Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na olympiádě se představíme jako zmoklé slepice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ibex73, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Symbol olympijských her (který vytvořil Pierre de Coubertin) na Eiffelově věži v Paříži.

Co nevidět se naši olympionici při zahajovacím ceremoniálu olympijských her představí v mundůrech, které mají daleko k důstojnému představení reprezentace sportovců složené ze dvou odlišných pohlaví.

Článek

Sportovci vypadají v bezpohlavních (ohodnocení autora) županech jednolitě. Jako zmoklé slepice. Muži zženštile, ženy bez sex-appealu. Před několika dny jsem už oblečení pro úvodní ceremoniál kritizoval tímto článkem:

Jak šel čas, zvýšilo se mé podivování nad nevkusnými hadry (navržené a vyrobené pro představení našich nejlepších sportovců). Kladu si otázky, jak je to možné. Přemýšlím nad tím, co nového jsem od té doby o oblečení četl a slyšel. Přibylo dalších pár otazníků či bodů, které nejsou pro úvodní představení našich olympioniků příznivé.

  1. Náš olympijský výbor je většinově financovaný z veřejných prostředků. Proto je zcela legitimní, když se veřejnost zajímá, proč se rozhodl, jak se rozhodl a jak bylo naloženo s veřejnými prostředky při objednávce kolekce. Zda nemohly být vynaloženy jinak a kdo je zodpovědný za výběrové řízení návrháře. Zda vůbec proběhlo a jak bylo transparentní. Podle toho, co jsem četl, to ve skutečnosti spíše vypadá tak, že zakázka byla ze známosti jen někomu přihrána, dohozena.
  2. Autor J. Černý se pro DVTV vyjádřil tak, že komu se kolekce nelíbí, má primitivní názory. Vskutku brutálně speciální (ohodnocení kolekce autorem) obhajoba vlastního díla. Jenže.
  3. Nejen na čínských e-shopech se tyto pocákané župany již dávno prodávají. Jen nejsou v dolní části tolik "rozstříhané". Podobné rozstříhání plášťů ale najdeme třeba na strašácích na polích, kteří mají odehnat ptactvo. Lze tedy župany označit za plagiát? Podle mne ano.
  4. Autor i přiznal, že zakázka má svět zaujmout. Konkrétně v 10 vteřinách, kdy při zahájení her bude naše reprezentace v přímém přenosu k vidění na televizních obrazovkách celého světa. Neznám lepší reklamu, jak se prosadit. Zadarmo. Potíž je, že se tak stane na úkor zdůraznění reprezentace mladých mužů a žen.
  5. Není podstatné, zda se župany (postrádám na nich zvýrazněný státní symbol), plandavé kalhoty (připomínající vytahané a stokrát seprané tepláky) a podivné křusky líbí sportovcům. Nejedou na olympiádu za sebe, ale jako reprezentanti ČR.
  6. Není ani podstatné, zda se úvodní kolekce líbí na sociálních sítích či dokonce MOV, protože je zjevné, že ve světě dochází k posunu hodnot ve prospěch různých menšin. Ale olympiáda není soutěží menšin. Úvodní oblečení však unikátnost dvou reprezentujících pohlaví stírá na úroveň saunových klaunů.
  7. Faktem je, že pro návrháře J. Černého jde o brutálně speciální životní šanci na sebe svět upozornit. Budiž mu přáno. Jen by to neměl dělat tak, že zvýrazní sebe, své vidění světa, když měl elegantně zvýraznit sportující reprezentanty. Pokud ovšem takové zadání vůbec dostal. Každopádně samotná odlišnost ještě neznamená automaticky kvalitu. Údajný úspěch (reklamu) na sociálních sítích si měl "autor" zaplatit ze svého.
  8. Co mne ale překvapuje, jak jsou ve veřejném prostoru za kritická slova ke kolekci lidé politicky uráženi či nálepkováni dehonestujícím způsobem. Skoro aby se člověk bál říci, že se mu něco nelíbí. Ten zbytečný požadavek na přehnanou korektnost nakonec vypadá jako cenzura.

Úvodní oblečení mít vliv na výkony sportovců nebude. Proto nechápu, proč bylo nutné představit je v něčem tak brutálně výstředním. Vypadají v něm jako zmoklé slepice. Ale abych končil pozitivně. Možná soupeři naše sportovce díky úvodním hadrům podcení. Na slepice (a ještě zmoklé) si totiž troufne každý. A pak se budou divit, když se ozve pravý český lev.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz