Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tramvajácké rolničky aneb Vážení klienti MHD zabalení v adventním kýči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Hewlit

Stupeň civilizovanosti lidí lze zjistit pozorováním cestujících v hromadné dopravě. Tohle není přesný, ani můj citát. Originál napsal Dostojevskij a místo cestujících mluvil o vězních.

Článek

Tím možnost šokovat tímto článkem končí, neboť se v něm nedozvíte, že by klienti DP byli srovnávání s vězni nebo že se chystá revoluce v resortu justice a ministerstvo spravedlnosti zavede mobilní věznice.

Myslím, že šokovat pomocí popisu hromadné dopravy devět dnů před Štědrým dnem nemá význam a každý, kdo cestuje ve špičce hromadnou dopravou, tajně doufá, že tenhle adventní čas v tomhle směru skončí a vystřídá jej pouze onen krásný, tajuplně kýčovitý plný pohody, v jehož obraze za okny tancují sněhové vločky, stromeček poblikává a s ním televizní obrazovka a obé hází na stěny dlouhé stíny a z kouřícího šálku voní svařené víno se skořicí nebo rum.

Foto: Pavel Hewlit

Vodičkova ulice

Přirozeně, že nijak nepochybuji, že ze strany Vážených klientů je pro dopravu vše v pořádku. Všichni mají jízdné zaplacené, nijak neporušují pravidla městského přepravního řádu, chovají se k druhým klientům a řidičům dopravního prostředku ohleduplně, nenarušují plynulost, potažmo rychlost dopravy, cestují střízliví, čistí, chovají se tiše, dodržují pravidla ohledně nástupu a výstupu a nijak neblokují dveře, dbají signálů o jejich zavírání – plus dodržují další a další pravidla, která napomáhají tomu, aby cestování ve městech bylo příjemné a klidné a z dopravy každý její účastník měl požitek a řidič neusínal za pomoci neurolu či hypnogenu.

Foto: Pavel Hewlit

Tančící dům

Možná, že čas od času přistoupí někdo, kdo ne příliš do obecného výčtu cností zapadá, ale věřím, že jde o náhody, které se v ničem nestávají trvalkou a Vážený klient je skutečně během cestování ohleduplným nejen k jiným, ale hlavně k sobě, aby si sám o sobě nemyslel, že je lhář.

Není ničím novým, že během posledního měsíce v roce stoupá u cestujících nervozita, jako by většina z nich zažívala regresi do dětství a znovu zažívali ono nezaměnitelné nepokojné očekávání z příchodu Ježíška – přičemž jejich očekávání není o dárcích, ale o dopravě.

Foto: Pavel Hewlit

Barrandov

V tento čas množí se dotazy Vážených klientů, proč prostředky hromadné dopravy nejezdí přesně, proč na sebe z toho důvodů nenavazují spoje ukázané v mobilních aplikacích zaručujících přestupní vazby. Inu, může za to právě shon, který je v čase adventu tak silný, a řekněme dokonce i tak hmotně viditelný, že ne každý z adventně naladěných lidí cestuje dle pravidel – a nejde jen o Vážené klienty, ale úplně každého, kdo svojí přítomností oživil ulici a ke konci roku narazil čepici do čela a nastartoval čtyřkolového miláčka a vyrazil do velkoměsta za nákupem, aby potěšil nejen své blízké, ale hlavně sebe pocitem, jak se obětuje a jak pro druhé dělá jenom to nejlepší.

Netřeba se hněvat na ostatní s totožným nápadem a lichou myšlenkou, že o víkendu budou ulice prázdné a návštěva nákupního centra se stane další pohádkou jako tou uváděnou v televizi, která rozněžní srdce a naplní ho hřejivými pocity srovnatelné s těmi, jako když někomu před očima z regálu vezmete poslední balíček s drahou kávou nebo jinou lahůdkou, o níž víte, že ji si ji vychutnáte, ale ten druhý ne.

Foto: Pavel Hewlit

Konečná

Usmějte se na mrtvé kolony aut a slyšte nervózní troubení a cinkání, neb jsou to písně vánoční, písně svátků, a že vás v jejich tónů někdo nazve v lepším případě debilem, je přáním toho nejlepšího, co může duši potěšit podobně jako textem koledy o radosti z příchodu vytouženého zázraku.

Nedbejte na adrenalin vroucí a utěsněný ve Vás jako ve varné termosce se svařeným vínem a prosící o uvolnění a ochutnání své moci – popusťte v sobě touhu a možnost ukázat, že nejste jen tak nějací hej nebo počkej a ukažte lidem kolem sebe, kdo ve vás dřímá, kdo ve vás vře, ukažte, co může bouchnout, neboť není nic horšího než držet v sobě sílu, která by mohla škodit později v jiných časech.

Foto: Pavel Hewlit

Palmovka II

To by se taky díky tomu mohlo stát, že k Vám domů třiadvacátého prosince večer nedorazí vánoční kouzlo a neotevře se v obýváku zeď a za ní neuvidíte kouzelnou zemi vánoční lásky a pohody. Neuvolníte se a tajemná zem Vám určená se nevlije do obýváku táhle jako vaječný koňak, neobejme Vás, nezahřeje, nebudete ji mít ani ve špetce mezi prsty a celé Vánoce se pro Vás zkazí, zkysnou, dostanou odpornou chuť promarněné naděje.

Všechno tohle se stane jenom proto, že jste nedokázali řidiči auta vedle ukázat prostředníček nebo vystoupit a kopnout mu do kapoty a říct, aby si vytřel zrak, hovado nemožný. Nedokázali zařvat na chodce, který vkročil na přechod na poslední chvíli a hlavu měl vyzývavě sklopenou, a tím Vás provokoval nejkrutějším způsobem, a to nezájmem.

Foto: Pavel Hewlit

Palmovka III

Nesmíte propadnou letargii, nesmíte nechat takové věci kolem sebe jenom tak běžet, plynout, nejste svatí, abyste odpouštěli. Jste lidé, bytosti myslící, toužící, náročné, se svými představami o svém světě, a co je Vám do představ těch jiných, když Vaše jsou dokonalé.

Tohle jsou Vánoce. Vaše Vánoce. Jsou blízko a čas běží. Musíte je zvládnout, vyladit, trochu při tom kázat o jejich milosrdenství vůči druhým, a pak sami být šťastní.

A pokud se z toho nezblázníte, třeba se dožijete Silvestra.

A jestli ho někam pojedete slavit, my Vás tam MHD dostaneme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz