Hlavní obsah
Názory a úvahy

Taky máte nebo plánujete bazén - ekonomický a ekologický nesmysl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Dočkal

Bazén ke každé novostavbě?

S letními teplotami je spojen bazén – hit posledních let. Zajímalo by mě, jestli je Česko opravdu rekordmanem v počtu a využívání bazénů v Evropě. Udělejme si tedy vlastní názor.

Článek

Nedávno mě překvapil článek o počtu bazénů v Česku, který údajně přesáhnul už půl milionu. Tím se prý řadíme v Evropě na třetí místo za Francií a Španělskem. Podle staršího průzkumu svůj bazén využívá třetina majitelů maximálně jednou týdně. Jisté je, že polovinu roku jej nepoužívá téměř nikdo.

Mám neodbytný pocit, že bazén je další uměle vyvolanou potřebou konzumní společnosti. Možná jste taky měli nebo ještě máte doma rotoped, který podle zkušených fitness trenérů využívá cca jeden majitel ze sta. Ostatním připomíná nesplněná novoroční předsevzetí, překáží a v nejlepším případě slouží jako věšák na šaty.

Jeho užitečnost je podobná rohovým vanám, které byly hitem porevoluční doby. Co na tom, že zabraly téměř celou panelákovou koupelnu a její naplnění protočilo vodoměrem a provětralo peněženku už tehdy. Provoz vlastního bazénu je na tom podobně, jen v podstatně větším měřítku.

Extrémním případem je pak můj kamarád, který si na pozemku o ploše 573 m2 postavil dům, přístřešek pro dvě auta a bazén. Jeho sestra přitom měla ve stejném městě již mnoho let před ním krytý bazén, kam mohl kdykoliv chodit. Přesto svůj bazén napouští, čistí a využívá minimálně.

Náklady na pořízení a provoz vlastního bazénu rozpočítané na jedno vykoupání jsou většinou násobkem vstupného na koupaliště nebo do akvaparku. Pravda nemáte tam soukromí, a hlavně ten hřejivý pocit vlastnictví, který způsobil současnou bytovou krizi, jak jsem popsal v tomto článku.

Na druhou stranu znám lidi, kteří bez každodenního využívání svého bazénu za každého počasí nemohou být. To jsou však plavci na rozdíl od těch, kteří se v bazénu pouze chladí. Stejný účel splní nafukovací vířivka s cca 800 l vody - já ji používám pro relaxaci téměř každý večer od května do září. Má vlastní ohřev až na 36 °C, v létě pak stačí zvolit teplotu pro osvěžení dle libosti.

Foto: Pavel Dočkal

Vířivka za 13.000 Kč na terase

Vědci podobně jako klimatickou změnu již desítky let předpovídají nedostatek pitné vody. Období sucha v minulých letech jim dávají za pravdu. Většina obyvatel ve městech si neumí představit, že by z kohoutku netekla pitná voda v jakémkoliv množství. Znehodnocování pitné vody bazénovou chemií trumfne v nesmyslnosti snad jen zasněžování sjezdovek.

Stejně jako nás přiměly k úsporám vysoké ceny elektřiny a plynu, dokáže zamezit plýtvání vodou v bazénech pouze zásadní zdražení. Tak jako se dnes kontrolují obdělávané zemědělské plochy pro dotace a černé stavby satelitním snímkováním, dá se snadno zjistit každý bazén.

Pak už stačí rozdělit fakturu za vodu na běžnou spotřebu podle průměru před pořízením bazénu nebo podle počtu osob a na vodu, která skončí v bazénu. Podobně jako v bazénech končí obrovské množství vody v zavlažovacích systémech anglických trávníků na předměstích měst. Některé státy již začínají zhoršující situaci řešit, např. ve Francii.

Většina majitelů vnímá vybudování bazénu jako zhodnocení své nemovitosti. V minulém roce učinily vysoké ceny energií starší domy téměř neprodejnými. Podobně se díky ceně vody může stát bazén nepoužívanou rekvizitou zmenšující již tak malé pozemky domů.

Zvažte tedy, jestli kvalitu vašeho života zlepší právě bazén. Já osobně jsem si pořídil rekuperaci, která v létě snižuje teplotu v mém domě díky nucenému větrání.

Zdroje:

Anketa

Máte u svého domu bazén?
Pořízení bazénu považuji za nesmysl
28,3 %
Bazén nemám ani neplánuji pořídit
13,1 %
Rodina si přeje bazén, ale zatím odolávám
1,7 %
Bazén mám a používám maximálně jednou týdně
4,8 %
Můj bazén využívá celá rodina každý druhý den
4,5 %
V bazénu jsem každý den, kdy je to možné
47,6 %
Celkem hlasovalo 1058 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz