Hlavní obsah
Bydlení

Příběh rekuperace jako cesty ke zdraví a úsporám energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Pexels

Cvičení nenahradí čerstvý vzduch

Znamením doby je šetření energií a zachování zdraví. Rekuperace tepla při větrání je zatím málo rozšířená technologie. Nebuďte otrávení CO2 a rekuperujte taky, jde to i ve většině bytů.

Článek

Rekuperace tepla jako úspora energie

První rekuperační jednotky se objevily v nízkoenergetických rodinných domech po roce 1989. Jako jeden z prodejců montovaných dřevostaveb jsem marně vysvětloval klientům, že rekuperací ušetří za topení. Ovšem tehdy byly náklady na topení nízké a rekuperaci si proto pořídili jen nejpokrokovější nadšenci.

Cizí slovo rekuperace, přesněji nucené větrání s rekuperací tepla znamená zpětné získávání odpadního tepla ze vzduchu, odsávaného z interiéru. Jak funguje a kolik stojí, najdete zde, už dlouho není výbavou energeticky pasivních domů. Zaměříme se na to, proč byste ji měli mít i vy ve svém domě nebo bytě.

Proč (ne)větráme?

„Větrejte intenzivně 3× denně aspoň 5 minut“ říkají nejen lékaři, ale kdo to dodržuje? Nevím, jak vy, ale já se většinu života řídil pravidlem „smrádek, ale teplíčko“. Spím celoročně v teplých ponožkách a otevřené okno v ložnici spolu s průvanem je pro mě noční můrou.

V dobách mého mládí v minulém tisíciletí probíhalo větrání zcela přirozeně. Okna netěsnila a při silnějším větru vlály záclony. V rodné vesnici u lesa byly děti většinu času venku na čerstvém vzduchu. Ten pronikal do starého domu všemi škvírami a věčně otevřenými dveřmi a okny.

Nové tisíciletí přineslo moderní plastová okna a všudypřítomný izolační polystyren, který zadusil nejen novostavby. V rámci tehdy ještě nevinně vyhlížejícího Green dealu začalo 21. století úspor neustále zdražujících energií.

A protože nejvíc nákladů na bydlení tvoří vytápění a ohřev vody, začalo se horečně izolovat a utěsňovat. Tím se však zásadně omezila přirozená výměna vzduchu a do zateplených budov se nastěhovaly plísně, vlhkost a zatuchlina.

Za všechno může CO2

Zelený úděl označil jako viníka globálního oteplování oxid uhličitý, označovaný CO2. S odstupem času jej můžeme právem označit jako původce všeho zla, projevujícího se fanatickou snahou omezit jeho množství. I kdybychom úplně odstranili ten 8% podíl celé Evropy na celosvětové produkci CO2, Čína jej vypustí do atmosféry za nás.

Vraťme se ale domů do teplíčka, i když zapáchajícího. CO2 sice není cítit, ale je hlavní příčinou únavy z nedostatku čerstvého vzduchu. Normální množství CO2 v přírodě je 400 ppm, hygienická norma pak stanovuje jako maximální přípustnou hodnotu v budovách 1500 ppm. Jak je popsáno zde, skutečné hodnoty nejen ve školách jsou často mnohem vyšší.

Vlastním měřením jsem si potvrdil, že jeden člověk v běžně velkém obýváku či ložnici zvýší množství CO2 cca o 400 ppm za hodinu. Proto bez větrání lidé večer u televize usínají po dvou až třech hodinách, protože množství CO2 nad 1500 ppm způsobuje ospalost. V nevětrané ložnici ráno naměříte přes 2000 ppm - proto vstáváte otrávení a ne odpočatí.

Řešením je nucené větrání s rekuperací tepla

Když jsem před deseti lety zateploval svůj dům z roku 1978, zabudoval jsem do nové vrstvy polystyrenu na střeše také rekuperaci. Plastovým potrubím jsem přivedl čerstvý vzduch do ložnice a pokojů. Do koupelny, WC, předsíně a kuchyně pak přibyly odsávací průduchy. Přes schodiště jsem plochým vedením připojil rekuperační jednotku, která přibyla ve sklepě.

Foto: Pavel Dočkal

Rekuperační jednotka ve sklepě

Nepleťte si rekuperaci s klimatizací v autě či kanceláři, která vám v létě přivodí nachlazení. Rekuperační jednotka přivádí do budovy čerstvý vzduch, který ohřívá teplem obsaženým ve vzduchu, který z budovy odsává. Vzduch mezi místnostmi proudí pod dveřmi centimetrovou mezerou – musíte se vzdát prahů.

Pohyb vzduchu je neznatelný, tedy pokud nestojíte pod výdechem nazí a mokří. To se stává pravidelně mojí ženě, když se cestou ze sprchy postaví k šatníku se slovy „nemám co na sebe“. Jinak rekuperace pracuje nepozorovaně stále , jen v úplném tichu můžete slyšet, jak běží pomaloběžné ventilátory.

Foto: Pavel Dočkal

Výdech rekuperace nad šatníkem

Jak by rekuperace mohla zlepšit život vám?

Každý z nás by chtěl žít co nejdéle a pokud možno zdravý. Mnozí z nás sportují, sledují neustále se měnící výživové trendy a snaží se zdravě jíst a pít. Také nosíte chytrý náramek, který sleduje váš tep, počet kroků, míru stresu, spánek a často i okysličení krve? Měřiče saturace krve kyslíkem SpO2 zvané oxymetry zachránily řadu životů během covidové pandemie.

Rekuperace je jediný způsob, jak si doma zajistit zdravý vzduch a nevyvětrat spolu s teplem i svoji peněženku. Už 10 let zavřu v listopadu okna a otevřu je až v dubnu, přitom mám doma stále čerstvý vzduch. Ani můj milovaný domácí pes není cítit po celém domě. Rekuperace zásadně zvýšila kvalitu mého života a jsem teď maximálně okysličený.

Zdravý vzduch díky rekuperaci není jen výsadou rodinných domů, můžete ji mít i v bytě. Moderní rekuperační jednotka se vejde do podhledu i té nejmenší koupelny v paneláku. A když se centrální rekuperační jednotka opravdu nikam nevejde, zbývá decentrální rekuperace.

Decentrální jednotky se vloží do otvorů v obvodových stěnách a nepotřebují žádné potrubí ani centrální jednotku. Komunikují mezi sebou bezdrátově a střídavě odsávají vzduch z místnosti, ohřívají jím keramický výměník, nebo přivádí čerstvý vzduch, který se ve výměníku ohřívá. Toto řešení má sice menší účinnost, ale je levnější a dá se použít v každém případě.

Chcete-li udělat něco pro svoje zdraví, pořiďte si rekuperaci. Zateplovací mánii, předepsané EU, stejně neuniknete a bez rekuperace nelze pasivních budov dosáhnout. Nečekejte, až přijde čas a všichni budou chtít rekuperaci podobně jako fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo.

Zdroje:

Anketa

Co si myslíte o rekuperaci tepla v budovách?
Tohle cizí slovo neznám a k životu nepotřebuji
0 %
To mě zajímá, jsem otrávený/á jako šváb
25,9 %
Nevěděl/a jsem, že ji můžu mít i v bytě
3,7 %
Rekuperaci mám a díky ní jsem zdravější
25,9 %
Ve školách by ji potřebovaly děti nejvíc
44,5 %
Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz