Hlavní obsah
Lidé a společnost

Líbat cizí dívku proti její vůli není v pořádku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Duchek, volné dílo, obrázek je vygenerovaný AI Microsoft designer

Ilustrační obrázek.

Pařížská olympiáda je jiná. Přináší spoustu událostí a momentů, na které jsme dříve ani nereagovali, protože se o nich ani příliš nepsalo. Jedním z nich je kontroverzní políbení 24leté dívky otcem zlaté judistky.

Článek

Seběhlo se to celkem jednoduše. Otec Boris Matič během zápasu emotivně hulákal. Seděl, kde neměl. Po vyhraném zápase jeho 29leté dcery Barbary Matič v euforii políbil mladou dobrovolnici, která ve sportovní aréně ve veřejné zahradě Champs-de-Mars uváděla diváky na místa k sezení. A nebylo to jen obyčejné políbení. Chytil ji za ramena, násilím si ji přitáhl a políbil na ústa. Přestože se zaskočená dívka snažila „slintající“ puse sexuálního predátora vyhnout, hrubé síle se neubránila. Následně otec běžel za dcerou po schodech dolů.

Šokovaná mladá uvaděčka si takové zneužití rozhodla nenechat líbit a chování líbacího násilníka nahlásila. I s podporou jiné dívky, která věc viděla a dosvědčila. Chorvatský otec pak musel své počínání vysvětlovat na policii v doprovodu chorvatského právníka, žijícího ve Francii.

Omluvil se a řekl, že byl v euforii a neuvědomil si, čeho se dopouští. Políbil ji prý jen na tvář. A policie incident bez obvinění uzavřela.

Mnoho lidí si řekne, že se vlastně zase nic tak hrozného nestalo. Ale stalo. Mladá dobrovolnice byla po nedobrovolném polibku v šoku a zřejmě se jí i z dědka udělalo nevolno, protože následně byla celá bledá.

Bereme jako samozřejmost, že dívka je povinna strpět líbací euforii cizího chlapa, jenom proto, že se vedle něho vyskytla a věc trvala krátce. S vysokou pravděpodobností ani jeho dceři nefandila. Byla tam pracovně. Jenže Boris Matič se projevil spíše jako sexuální predátor, který prostě popadl první dívku kolem sebe a vykonal, co mu bylo po chuti. Zcela ignorujíc, že dívce mohl přijít odporný, notně starý, slintající, z úst mu možná i páchlo atd. Vstoupil jako cizí a nechutný dědek násilně do její intimní (dívčí) zóny a udělal z ní věc k uspokojení jeho zájmu. A je jedno, že byl v euforii. Jde o to, podívat se na věc z pohledu té dívky. Jak se asi cítila. Není ani podstatné, zda byla nebo nebyla nějaká křehká Sněhurka apod. Atak nevzešel od ní, ale od bezohledného B. Matiče.

Co je ale zajímavé, jak v českých diskusích muži (a pár žen) takové chování otce zlehčují. Své buranství, neúctu a žádný respekt k dívce vůbec neregistrují. Jakoby žena nebyla také lidská bytost. Navíc ženy většinou nejsou tak hrubé a tvrdé, jako muži.

Otázkou je, jak by se tací pánové zachovali, kdyby mladá dívka byla jejich dcera nebo partnerka.

Boris by měl za dívkou naběhnout s omluvou a prezentem. Nejde totiž o to, jaká je doba, takové chování bylo špatné i dříve. Jen se více přehlíželo.

A na závěr ještě jedno upřesnění. První zprávy uváděly, že pařížská prokuratura pověřila policejní stanici 7. obvodu vyšetřováním a Boris Matič skončil na den v policejní vazbě (z 31. 7. 2024 na 1. 8. 2024). V dalších bylo ale uváděno, že ho policie předvolala a dobrovolně se dostavil jen k podání vysvětlení. Podstatné to ale moc není.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz