Hlavní obsah
Seberozvoj

Životní krize je varováním, že jsme ztratili víru v sebe a životní směr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Životní krize

Životní kopance jsou přirozenou součástí našeho celkového příběhu, rozhodující však je, jak se k nim postavíme.

Článek

Hromadí-li se nespokojenost příliš dlouho, pak nám pomalu a jistě odčerpává vitalitu a životní energii. Najednou se přestáváme těšit na věci, které nám dříve dělaly radost. A k tomu se, díky zákonu přitažlivosti, začnou nabalovat další a další problémy. Jestliže pochází počáteční frustrace například ze zaměstnání, vnitřní disharmonie začne postupně roztahovat svá chapadla do oblastí přesahující naši profesi a nezřídka přivodí i nesoulad v partnerství a znechucení nad současnou životní situací jako takovou. Pak stačí málo a syndrom vyhoření je na světě.

Dopady pocitu, že jsme ztratili směr

Najednou jakoby všechno pozbylo smyslu. Jako bychom měli zcela jiný život, než jaký jsme zpočátku zamýšleli. Jako bychom se ocitnuli na místě, které nám připadá úplně cizí a kde se nám vůbec nelíbí. Jako bychom my sami byli naprosto jinými lidmi, než jaké jsme doposud každé ráno po probuzení viděli v zrcadle. Co je důvodem tohoto náhlého, zneklidňujícího procitnutí a jak mu předejít?

Hlavní příčina životní krize

V tento okamžik máme sami na sebe spoustu otázek: Zachoval(a) jsem se tenkrát správně? Měl(a) jsem tehdy na výběr lepší variantu? Jednal(a) jsem v tu chvíli dle svého nejlepšího přesvědčení? Ano, nyní sami sebe bombardujeme řadou dotazů, přičemž víme, že na jejich zodpovězení je již pozdě.

Důvodem, proč jsme se do tohoto stavu dostali, je naše předchozí netečnost vůči vlastním pocitům a pohnutkám. Kdybychom si byli bývali pokládali ty správné otázky v průběhu celé životní cesty, kdybychom si občas byli bývali udělali vnitřní inventuru, nebyli bychom nyní až po krk v močálu svých vlastních pochyb a nejistot.

Řešení životní krize

  1. Zamyslete se, zda že žijete podle svých hodnot. Sejít ze zamýšlené cesty je velmi snadné a dochází k tomu velice nenápadně. Proto se vraťte v myšlenkách zpátky k nejzásadnějším životním rozhodnutím a zamyslete se, kdy jste stáli na rozcestí.
  2. Napište na papír, na co jste u sebe hrdí a co jste všechno dokázali. Toto vám pomůže vymanit se z pocitu, že všechno dosavadní snažení bylo marné a že nepřineslo žádné užitečné plody.
  3. Buďte k sobě tolerantní. Zažeňte pocit zklamání ze sebe samých za to, že jste se ocitnuli na vnitřním rozcestí a nevíte kudy kam. Nejste ani první, ani poslední, komu se to přihodilo. Proto projevte vůči sobě shovívavost a nic si nevyčítejte. Právě naopak - udělte si radost něčím, co vás doopravdy potěší (masáž, výlet, dobré jídlo). Prostě se trochu rozmazlete.
  4. Dlouze se zamyslete a poté napište tři věci, které považujete za smysl svého života. Je dobře možné, že jeden nebo dva body nebudete mít splněny - v tom případě je zřejmé, co je důvodem vaší krize.

Příklad: napíšete RODINA - SPORT - CESTOVÁNÍ a hned si uvědomíte, že zatímco se sportu a cestování věnujete téměř o každé volné chvíli, rodinu se vám zatím nepodařilo založit. Pak je jasné, kde vás tlačí bota a na čem byste měli zapracovat. Možná ani nemáte stálého partnera, v tom případě je váš pocit z nenaplněného života zcela nevyhnutelný.

Zajímavost: Shodou okolností jsem měl v průběhu času možnost položit tuto otázku hned několika ženám, které měly vystudovanou Filozofickou fakultu. Vyloženě překvapivé (pro mne až šokující) bylo vysoké procento z nich, jež dotaz „Co považuješ za smysl svého života?“ nepříjemně zaskočil. Nebyly schopny říct z hlavy 3 věci, které pokládaly ve svém životě za nejdůležitější. Přitom mi předtím nadšeně vyprávěly o filozofických směrech, se kterými se nejvíce ztotožnily. Nebo naopak, který filozof či psycholog je nejvíce irituje - prakticky vždy to vyhrál Sigmund Freud :). Rovněž zmínily výčet knih, jež měly nastudované, a to od filozofických přes psychologické až třeba po kvantovou fyziku. To, co by ale mělo udávat jejich životu nejzásadnější směr, nebyly schopny zformulovat.

Je tudíž obrovský rozdíl mezi tím, když máte nastudované určité znalosti, a tím je umět aplikovat do vlastního života. Bez druhého bodu je první bod zcela k ničemu.

Techniky, jak překonat depresi, se dozvíte v tomto článku.

Zdroje a doporučená literatura: Overcoming Depression 3rd Edition: A self-help guide using cognitive behavioural techniques, Paul Gilbert; Pohlazení pro duši, Miroslav Hrabica

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz