Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Proč nedopřejeme svým dětem osvědčený baťovský způsob šťastného života?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Šťastné děti jako náš odkaz světu

Denně čteme o generaci sněhových vloček. Vyzkoušené způsoby, jak jim dodat emoční stabilitu a smysl života, jsou známé již 100 let. Mohly by fungovat i dnes a dokázali byste je svým dětem dopřát?

Článek

Na čem stojí emoční stabilita?

Základem je vědomí vlastní hodnoty a zdravá sebedůvěra. To vám nikdo nemůže vzít, ale není snadné se k tomu dopracovat. Kde je vzít, když vás média a sociální sítě bombardují nedosažitelnými představami, jak být šťastný a úspěšný? Jak nepropadnout pesimismu, environmentálnímu žalu a ve finále depresím, když sledujeme, kam ten svět spěje?

Vyzkoušenými způsoby myslím vzdělávání a výchovu, které úspěšně spustili už ve 30. letech baťovci ve Zlíně. Pedagogové v Baťově škole práce (dále BŠP) a v pokusných diferencovaných měšťanských školách a vychovatelé v internátech si vybrali to nejlepší z americké pragmatické pedagogiky. T. a J.A. Baťovi sice postavili školy, internáty a továrny, ale hlavně vytvořili podmínky pro osobní rozvoj a šťastný život svých spolupracovníků.

BŠP skončila v roce 1948 a komunistický režim se snažil všechno baťovské utajit a očernit. Baťův systém řízení v továrně fungoval minimálně do roku 1968 i pod značkou SVIT ve Zlíně, přejmenovaném na Gottwaldov. Profesor Zelený šířil baťovské metody řízení a vzdělávání po celém světě, kde jsou paradoxně známější než v Česku.

Jak to ve Zlíně dokázali?

Ano, byla jiná doba, ale rozhodně nebyla jednodušší. Baťovy továrny expandovaly nejvíce právě v letech velké hospodářské krize a později během druhé světové války. Lidé neměli více důvodů k optimismu, než dnešní generace sněhových vloček. Na začátku dvacátého století si neuměli představit nic jiného než dřinu na polích nebo v manufakturách.

Baťovci si pečlivě vybírali a důsledně vychovávali svoje lidi dokonale propracovaným systémem. Ve Zlíně se z dětí zemědělců z okolních vesnic stali lidé budoucnosti, kteří byli po absolvování BŠP hmotně zajištěnými a nezávislými na rodičích. Celoživotní vzdělávání je dovedlo v kariéře až tak vysoko, kam dokázali dosáhnout v rámci svých schopností. Co ale není příliš vidět, prožili šťastný život a naučili to svoje potomky.

Tomáš Baťa kromě mnoha dalších známých hesel uvedl do praxe princip „Nejdříve vybuduj sebe“. V tom vám nemůže nikdo zabránit a zásady osobního rozvoje v BŠP byly naprosto jednoduché. Asi nejznámějším baťovcem byl Emil Zátopek, který ze sebe vybudoval dodnes nepřekonaného olympijského vítěze.

Principy jsou zcela jednoduché a srozumitelné

Nejpodrobněji popisuje celý baťovský systém ředitelka Nadace Tomáše Bati Gabriela Končitíková, která žije „Baťovinami“ již 16 let. S nadšením sobě vlastním vytvořila přes 120 podcastů, které inspirují tisíce posluchačů a napsala mimo jiné knihu Inspirace Baťa.

Přečetl jsem stovky knih o osobním rozvoji, leadershipu, psychologii a stále mě udivuje, jak geniálně jednoduše baťovci fungovali. Ještě více mě překvapuje, proč stovky let po Komenském a sto let po Tomášovi Baťovi neustále hledáme nové a obvykle nefungující způsoby, jak vychovávat svoje děti.

Základním předpokladem je však ono baťovské chtění. Absolventi BŠP si vybrali náročnou cestu a čtyři roky neměli ani chvíli času na pesimistické myšlenky. Našli smysluplnou práci v nejmodernějších továrnách své doby. Naučili se žít šťastně a zdravě uprostřed zeleně nejen ve Zlíně – zahradním městě. Na rozdíl od dnešních odlidštěných korporátů jim baťovské firmy umožnily trávit čas s rodinou a přáteli, sportovat a užívat si kultury.

Smysluplná práce = šťastný život

V Baťových továrnách neexistovaly přesčasy, po 8 hodinách práce jste se 8 hodin vzdělávali, bavili, sportovali a pak 8 hodin spali. Osobní referenti se o vás denně osobně zajímali a pomáhali vám dodržovat tyto zásady. Zdravotní péče, bezplatné lékařské prohlídky, sociální systém, vzdělávací soustava a nejvyšší mzdy daleko předběhly dobu nejen ve Zlíně.

V hlavách mnoha lidí zůstává obraz T. a J.A. Baťových jako nelítostných kapitalistů a vykořisťovatelů, ovšem celosvětový úspěch firmy Baťa byl postaven na lidech. Většina absolventů BŠP ve věku 80 až 100 let říkala, že kdyby mohli, zopakovali by si to. Systém Baťa je naučil všemu, co ke šťastnému životu potřebovali:

  • jak se uživit smysluplnou a efektivní prací
  • jak si najít a vybrat partnera
  • jak efektivně komunikovat s partnerem a spolupracovníky
  • jak se celý život vzdělávat a osobnostně růst
  • jak zdravě bydlet, jíst, sportovat, spát, trávit volný čas

Jsou baťovské principy použitelné i dnes?

Často se setkávám s názorem, že svět je jiný a dnes by to už nefungovalo. Když se začtete do baťovských desater, najdete nadčasové principy, které jsou základem jakékoliv úspěšné lidské činnosti. Baťovci neočekávali, že dostanou cokoliv zadarmo a za svoji práci dostali nadstandardní odměnu. Na druhé straně nesli odpovědnost za všechno, co dělali a to je dnes nepopulární.

Většina lidí zná a často až bezohledně vyžaduje svá práva, ale respektovat práva jiných a chovat se zodpovědně se jim nechce. Slova kázeň a disciplína si překládají jako buzeraci, máme přece svobodu si dělat, co chceme.

Baťovský systém pevnými pravidly vedl k sebedisciplíně a jako nejvyšší hodnoty vnímal čas, lidské chtění a důvěru. Nikoho nenutil dělat, co nechtěl – komu systém nevyhovoval, mohl kdykoliv skončit, na jeho místo čekaly desítky zájemců.

Jako celoživotní naivní optimista věřím, že v každé době bylo a je hodně lidí, kteří jsou ochotní a schopní převzít zodpovědnost za vlastní život. Mým cílem je vytvořit internátní střední školu podle vzoru BŠP a umožnit jim a jejich dětem naučit se žít šťastně tak, jak to uměli baťovci. Ale o tom někdy příště.

Anketa

Umíte si představit život svých dětí podle baťovských zásad?
Je to zapomenutý pravěk a svět už je úplně jiný
2 %
Podle baťovských zásad dnes žije málokdo
2,1 %
Takové pracovní nasazení a režim už nikdo nedá
7,8 %
Jsem potomek baťovců, ale svým dětem to nepřeju
2,4 %
Kdyby byla možnost, pošlu svoje dítě do BŠP
85,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 902 čtenářů.

Zdroje:

Kniha Gabriely Končitíkové - Inspirace Baťa, 2021, Fosfa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz