Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hlavní poselství voleb: Celostátně nejsou síly vlády a opozice vyrovnané

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Macciani, Vláda ČR / Úřad vlády ČR, volné dílo, https://vlada.gov.cz

Ministr vnitra a 1. vicepremiér Vít Rakušan a premiér Petr Fiala při jednání z 28. srpna 2024

Výsledky voleb ukázaly, že podpora opozičních stran je vyšší než podpora vládních stran.

Článek

Autor článku, na který reaguji, se snaží zlehčovat prohru vládní koalice. Tím jí ale dělá medvědí službu. Prohra vládních stran je zásadní. Už jen z toho důvodu, že rok před parlamentními volbami hnutí ANO bude mnohem více vidět v krajích, což mu přinese volební PR zadarmo po dobu 365 dní.

Tvrzení, že rozložení sil v celostátním měřítku nepřináší katastrofické zprávy, se nese v jazyce, kterým vláda chlácholí voliče celé tři roky: Říkejme lidem jen to, co chceme, aby si mysleli. Když to nezabere, přidejme ještě něco z „programu AntiBabiš“.

Podle autora článku je po přepočítání získaných mandátů vládních stran za všechny mutace volebních formací rozdíl jen 30 mandátů ve prospěch ANO. To prý nelze nazývat vládním debaklem. Vypadá to jako text tonoucího se voliče vlády, který se stébla chytá.

Jak správně dále uvádí, potenciálními partnery ANO mohou být SPD či Stačilo! A zde bych autora doplnil, že SPD není samostatnou jednotkou, ale je nutné připočítat Trikoloru a hnutí PRO. To jsou dvouprocentní partneři na úrovni KDU-ČSL a samotná SPD má vyšší volební potenciál než chřadnoucí TOP 09. Partneři ODS tak budou v parlamentních volbách o jednotky procent překonáni. A nezapomínejme, že paní Markéta Adamová Pekarová patří k těm nejméně oblíbeným politikům a sebereflexe je to, čeho se jí nedostává.

Dále autor píše, že v krajských volbách se nevolilo v Praze, přičemž právě Praha je rozhodujícím centrem podpory současných vládních stran. Ve volbách do Sněmovny tito voliči však volit budou, a při reflexi výsledku krajských voleb do celostátního rozložení politických sil s nimi proto nutno počítat.

Pod to se jistě lze podepsat. Jen ale současně nelze zavírat oči před tím, že na vzestupu jsou komunisté (soudružka Konečná je skutečně mimořádně pracovitá). A pak autor zcela vynechal Motoristy s Přísahou. Za rok obě strany nejspíše půjdou do voleb opět společně a právě témata jako EU, Green Deal, dotace, migrace atd. budou tím, co voliče v parlamentních volbách bude zajímat. A tady bych už tolik nesázel na to, že Praha zůstane stejně jako doposud naladěna na vlnu progresivismu. Mám k tomu i osobní zkušenost.

Svého času jsem byl přítomen sbírání podpisů pod petici proti zákazu spalovacích motorů. U stánků (v Praze) se tvořily fronty a nebylo nutné vůbec nikomu k tomu něco říkat. Zelenému šílenství už nejsou vždy nakloněni ani jinak třeba progresivní motoristé. U nich se karta stále více obrací v neprospěch vlády.

Dále se autor domnívá, že nízká volební účast v právě skončených volbách nahrává především extremistickým formacím, a rozhodně z ní neprofitují strany pětikoalice.

Už zase to progresivní nálepkování a rozdělování. Tím, že autor označí strany, které zjevně nejsou jeho šálek čaje, za extrémistické, rozhodně voliče k 5koalici nepřitáhne. Jenom všechny vystraší, co že se tu děje. Asi mají být občané rádi, že nad nimi bdí 5koalice. Reálně je to ale tak, pokud by ony extremistické formace porušovaly zákony, Ministerstvo vnitra ČR by je rozpustilo. A žijeme přece v právním státě, že?

Nedivil bych se, kdyby někdo z těch „extremistických formací“ přišel s tím, že vládní strany jsou liberálně ultralevicové. Nakonec u pirátů se pár takových komunistů najde.

„Zcela zkratkovité by pak bylo tvrzení, že vládní strany v krajích prohrály, protože odvádějí špatnou práci,píše autor dále. To myslím nikdo netvrdí. Volby byly prostě referendem o vládě. Takhle to bylo jednoduché. Proč měl však autor potřebu do článku krkolomně naroubovat poznámku o oblibě Hitlera v Německu a Putina v Rusku, což opravdu nebyly a nejsou prospěšné režimy, nemá jiné vysvětlení než vytažení podpůrné argumentační berličky z „programu AntiBabiš“.

Dál celkem zbytečně rozebírá, že vláda by měla být posuzována argumenty kvalitativními (dobrá vs. špatná), nikoliv kvantitativními (tj. mírou společenské podpory). Jakoby právě přistál na Zemi z Marsu. Jakkoliv takové tvrzení označíme za správné, ve volbách je to houby platné. Někteří voliči se zcela iracionálně rozhodují teprve až na cestě do volební místnosti, komu hlas odevzdají.

Autor vládě doporučuje pokračovat v nastaveném politickém kurzu, protože pracuje dobře, v oblasti zahraniční politiky dokonce excelentně. Dále vychvaluje premiéra Fialu s mimořádným odborným i mravním kreditem a vládu jako nejlepší kabinet od samostatné ČR. Zde si dovolím poukázat na videa, která kolují po sociálních sítích a jsou i na YouTube s projevy pana premiéra Fialy a jeho negativními názory na politiku EU ještě před tím, než byl zvolen premiérem. Doslova na nich říká: „Evropa páchá sebevraždu a já se na tom nechci podílet.“ V jiném videu říká: „Znáte nějaký evropský recept, který funguje? Já tedy ne.“ Mravnost nade vše. A to je jen malá ukázka. Obraty politiků o 180 stupňů nejsou u voličů oblíbené. Nehledě na mlžení kolem daní (nebudeme zvyšovat daně), zadlužování státu, které oproti svým proklamacím vláda stále nesnižuje a dluh neklesá absolutně, ani vůči HDP atd. Což bývalý nejlepší ministr financí Evropy okomentoval tak, že vláda věší lidem bulíky na nos a strašně jim lže. Přijde mi, že fanoušci vlády pyšně podceňují oponenty.

To, že vláda špatně komunikuje s veřejností je pravda, ale tak napůl. Jsou místa, kde vládě nebudou tisíce voličů věřit. Není to dezinformační kampaní, ani Ruskem, je to prostě tím, že ne vše, co vláda říká, je pravda. Naposledy třeba „mlžením“ o migračním paktu. Na tohle lidé nezapomínají. A pokud se vládní strany navážely z opozičních lavic do vlád Babiše, musely počítat s tím, že jim pak ve vládě neprojde ani jedno falešné slovo. A těch si, bohužel, vláda neuhlídala víc než jedno.

Zakončím tím, že je už únavné věčné rozdělování společnosti na černou a bílou. U tak vzdělaného autora mě to i překvapuje: Samozřejmě by vláda měla zintenzivnit boj s proruskou propagandou a dezinformacemi, neboť vítězství k Rusku tolerantní neliberální opozice je důkazem, že se jim v naší zemi daří.

V naší zemi je spousta lidí, kteří se nehlásí k liberálům, nepodléhají ruské propagandě, ani ruským či jiným dezinformacím z té či oné strany. Používají kritické myšlení vůči všem. Že někdo není liberál a nesouhlasí s vládou P. Fialy, ještě neznamená, že je k Rusku tolerantní, rusofil, putinovec, kremrole, dezolát, xenofob, rasista a další nesmysly, kterými provládní hlásné trouby zaplevelily veřejný prostor a onálepkovaly spoluobčany. Jsou to voliči, na které vláda tři roky kašlala, nebo si jich ani nevšimla, nerozuměla jim a dost pochybuji, že to za rok zvládne napravit. Letošní volby prohrála a za rok uslyší poslední zvonění. Během uplynulých tří let byla opakovaně varována…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz