Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak se vypořádat s minulostí jednou provždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Uzavřená minulost

Zná to každý. Čím důrazněji si člověk opakuje, že už na to nesmí myslet, tím více se mu ta zneklidňující záležitost vtírá zpátky do mysli.

Článek

Ach, kéž by existoval nějaký vymazávač paměti, který by rozpustil vzpomínky na nepříjemné konflikty, křivdy a ponížení! A co teprve vzpomínky na vztah, který byl zakončen těžkým rozchodem a zlomeným srdcem. Co bychom za to dali mít k dispozici přístroj k ukonejšení nežádoucích myšlenek na minulost, jenž by nám dopřál slastnou úlevu nevědomosti. V průběhu života zatouží po takovém vynálezu každý z nás.

Jenže nic takového k dispozicí není. Respektive nic neškodného, čím bychom si ještě více neublížili. Ano, dá se sáhnout po barbiturátech, což o to. Nebo lze použít „univerzální vymazávač paměti“ zlého pana Burnse ze Simpsnů - revolver. Ale ani jedna z těchto možností asi nebude ta pravá, pokud máme úctu k sobě a svému životu :). Nezbývá tedy nic jiného, než pracovat s myšlenkami ve svém vědomí.

Zaseknutí v minulosti

Čím utkvěleji jsou naše myšlenky uvíznuté v minulosti, tím menší máme možnost udělat něco se svým současným životem. Zásek v minulosti nám brání posunout se v životě dál. Minulost je příliš tíživá. Jako bychom přímo cítili její obrovský antracitový stín na svých ramenou, který nám brání učinit krok do světlejší budoucnosti.

Neuzavřená minulost

Co mají ty nejtísnivější bludné myšlenky společného? To, že se vztahují k událostem, jež nebyly uzavřeny. Sovětská psycholožka Bljuma Zeigarniková tento syndrom v druhé polovině minulého století popsala a následně byl pojmenován podle ní, tedy efekt Zeigarnikové. Její teorie říká, že nedokončený problém si člověk pamatuje více a lépe, než ten dokončený. Lidský mozek má rád dokončené věci. Cokoliv zůstane v naší mysli neuzavřeno či nedokončeno, neodbytně vylézá do popředí a hlásí se nutkavě o slovo. Třeba jsme zaslechli melodii nějaké písníčky, která je nám povědomá. Ale ne a ne si vzpomenout, odkud tu písničku známe. Melodie nás nenechá v klidu a permanentně se vtírá do našeho vědomí. Máme až pocit, že se z té záhady za chvíli zblázníme a dali bychom cokoliv za rozřešení oné hudební hádanky. Teprve až si vzpomeneme odkud píseň známe, náš mozek si oddechne. Z tohoto vychází jednoduchý princip: chceme-li na něco zapomenout, musíme to dokončit.

Vztahy jsou všudypřítomné

Obzvláště silnou pozici má efekt Zeigarnikové ve vztazích. Což ovšem není žádné překvapení, neboť vztahy ovládají naše životy a jsou všudypřítomné. Ať již pracovní, rodinné, partnerské nebo vztahy k lidem obecně. Představme si, že se s námi rozešel partner (či partnerka) a neřekl nám důvod. Prostě si jednoho dne sbalil své věci a ukázal nám záda. Nebo odešel se slovy: „Zjistil jsem, že to mezi námi nebude fungovat. Nikdy na tebe nezapomenu. Mám tě rád a jsi skvělý člověk, ale do vztahu potřebuji něco trochu jiného.“ Tímto nám zadělal na bezesné noci a dlouhé měsíce mučivé nechápavosti.

Blízcí nepomůžou

Rodina a blízcí přátelé jsou většinou schopni s námi soucítit a vyjádřit podporu. Vědí, že rozchody mohou být hodně těžké a považují za přirozené, že se bezprostředně po nich trápíme. S přibývajícím časem se však jejich pochopení tenčí a jednoho dne nám řeknou: „Už je to fakt hodně dlouho, co jsi se rozešel (rozešla). Teď je na čase pustit to z hlavy a žít dál.“ Ovšem u nevyjasněného rozchodu se jedná o neuzavřený problém a v takovém případě jde veškerá časová logika stranou. Přátelé nejsou s to pochopit, že nedokončený problém nelze z hlavy odstranit ani po dlouhé době. Pokud tedy zrovna nemají znalost efektu Zeigarnikové.

Uzavřete vztah

Jestliže nemůžete minulost dostat z hlavy, nezbývá než se začít ptát. Co je ve vaší minulosti otevřené? Co je vaší minulosti nevyřešené? Na co se vám ohledně vaší minulosti nedostalo odpovědi? V případě neuzavřeného vztahu se nabízí napsat dopis, v němž zmíníte všechny trýznivé emoce, jež vám bývalý partner svým nevysvětleným odchodem způsobil. Rozchod znovu prožijete, tentokrát v něm ovšem budou vyjádřené emoce, což oproti předchozímu nepochopenému rozchodu bude krok kupředu.

Toto je jediná cesta jak nalézt ve svých myšlenkách klid, uzavřít minulost a následně věnovat plnou pozornost jasnější budoucnosti.

Zdroje a doporučená literatura: Bljuma Vulfovna Zeigarniková, Pathology of Thinking

Toto téma je součásti mého nového podcastu Vztahové konstelace.

Chcete-li si zlepšit emoční inteligenci, přečtěte si tento článek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz