Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kam vítr, tam všehoschopný STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, volné dílo

Úřad vlády

Vztahy v koalici začínají pomalu skřípat. Preference padají, obliba nestoupá. Jak je to možné?

Článek

Vezmu to trochu ze široka.

Tři (je jich ale více) vroubky vrchního ceremoniáře

První: Na Pražském hradě je provládní (není protivládní, ani nevládní) člověk, jenž byl členem vojenské totalitní rozvědky - Zpravodajské správy Generálního štábu (krycí název: 248. provozní prapor). Přestup do rozvědky podepsal ještě před zahájením utajovaného kurzu v srpnu 1988. Naše rozvědka ale bez té sovětské (GRU) nemohla dát ani ránu. Byla jí fakticky řízena. Nešlo tedy o nějaký odpolední kurz plazení ve sněhu a brodění v blátě, jak současný pan prezident krmil ve volební kampani veřejnost romantickými představami, ale o přípravu na práci zpravodajce, pracujícího pod krytím na rezidenturách rozvědky (není podstatné, zda by si to později rozmyslel). Informaci o svém datu nástupu k rozvědce ale až do svého zvolení v životopisu neuváděl. Doplnil ji v tichosti na hradním webu (druhý odstavec) až po svém zvolení. Právě tím opožděným dopsáním část občanů proti sobě ale popudil.

Druhý: Podle vzdělávacího plánu Zpravodajského institutu (krycí název: 26. oddělení) je vidět, že na části výcviku se podílela i StB (IV. správa SNB byla součástí StB a věnovala se sledování). Šlo například o sledování, výslechy, zakládání schránek, získávání agentů, atd. Z historie i víme, že vojenská rozvědka spolupracovala s StB (čas videa 8:27 až 10:30). Nejen toto ale Petr Pavel (č. 1066) neustále bagatelizoval. Přitom měl i krycí občanský průkaz na jméno Petr Pávek. Kdo myslíte, že mu jej vyhotovil? StB nebo vojáci? Že by měl (mít) cokoliv někdy společného s StB však dodnes popírá.

Třetí: Neúspěšná nominace na ústavního soudce JUDr. Roberta Fremra, přestože bylo předem zřejmé, že minulost soudce zasluhuje minimálně prověření. Později bylo prokázáno, že soudil případy, které prošetřovala a připravovala StB, byl nadprůměrně aktivní v souzení případů emigrace (opuštění republiky) a mezinárodní pakty o lidských právech vydával za pouhé deklarace.

Vůbec nesděluji, že by byl Andrej Babiš lepším prezidentem. Jen poukazuji na to, kde a jak také vzniká pro vládu zbytečná neobliba u veřejnosti. Prezident je totiž vnímán jako její člověk. Výzva k přijetí eura v novoročním projevu to jen podtrhla.

Koalice či vláda si ale pomalu uvědomuje, že volby v roce 2025 jsou hodně nejisté. Pokud navíc výše uvedené chápe i tzv. lůza (část obyvatel, kterou s despektem takto označuje druhá část obyvatel, povyšující se nad první), nemůže být ve skutečnosti lůzou a může mít oprávněný pocit, že je vládou klamána. Rázem pak vláda má v zemi chápající a podceňovanou obrovskou část obyvatel, která z drtivé většiny tvořila i 19,76 % hlasů, které ve volbách do sněmovny v roce 2021 propadly (volební strany nepřekonaly tzv. uzavírací klauzuli). Ale časy se mění. SPD se spojilo s Trikolorou. A jen u toho nezůstane. Ve volební soutěži je přes milion podceňovaných volebních hlasů.

Výmluvy

Všechny problémy, které pociťujeme, nemůže vláda pořád svádět na předchozí vlády a nutnost nepopulárních změn. V propagačním videu hnutí STAN si také proto ministr Rakušan sype popel na hlavu, že koalice dělala svoji dosavadní práci špatně. Problém je, že tak mluví za celou koalici bez konzultace s ostatními koaličními partnery. Ale jako politická hyena vycítil šanci.

Premiér Rakušan

Jako sláma z bot z videa však kouká, že předseda STAN má potřebu se vymezit proti všem a hraje vysokou hru o funkci premiéra ČR po volbách 2025. Věří, že chozením po hospodách vynese hnutí STAN zase o něco výš. Jen tím bere na vidle svého premiéra (otázkou je, jak na to bude reagovat ODS). Zoufalství V. Rakušana je ale trapné i ubohé, uvědomíme-li si, jak se v minulosti vyjadřoval na adresu „dezolátů a lůzy“. Když mu však teče do bot, je mu najednou každý hlas dezoláta dobrý. To je hanebné a zvířecky přízemní.

Premiér Fiala

Současný premiér se zdá být i poněkud slabý. Možná kvůli „barmským dotacím“. Možná kvůli opomenutým penězům v pochybné záložně. Možná kvůli své minulosti, kdy mluvil všelijak kriticky o politice EU a dalších dnes nepohodlných věcech (videa kolují po sociálních sítích). A pak ve svých názorech účelově otočil. Politicky proto může být i vydíratelný.

Holt nestačí jen místo ježka nosit patku, nechat si narůst vousky, nasadit brýle a tvářit se jako farářovo dobračisko.

Nervozita MAP

Z reakcí paní Pekarové je vidět, že sice dále s arogantností sobě vlastní sází na korespondenční hlasování, ale klidná není. Po zveřejnění reklamního videa se na adresu STAN vyjádřila, že by Starostové a nezávislí měli také mluvit o svých chybách a dodržovat, co slíbili. K V. Rakušanovi řekla, že se videm potřebuje zviditelnit (odkaz na Instagram), aby ukázal siláckou rovinu svého šéfování ve straně a podobně. A v tomhle slůvku „podobně“ je řečeno zatím nevyřčené. Vít Rakušan má totiž v torně nachystanou (premiérskou) maršálskou hůl.

Kam vítr, tam STAN

Video od STAN by ale nemělo nikoho překvapit. Částečně zapadá do chřadnoucí koalice a volebních kampaní před námi, ale hlavně nejde o první partnerskou levotu ze strany hnutí STAN. Máme rok 2024 a za méně schopnou je v něm označena především volební koalice Spolu (Piráty už nejde brát moc vážně, stalo se z nich jen páté kolo u vozu). A jako zkostnatělý článek z videa vychází nepružný premiér Fiala. Ale je tu filmový hrdina Vít Rakušan a jeho STAN, který vše zachrání. Opravdu?

V roce 2021 Starostové a nezávislí vědomě podrazili kroužkováním levicové partnery z Pirátské strany. Věděli velice dobře, co dělají a naivní Piráti si naběhli.

Od roku 2009 byli na základě dvou smluv o spolupráci STAN pevně přisáti k pravicové TOP 09, která je vytáhla na výsluní. V roce 2016 ale TOP 09 začala v průzkumech mírně ztrácet a Starostové a nezávislí TOPce nekompromisně oznámili, že je pro ně další spolupráce nepřijatelná. „Buď má někdo cíl volby vyhrát, nebo chce někdo být za každou cenu v jakékoli vládě,“ rozpoznal už tehdy charakter hnutí STAN Miroslav Kalousek.

V roce 2017 existovala velice krátce koalice KDU-ČSL se STAN, ale těsně před volbami se rozpadla. Mluvilo se najednou o všelijakých rozdílech, které si asi při začátku kolice nikdo nevšiml (haha) a malém poklesu ve volebním průzkumu. Spíše bych však řekl, že KDU-ČSL brzy rozpoznala STAN jako nevhodného partnera a ze spolupráce na poslední chvíli vycouvala. Nakonec KDU-ČSL získala 5,8 % a STAN 5,18 %.

STAN je tedy ochoten oportunisticky kandidovat s pravicově tradiční TOPkou, s pirátskými ultra levicovými progresivisty i s křesťanskými lidovci.

A závěr?

Z uvedeného plyne, že Starostové a nezávislí za pár let své existence promiskuitně vystřídali několik politických partnerů, pokud se z nich dalo něco vytěžit. Nyní je na řadě hlavně ODS. Potkat takového nesolidního partnera v životě nikdo nechce. A nemusím vůbec nic psát o šifrovaném telefonu, který za Rakušana STAN uhradili, ani o kauze Dozimetr, ani vazbách na našeho největšího zločince R. Krejčíře, Redla, atd. Místo „Dále od hradu dále, ať vás nepotká neštěstí nenadálé!“ by si ale každá strana (či hnutí) měla včas uvědomit, že v politice nově platí: „Dále od STANu dále, ať vás nepotká neštěstí nenadálé!“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz