Hlavní obsah
Věda

Chtějí vaše děti být kosmonauty? Výstava NASA v Brně jim ukáže, jaké to je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Dočkal

Velitelský modul Apollo

Dopřejte svým dětem vidět skutečné kosmické lodi v reálné velikosti. Do konce prázdnin je na brněnském výstavišti výstava Space Mission, a když v nich probudí zájem o techniku, mise bude splněna.

Článek

K výstavám s reklamou v televizi bývám skeptický. Jakmile se v Česku objeví akce, která se pyšní světoznámou značkou, je to buď mnoho povyku pro nic, nebo nečekaně zajímavý zážitek jako v tomto případě. Až do konce prázdnin můžete v Brně vidět originální kosmonautické exponáty NASA – legendárního amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír.

Výstava na ploše 3500 m2 (plocha nejmenšího fotbalového hřiště) ukazuje ve 12 expozicích historii a současnost kosmonautiky od Gagarina přes program Apollo, vesmírnou stanici MIR až ke SPACE X. Moc si toho sice neosaháte, ale vstoupit do makety hlavního modulu MIRu byl pro mě zážitek. Díky nakloněné poloze se vám zatočí hlava a připadáte si jako ve vesmíru.

Foto: Pavel Dočkal

Obytný modul stanice MIR

Pokud neočekáváte za pár korun zážitek srovnatelný s návštěvou mysu Canaveral, nebudete zklamáni. Měl jsem to potěšení si kosmodrom na Floridě prohlédnout osobně na konci minulého tisíciletí. V rámci okružní cesty po USA jsem však neměl dost času prohlédnout si podrobně všechno, na co autor článku měl dva dny. Ani moje angličtina nebyla nejlepší, takže celkový dojem byl – všeho moc škodí. Ale zpět do Brna, kam nám exponáty přivezli až pod nos. Česko je na dlouhou dobu poslední příležitostí vidět tuto výstavu v Evropě, v Brna míří do Asie.

Zatímco na Floridě vás ohromí nosiče – rakety Saturn a raketoplán ve skutečné velikosti, v Brně vás překvapí v jak stísněných prostorách kosmonauti absolvovali svoje cesty do vesmíru. Velitelský modul Apolla je noční můra každého klaustrofobika.

Foto: Pavel Dočkal

Stísněné prostory velitelského modulu Apollo

Nedovedu si představit, jak v prostoru orbitální stanice MIR tři kosmonauti strávili dlouhé měsíce měsíce (Poljakov nepřetržitě 437 dní) – tomu říkám vesmírná ponorka. Sice tam měli i kytaru, ale vědomí, že od smrtícího vakua vesmíru vás dělí jen pár centimetrů kovu, je jen pro trénované povahy. Ten pocit si můžete vyzkoušet přímo ve vystavovaném obytném modulu stanice MIR.

Foto: Pavel Dočkal

Interiér stanice MIR

Můžete si prohlédnou a osahat kokpit raketoplánu, který mi připomněl častý výrok kamaráda muzikanta „příliš mnoho ovládacích prvků“. Svoji funkčnost osvědčil při celkem 135 misích v letech 1981 až 2011, kdy také zásoboval stanici MIR. Mimo jiné dopravil do kosmu Hubbleův dalekohled, který umožnil lidstvu nahlédnout hluboko do vesmíru.

Foto: Pavel Dočkal

Kokpit raketoplánu

Uvidíte mnoho skafandrů, které vypadají ve vitrínách jako pro trpaslíky. Dále mnoho přileb, rukavic, jídla a přístrojů, které byly skutečně ve vesmíru. Také věčná otázka „jak to dělají kosmonauti?“, tedy jak se čůrá a kadí ve vesmíru, bude dětem jednou provždy objasněna.

Foto: Pavel Dočkal

Vesmírná podtlaková toaleta

Kromě stručných česko/anglických popisů na panelech si můžete stáhnout audioprůvodce do mobilu. Má dvě verze – jednodušší pro děti a podrobnější pro dospělé – ti pak nemusí číst panely, které jsou vzhledem k šeru hůř čitelné. Pravda, číslování 36 kapitol neodpovídá vždycky expozicím, ale je to pohodlné. Doporučuji vzít si sluchátka a stáhnout si audioprůvodce předem.

V poslední expozici najdete řadu 3D a 5D simulátorů, kde si zejména děti mohou vyzkoušet, jaké je být kosmonautem. Nepřekvapivě se za jednotlivé atrakce platí podobně jako na pouti či v obchodním centru – 50 Kč je obvyklá taxa. U pultíku si můžete koupit suvenýr – mně se nejvíc líbily kovové modely raketoplánu.

Pokud budete číst či poslouchat všechny audionahrávky, zabere vám prohlídka cca 2 hodiny. Davového šílenství se nemusíte odpoledne obávat – dopoledne však chodí školní výpravy. Přednostní vstupenku VIP FAST TRACK po americkém vzoru podle vyjádření obsluhy nevyužijete.

https://www.spacemission.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz