Hlavní obsah
Názory a úvahy

Panoptikum voleb do Evropského parlamentu očima bezradného voliče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi

Volební lístky k volbám do Evropského parlamentu nabízí šokující pohled na českou politickou scénu. Ještě více připomíná scénku o nedostatku soudnosti i zdravého rozumu a tomu odpovídá volební účast.

Článek

Proč nemá normální smrtelník rád politiku?

Politici a jejich politika, tedy skutky, by měli být nástrojem demokracie, která se nazývá vládou lidu. Přestože už zodpovědně volím přes 35 let, stále častěji si kladu otázku, který lid nám vlastně demokraticky vládne. Mohl bych ten lid vidět?

Vyhýbám se politickým debatám, které dokázaly rozdělit mnoho přátel a donedávna soudržných rodin. Pravidelně však na mě vypadnou ze schránky volební lístky a já se snažím, aby můj hlas nepropadnul s bezvýznamnou stranou a pokud možno vyvážil hlasy třetiny voličů, kteří podlehli vlivu populistů.

Ovšem, když jsem dnes prohlížel volební lístky do Evropského parlamentu, nevěřil jsem svým očím. Proto jsem porušil svoje předsevzetí nezabývat se politikou a zejména nikomu nesdělovat svoje názory na politiky a jejich politiky.

Panoptikum stran a kandidátů na eurokomisaře

Na europoslance kandiduje 675 lidí na 30 volebních lístcích. Když je prolistujete, zjistíte, jaké máte mezery ve znalostech o existujících politických stranách a hnutích. Kromě všeobecně známých jmen a stávajících europoslanců jsem marně hledal někoho, kdo by v Evropském parlamentu prosazoval názory zdravého rozumu. Vylučovací metodou jsem postupně vylučoval malé strany, ze kterých se mi občas chtělo na velkou stranu.

4 – Mourek klame názvem, protože nemá v úmyslu hájit práva koček, a i kdyby, tak jak k tomu přijdou psi? Strana pražských recesistů, známá pouze v Praze 8 a přilehlém okolí.

7 - Urzu znám osobně, ale ten píše, že můj hlas nechce, takže jen propaguje anarchokapitalismus.

8 – zřejmě závidí fungující demokracii Švýcarsku a chce se vydat stejnou cestou – ale kde chce vzít ty disciplinované a zodpovědně v referendech rozhodující občany?

6 + 11 - strany založené kontroverzními postavami pánů Rajchla (6), Vrabela (11) sdružují pouze jejich skalní příznivce, nepochopené zbytkem republiky.

10 – Senátorské hnutí SEN21 se marně snaží překonat neoblíbenost Senátu + Volt působí energicky (jsem elektrikář), ale bohužel o něm slyším poprvé.

12 – všechno zelené je díky Green Dealu většinově nenáviděné.

16 – název mimozemštani hovoří za vše, od jiných politiků Marťanů se liší hlavně tím, že ji nikdo nezná, a tak mohla zůstat mimo volby.

18 - Hlas lidu je one man show bývalého europoslance Teličky.

22 – Hlas za uzákonění eutanazie páchá politickou eutanazii, takže jde příkladem. Škoda, že s sebou bere i HLAS za rovnoprávnost žen.

24 – PRO vystoupení z EU to mají podobně – chtějí tu eutanazii, čili sebevraždu spáchat ekonomicky – možná proto se spojili s politickými sebevrahy republikány. Škoda, že to s nimi schytají i Moravané, kteří rozhodně nereprezentují moje názory jako obyvatele Moravy.

25 - Nový směr – nová strana směřuje z Moravy rovnou do EP.

27 – ochránci zvířat se prezentují jako demokratická strana zelených – alergii na zelenou pamatuji jako jeden z posledních absolventů vojenské základní služby, dnes ji způsobuje Zelený úděl (Green Deal).

28 - Cibulkův Pravý blok aneb jak celý volební program sdělit v názvu má nejdelší název na světě, ale voliče to evidentně příliš neláká.

29 – pouze tři odvážní senioři zřejmě nedokážou hájit zájmy stále početnější věkové kategorie seniorů. Možná pochopili, že jejich voliče si dávno koupilo ANO.

Zbývají staří známí a velcí hráči

9 – co spojuje mého oblíbeného ekonoma Pikoru s Přísahou a motoristy si netroufám ani hádat. Zdá se, že na ni přísahá více než 5 % voličů.

19 - svobodní se jako jedni z prvních vymezili proti EU a v tomto trendu pokračují. Nejsou v tom však sami a tak jejich šance překročit hranici 5% nejsou velké.

Strany, které se nazývají levicové a sociální (5, 13, 20, 30) jsem jako OSVČ povinně vyloučil, protože chtějí rozdělovat to, co nevytvořily. Podobně jako Orwellova 1984 začíná být aktuální kniha Atlasova vzpoura Ayn Randové, která popisuje dystopickou budoucnost. V ní podnikatelé a kapitáni průmyslu utečou na neznámý ostrov před levicovými byrokraty, kteří jim systematicky znepříjemňují vytváření národního produktu.

Nestraníci a nezávislí (1, 2, 15) by měli být nezávislí, zřejmě na názorech většinových stran a EU, takže vlastně“proti všem“. Jak by tedy chtěli prosadit něco smysluplného, když zůstanou ve své nezávislosti osamocení?

26 - STAČILO si zdánlivě odpovědělo samo – ať se KSČM maskuje jakkoliv a spojuje s kýmkoliv, volí ji pouze skalní příznivci, kteří postupně vymírají. Zřejmě jim ještě nestačilo 40 let zkušeností s budováním komunismu.

Zbývají favorité předvolebních průzkumů ANO (14), SPOLU (17), STAN - Starostové (21), Piráti (23), SPD s Trikolorou (3), kteří si rozeberou většinu hlasů. Ten, kdo nechce, aby jeho hlas propadl jako milion hlasů při posledních volbách, si vybere z těchto stran. Nezáleží na tom, zda z přesvědčení, nebo metodou nejmenšího zla.

Při podrobném zkoumání volebních lístků jsem objevil dosud nepoznané profese jako digitální kurátor, mimozemský vulkanolog, aktivní dočaskářka a kupodivu jen jeden youtuber. Uvést jako povolání “ provázení obnovou přirozené společenské schopnosti sebeorganizace“ nesvědčí o přílišné sebeorganizaci.

Zajímalo by mě, co vede většinu kandidátů na nevolitelných místech k tomu, aby svoje jméno veřejně spojili s politickými stranami a jejich často kontroverzními programy. Naděje, že právě jejich nedávno založená pidistrana překročí hranici 5% a oni budou jedním z 28 zvolených europoslanců je logicky minimální a podle mého názoru nevyváží reputační riziko či pochybnou popularitu.

Obávám se, že dojde na známá slovy bývalého ruského státníka Černomyrdina: „Chtěli jsme to nejlepší a dopadlo to jako vždycky“.

Zdroje:

RAND, Ayn. Atlasova vzpoura. Praha: Dokořán : Argo, 2014. 1108 s. ISBN 978-80-257-1297-9

Anketa

Jaký máte názor na Evropský parlament a EU obecně?
O politiku se nezajímám
0 %
EU je to nejhorší, co nás mohlo potkat
0 %
Mimo EU by nám bylo hůř – nemáme na výběr
18,2 %
Půjdu volit, ať je tam aspoň někdo rozumný
81,8 %
Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz