Hlavní obsah
Bydlení

Jak zařídit pracovní stůl pro prvňáčky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: licence Canva

Prázdniny jsou pomalu za námi a některé rodiče čeká příprava dětí na jejich první školní den. Vaši ratolest čeká po prázdninách nová etapa života, kdy zasedne do školních lavic.

Článek

Bude to něco nového, jiného, než doposud a vy doufáte, že to vaše dcera nebo syn dobře zvládne. Aktovku, pouzdro a další výbavu už máte nakoupenou, zbývá zařídit pracovní kout. K této události se váže mnoho emocí, ale také povinností, ze začátku hlavně pro rodiče.

Se školní docházkou souvisí nejen pořízení velkého množství školních potřeb, ale mělo by nezbytně dojít k obměně celého dětského pokoje. Pokud máte doma budoucího prvňáčka, potřebujete vyřešit otázku, kde si bude dělat domácí úkoly. Dětský pokoj pro prvňáčka musíme zařídit tak, aby se mu dobře učilo, hrálo i zdravě spalo. Vaše dítě nastoupí už za pár dní do první třídy, máte nejvyšší čas zařídit pro něj pracovní koutek, protože úkoly se u kuchyňského stolu moc dobře psát nedají.

Jak tedy vybrat správný psací stůl, židli, lampičku a další nezbytnosti? Prvňák má totiž úplně jiné potřeby než dítě chodící už do školy. Pokud vhodným způsobem usnadníte potomkovi nástup do školy, naučíte ho tím správným pracovním návykům, které mu pomohou k lepším známkám a lepší známky dítěti zaručí lepší šanci v dospělém životě.

Pracovní stůl je nejdůležitější

Základem pracoviště bude vždy stůl a podle stolu vybereme i židli. Psací stůl by rozhodně měl mít dostatek úložných prostor, kam přijdou psací potřeby i další školní pomůcky. Pokud stůl úložný prostor nemá, dá se nahradit pojízdným kontejnerem se zásuvkami a poličkami nad stolem. Vše se odvíjí od prostoru, který máme k dispozici, ale v zásadě spolu musí židle a stůl výškově ladit, aby dítěti bylo zajištěno co největší pohodlí a předešlo se tak nevhodným sedacím návykům. Dětský pokoj pro prvňáčka musíme zařídit co nejlépe dovedeme.

Zatím postačil vašemu dítku nějaký malý stolík na kreslení a hraní, nyní už je to málo. Dítě se teprve učí soustředit a studovat, potřebuje klid, a to mu zaručí jeho studijní koutek. I když tam budete muset být s ním a s úkoly a učením mu budete muset pomáhat, je dobré jej zvykat učit se v klidu u stolu. Prvňáček bude od září potřebovat psací stůl, na kterém bude moci psát, číst, i malovat. Proto velikostně musí stůl těmto potřebám odpovídat. Zde přijdou na řadu úložné prostory, malý školák má mít veškeré školní sešity a knížky ihned po ruce s tím, že si je může sám schovat. Všechny úložné prostory využije na pracovní potřeby, sešity, pravítka a ostatní školní potřeby.

Při výběru dětského psacího stolu je nutné sledovat několik zásadních bodů. Výška stolu musí odpovídat výšce dítěte a totéž platí i v případě židle. Stůl by měl mít také dostatečně velkou pracovní plochu, minimálně 120 × 60 centimetrů. Optimální výšku nastavení určíme tak, že při sezení má mít dítě srovnaná záda a nohama se musí dotýkat podlahy. Musíme myslet na to, že děti rychle rostou. Vhodné řešení nabízí tzv. rostoucí psací stoly, kde lze regulovat výšku i sklon pracovní desky. Spolu s výškově nastavitelnou židlí můžeme dětské pracovní koutky pořídit v celkem příznivých cenových relacích.

Jednou z vhodných možností psacího stolu pro prvňáčky je rostoucí stůl. Jak děti rostou, je nutné jejich měnícím se potřebám přizpůsobovat vybavení dětského pokoje. Rostoucí stoly se dají nastavit od 50 cm, což je výška desky, která vyhovuje většině prvňáčkům. Pro děti se výška stolu pohybuje v rozmezí 50 až 75 cm. Stůl od samého začátku umístíme v dětském pokoji, aby se dítě učilo samostatnosti už od prvních dnů ve škole. Rostoucí stůl je vhodné doplnit odpovídající rostoucí židli. Varianta řešení kombinace rostoucího stolu a variabilní židle je dlouhodobá.

Vhodně zvolený stůl a židle vydrží po téměř celou dobu studia základní školy, někdy dokonce i déle. Volba kombinace rostoucího stolu a židle zajistí nejlepší ergonomii sezení našeho školáka. Dítě by mělo mít židli tak vysoko, aby mělo lokty položené na pracovní desce stolu. Rostoucí židle zajišťují dětem pevnou oporu v zádech a zároveň podložení nohou, ty nesmí být volně ve vzduchu kvůli snížení tlaku okraje sedáku na cévy nohou. Sedák židle má být pro větší pohodlí čalouněný a polstrovaný, starou kancelářskou nebo dokonce kuchyňskou židlí dítěti rozhodně nedávejte.

K rostoucím stolům jsou vhodné kontejnery, které jsou opatřeny sedací plochou. Pokud dítě potřebuje pomoc rodičů, dá se využít jako sedátko a není nutné pořizovat další nábytek na úkor prostoru dětského pokoje. Stůl umístěte nejlépe u okna tak, aby na něj denní světlo dopadalo zepředu, také pamatujte na to, zda máte doma praváka, nebo leváka. Nechceme, aby si dítě při práci stínilo. V ideálním případě je vhodný i mírný sklon pracovní desky stolu, u které se sedí rovně a dítě nemá tendenci sedět s lokty široko od sebe.

Dětský psací stůl s pevnou výškou má pracovní plochu umístěnou ve výšce 75 cm, a to je pro prvňáčka moc vysoko. Musí se pak zvolit židle, která dítě ke stolu vyzvedne. Typ těchto židlí už v domácnosti většinou bývají, protože se využívají jako jídelní židličky pro nejmenší děti. Stůl je také umístěn v dětském pokoji ihned od nástupu do školy a to protože, jak píši výše, podporuje samostatnost dětí. Pro některé prvňáčky je volba dřevěné pevné židle vhodnější než varianta s otočnou židli. Při volbě stolu a židle musíme především vycházet z toho, jak se má správně sedět. Zde je na místě obětovat kousek hezkého designu pro zdravé sezení dítěte. Doporučuji volit spíše střídmý a nadčasový design, který poroste spolu s prvňáčkem.

Prvňáčci potřebují při psaní domácích úkolů často pomoc a nezřídka také dohled. V tomto případě se židle pro prvňáčka volí úplně stejně jako při použití psacího stolu s pevnou výškou a typicky poslouží židle jaká už doma je. Toto řešení vás při nástupu do školy nic nestojí. Ale hned jakmile dítě získá první pracovní návyky je vhodné přejít na variantu psacího stolu v dětském pokoji. A to z důvodu učení se větší samostatnosti a zodpovědnosti.

Nezapomeňte na funkční prostory

V pokoji školáka je nutné zajistit poličky a jiné úložné prostory na školní potřeby, větší nároky budou i na umístění oblečení. Zvažte, zda je současná šatní skříň dostatečně velká pro potřeby budoucího školáka. Nesmí se zapomenout na nějakou nádobu na tužky, pera a nejčastěji používané předměty. Nesmí chybět ani stolní lampička. Se správným osvětlením se dítě vydrží déle soustředit, vhodné jsou žárovky o intenzitě světla 400 až 600 lumenů s chladnější barvou. Výhodou bude, když bude mít lampička klips, a bude se tak moci přemisťovat podle potřeby. Dětem stačí jednoduchá pracovní lampička, designové osvětlení musí tentokrát ustoupit funkčnosti.

Vhodné je i umístění nástěnky, na kterou lze vyvěsit rozvrh všech školákových činností. Moderní alternativou jsou interaktivní speciální popisovací nátěry, které promění každý hladký povrch v dětském pokoji v popisovací či magnetickou tabuli. Vytvoříte tak čistý, ultra moderní prostor, který oživí prvňáčkův dětský pokoj. Speciální popisovací nátěry lehce smažete a dítě bude mít potřebný komfort. Magnetický popisovatelný nátěr na tzv. chytrou zeď se určitě bude líbit budoucímu školákovi i rodičům.

Při psaní domácích úkolů potřebujeme dostatečný prostor kolem sebe a nepotřebuje žádné rušivé elementy, odpadkový koš umístěte v blízkosti psacího stolu. Výbava školáka je velká a rozhodně se bude dětem prostor lépe udržovat, když budou mít vše potřebné při ruce. Poblíž stolu se budou hodit i háčky, na které si může pověsí nejen aktovku, ale i batoh nebo pytlík.

Jak si poradit s prostorem

Pokud je dětský pokoj velký a prostorný, pracovní koutek zařídíme mnohem snáze, ale je-li pokoj menších rozměrů, budeme mít se zřizováním trošku více práce. Možným řešením pro menší dětské pokoje jsou patrové postele, které nabízejí prostor pro spaní, úložnou skříň, psací stůl, variabilní prostory a poličky v jednom kusu nábytku. Méně nábytku vyžaduje menší náročnost na prostor. Nezapomínejte na volný čas a relaxací, protože ač školák, přesto také malé dítě, které si pořád potřebuje hrát. Vhodné je v dětském pokoji vytvořit pracovní i hrací koutek.

Je velice důležité, aby se dítěti v pokojíku líbilo, nechte ho, aby se do jeho zařizování zapojilo. Berte ohled na jeho vkus a oblíbené barvy i styl, nechte ho samostatně vybrat koberec, barvu stěn nebo poličky. Dnes je běžné, že děti sedí u stolu až devět hodin denně, a to je důvod, proč by jejich pracovní stůl a židle měly padnout jako ulité. Rostoucí nábytek zvolme kvalitní, bezpečný a v neposlední řadě ergonomický tak, aby podporoval zdravý vývoj dětského těla.

Výrobci dětského nábytku

Německá značka Moll je absolutní světovou špičkou ve výrobě rostoucího nábytku, disponuje maximální funkčností, propracovanou ergonomií a bezkonkurenční kvalitou. Rostoucí nábytek Mayer nabízí pěkný design i kvalitu. Výrobce dětských židlí a stolů Mayer CZ se na českém i zahraničním trhu pohybuje již více než 20 let.

Přeji zdařilé zařízení pracovního stolu a spokojené prvňáčky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz