Hlavní obsah
Zdraví

Možná bychom měli na Ozempic nahlížet jako na substituční léčbu závislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: HualinXMN / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Již je to řada měsíců, kdy se ze zámoří začaly šířit zvěsti o zázračném hollywoodském léku na obezitu. Možná bychom ale měli mírnit své nadšení a přistupovat k tomuto léčivu s větší obezřetností.

Článek

Je to zázrak. Lék, dosud užívaný na léčbu diabetu II. typu, prý dokáže snížit pocit hladu a jeho užívání vede ke snížení hmotnosti, aniž by se člověk musel aktivně snažit. Ať už prodávaný pod značkou Ozempic, Wegovy nebo Rybelsus, hlásí se k němu Elon Musk i hollywoodské hvězdy. Je tedy načase ho začít plošně předepisovat všem, kdo bojují s nadváhou?

Léčivo, uvedené na trh v roce 2012 farmaceutickou firmou Novo Nordisk, bylo nejprve schváleno jako podpůrná léčba pro diabetiky, u nichž standardní léčba nedosahovala požadovaných výsledků. Semaglutid napodobuje hormon známý jako GLP-1, čímž zvyšuje produkci inzulinu v těle, a navíc snižuje produkci glukózy. Oba tyto účinky pomáhají udržovat krevní glukózu v normálních hodnotách a zmenšují tak riziko s diabetem spojených zdravotních komplikací.

Kromě toho byl ale u lidí, kteří lék užívali, pozorován úbytek váhy způsobený zpomalením trávení a s tím spojeným snížením pocitu hladu. Velmi brzy se tak farmaceutická firma a lékaři začali zabývat možnou indikací pro pacienty s obezitou, která byla nakonec ve Spojených státech povolena na základě studie z března 2021.

Parametry studie porovnávaly výsledky skoro dvou tisíc dospělých lidí s BMI vyšším než 30, kteří kombinovali úpravu životního stylu s placebem nebo aplikací semaglutidu. Skupina, jíž byl podáván skutečný lék, snížila svoji hmotnost v průběhu sledovaného období 68 týdnů o 14,9 %, zatímco skupina bez pomoci léčiva zhubla 2,4 % tělesné váhy.

Je to tedy ten zázračný lék, který zachrání západní země od epidemie obezity? Sotva. Za prvé výsledky užívání tohoto léku stále zaostávají za účinností „tradiční“ bariatrické operace, byť samozřejmě zmenšení žaludku při velké chirurgické operaci s sebou nese rizika neporovnatelně vyšší než poměrně jednoduchá aplikace léčiva, byť ve formě injekce. Ale hlavně - spoléháním se na jakýkoli lék vyměňují lidé jen jednu závislost - na nevhodném jídle - za druhou.

Účinnost léčiva je totiž logicky závislá na jeho pravidelném užívání. Pokud si ozempic přestaneme aplikovat, chuť k jídlu se nám vrátí. Pakliže jsme se plně spoléhali na zázračnou a jednoduchou berličku hlad potlačujícího léku, brzy se dostaneme tam, kde jsme byli. Bez změny životního stylu dlouhodobého snížení hmotnosti nedosáhneme, ať už s farmakologickou pomocí, nebo ne.

To je také důvod, proč by měl být lék předepisován pouze osobám s BMI nad 30 kg/m2, tedy lidem s obezitou, nebo pacientům s nadváhou a alespoň jednou s vysokou hmotností spojenou komorbiditou (např. vysokým tlakem). Právě u nich totiž riziko vedlejších účinků léku převažuje benefit spojený se snížením množství tuku v těle. Lidem, kteří jsou v situaci, kdy je jejich obezita každodenně ohrožuje, je možné a žádoucí ozempic podávat a získat tak čas. Zkrátka řešit okamžitý problém a změnu životního stylu nechat na později. Ale ve své podstatě se jedná o analogii substituční léčby drogové závislosti - je to dočasné, nedokonalé řešení a úplné vyléčení bude vyžadovat ještě hodně snahy.

Úplně absurdní je pak používání léků lidmi, u nichž by k dosažení zdravé váhy stačila malá, ale důsledná úprava jídelníčku. Namísto toho „pro krásu“ riskují vážné žaludeční obtíže, bolesti hlavy a především hypoglykemii užíváním léku, který je na trhu poměrně krátkou dobu a který byl testován na zcela jiné populaci.

Takže ne, žádné zázračné léky na obezitu neexistují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz