záchranné lano všem, kteří jsou pevně zakořeněni (mají trvalé bydliště) ve svých nemovitostech alespoň 10 let. Pro mladé rodiny je pak program ještě sladší, když mohou žádat o bonus 50 000 korun na každé nezaopatřené dítě. Ani nenarozené děti nejsou z tohoto velkolepého programu vynechány – o bonus budou moci žádat rodiny i za každé narozené dítě po podání žádosti o dotaci a to až do roku 2030.

Je zřejmé, že tato částka povede ke značnému růstu porodnosti – jak by si ostatně v KDU-ČSL přáli – a rapidnímu růstu porodnosti, který přispěje k řešení důchodové krize.

Dotace hrazená z fondů EU

Peníze nerostou na stromech. Dotační program bude hrazen z Modernizačního fondu EU, což zní sice velmi pěkně, ale jinými slovy se opět jedná o neefektivní přerozdělení našich daní. Pod to by se koneckonců podepsal i Miroslav Kalousek:

A o jakou částku se jedná? Ministerstvo životního prostředí hovoří o sumě až 40 miliard korun, dámy a pánové. To je částka, za kterou by bylo možné postavit přibližně 40 kilometrů dálnic, včetně vykoupení pozemků. Státní fond životního prostředí je nyní pověřen nesnadným úkolem poskytnout tyto prostředky lidem a ministerstvo ujišťuje, že tato iniciativa nijak nenaruší již tak zoufalý stav českého státního rozpočtu.

Dotovaná půjčka, která čeká na nový rok

Žádosti o dotaci mohou zájemci podat od září letošního roku, přičemž lze peníze získat i zpětně na způsobilé výdaje od 1. ledna 2021. Když už nic jiného, neměly by tyto dotace být alespoň pobídkami k realizaci úsporných opatření? Pokud si může zájemce nechat své náklady proplatit zpětně, nepřipadá vám, že celý návrh postrádá jaksi i elementární smysl?

Jedinci, kterým se podaří získat dotaci, přitom mají další důvod pozvednout sklenky se šampaňským, až hodiny na Silvestra odbijí půlnoc. V lednu 2024 budou mít na dosah ruky i dotovaný úvěr díky spolupráci se stavebními spořitelnami, jehož úrok by se měl pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty – slušná nabídka oproti téměř šestiprocentní sazbě u hypoték. To ani nemluvím o skutečnosti, že za hypoteční úvěr je jaksi nutné ručit zastavenou nemovitostí.

Možná si říkáte: „To je všechno příliš dobré na to, aby to byla pravda, kolik mám času, abych podal vlastní žádost o dotaci?“ Žádosti se budou podle Petra Hladíka, ministra životního prostředí, přijímat až do 30. června 2028. To je dost času na to, abyste si vyhrnuli rukávy, rozmysleli si, zda stojíte o profinancování fotovoltaické elektrárny či nabíječky elektromobilů, shromáždili podklady a podali žádost.

Přínosný vedlejší efekt velké iniciativy

Jak se vyučuje na ekonomických fakultách, vládní výdaje přináší do ekonomiky multiplikační efekty. Kromě přímých příjemců se tak očekává, že tato iniciativa povzbudí českou ekonomiku. Ministr práce a sociálních věcí předpokládá příliv 100 miliard korun prostřednictvím stavebních zakázek. Je to doslova ekonomický adrenalinový výstřel do srdce národa.

Je zcela zřejmé, že tento dotační program není běžnou byrokratickou iniciativou. Je to ambiciózní počin, který má přinést revoluci do krajiny rodinných domů a rekreačních objektů v České republice a zároveň nenápadně posílit ekonomiku. Připravte se na velkolepé oživení, které bezpochyby zastaví stagnaci české ekonomiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz