Hlavní obsah
Seberozvoj

Chcete být šťastnější? Zbavte se toxických „kamarádů“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Toxičtí kamarádi

Přátelství je v životě velmi důležité a přejeme si ho všichni. I proto si v něm často držíme ty, kteří nám spíše škodí.

Článek

Prvotním znakem toxického přítele je nenápadné podrývání

Je přirozené, že i dobří přátelé mají na některé věci jiný názor a neshodnou se úplně na všem. Na rovinu si říct rozdílná mínění je naprosto v pořádku. V pořádku však není, jestliže se někdo snaží oslabit vaši víru v sebe či ve svůj úsudek.

  • Koupili jste si nové oblečení a kamarád (u mužů) vám oznámí, že v něm vypadáte jako strašák do zelí nebo kamarádka (u žen), že v tomto outfitu vyhlížíte jako její babička před padesáti lety? Potom se nejedná o přátelské sdělení názoru na vaši koupi. Je v něm skrytý úmysl vás degradovat a snížit vaši hodnotu. I pokud vám oděv opravdu nesluší, skuteční přátelé mají být sice schopni si navzájem sdělit i nepříjemné zprávy, ale vždy při nich berou ohled na sebeúctu a city toho druhého.
  • Koupili jste si dovolenou v Chorvatsku a druhá strana na to reaguje tím, že na Balkán už jezdí jen chudáci a pokud nechcete vypadat jako socka, zaletíte si minimálně do Egypta? Pak je to jen další forma podkopávání vaší vážnosti a společenského statutu.

Jestliže váš kamarád jízlivým způsobem pohaní každé vaše rozhodnutí, zeptejte se ho, proč se s vámi tedy přátelí, když jste tak nemožní a nic neděláte dobře. Možná se nad sebou zamyslí a dojde mu (nebo jí), že se nechová jako dobrý přítel a dá si na to příště pozor. Pokud ne, raději se poohlédněte po někom, kdo na vás nebude všechno kritizovat.

Nepřeje vám úspěch

Oscar Wilde v jednom ze svých klasických citátů říká: „Soucit s přítelovým utrpením má každý. Těšit se však z úspěchů přítele, to vyžaduje velmi ušlechtilou povahu.“ Závist je v lidské rase velmi rozšířenou neřestí a to bohužel platí i v přátelství. Jedná-li se jen o lehký záblesk závisti, která kamaráda či kamarádku namotivuje k tomu, aby se sami posunuli dál, pak je to v pořádku. Pokud kupříkladu shodíte do plavek pár centimetrů v pase a druhá strana se zařekne, že to taky dokáže, není co řešit. Jestliže je ale evidentní, že vám nepřeje úspěch, peníze, atraktivního partnera nebo má dokonce radost, pokud vám něco nevyjde, pak si hřejete na prsou plaza s klikatou čárou na hřbetu.

Vyzrazuje tajemství

Sdělili jste mu něco mezi čtyřma očima a žádali jste ho, ať si to nechá pro sebe. On (nebo ona) však vypustil svěřené tajemství do světa a vám tím způsobil nemalé problémy. Důvěra je věc nezbytná pro každý zdravě fungující vztah, tedy i pro kamarádství. U důvěry je ta potíž, že jakmile je jednou narušena, už ji nikdy nelze v plném rozsahu obnovit.

Je neustále negativní

Tento bod se vztahuje obecně ke všem lidem, kteří kolem sebe šíří záporné vibrace. Pokud máte přítele, jenž není srovnaný se světem jako takovým a na všechno nadává, je to jednoznačně toxický člověk. Ovšem to ještě neznamená, že nutně musí být toxickým přítelem. Myšlenkový vzorec skepse a nedůvěry má v sobě zaprogramovaný tak hluboko, že si ho pravděpodobně ani neuvědomuje. Není tedy většinou někým, kdo by vás měl za kamaráda proto, aby vás záměrně otravoval toxiny. Chová se tak prostě ke každému a za všech okolností.

Jelikož je to vás přítel, dejte mu šanci a na rovinu mu jeho chování vysvětlete. Pokud se nad sebou zamyslí a zapracuje na změně, pak jste mu svojí upřímností dopomohli k lepšímu životu.

Jestli vás nevyslyší, pusťte ho k vodě. Raději začněte vítat do svého života pozitivně laděné optimisty.

Není tu pro vás, když ho potřebujete

Čím je vztah rovnocennější, tím je zdravější. Pokud váš kamarád potřeboval dvakrát s něčím pomoct a vy jste neodmítni, měl by se přirozeně snažit vrátit vám stejnou mincí. Pochopitelně se může stát, že mu do toho zrovna něco neodkladného vstoupilo a nemá na vás právě čas. Jste-li ale v nouzi a on (či ona) odmítne podat vám pomocnou ruku opakovaně, těžko můžete věřit v opravdové přátelství. Možná se s vámi kamarádí právě jen proto, že vás chce využívat, na oplátku se však nehodlá ničím revanšovat.

Musí být vždy po jeho

Má tendenci ustavičně určovat kdy se uvidíte, kde se setkáte a co budete dělat. Jestliže však má být jednou po vašem, není schopen (či schopna) to překousnout a neustále vám otráveně předhazuje, jak se mu vaše volba zajídá. Pokud má váš kamarád nebo kamarádka přehnaně dominantní sklony, radši se opět porozhlédněte po někom jiném, protože takovýto člověk by trvale utlačoval vaši osobnost.

Stále chce ukazovat, že je ve všem lepší

Trocha štengrování a soutěživosti není v kamarádském vztahu na škodu - obecně to platí více mezi muži než v ženském přátelství. Mužský hormon testosteron se hlásí o slovo i v přítomnosti velice dobrého kamaráda a snažit se jej zablokovat, to by nebylo určitě nic přirozeného.

V přátelství ale platí, že soutěživost má být jen do té míry, aby byla zábavná, společný čas příjemně okořenila a vyvolávala pobavení na obou stranách. Pokud má váš kamarád či kamarádka nezvladatelnou touhu ukazovat, že je ve všem lepší a nenechá toho, ani když jasně vyjádříte, že vám to není příjemné, pak se raději rozlučte. Bere totiž váš vztah jako příležitost ke zvednutí svého sebevědomí a hojení vlastního ega. Kompenzuje si tím nějaký svůj vnitřní nedostatek. Vy ale přece nechcete sloužit v přátelství k tomu, abyste foukali něčí bolístku na úkor vlastní sebehodnoty.

A teď to hlavní: Dejte na své pocity! Kamarádství má význam jen tehdy, pokud se obě strany rády setkávají a po ukončení schůzky se rozejdou v ještě lepší náladě, než na ni přišly. Máte-li po každém setkání se svojí kamarádkou či kamarádem nepříjemný dojem, že šlo vaše duševní rozpoložení rapidně dolů, pak je to varováním. Toxiny, které do vás „přítel“ během rozhovoru vpravuje, jsou v tak malých dávkách a tak nenápadně ukryté, že si je v daný okamžik ani neuvědomíte. Váš stav mysli ale nikdy nelže a všechny vjemy (vstřebané vědomě i nevědomě) dohromady vytváří celkový emoční obraz, jenž je barometrem vašeho přátelství. Proto se nebojte a dejte na svou intuici!

O toxických myšlenkových vzorcích se dočtete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz