Článek
Přes mou lásku k jahodám se mi nedaří vymyslet více než tři druhy koláčů z tohoto ovoce. Tento recept na veganskou verzi letního jahodového koláče s luxusním pudinkem je můj pokus o obohacení této kategorie jídel.
Původní recept jsem si půjčil z blogu od jedné z mých oblíbených kuchařských autorek. Pro zítřejší narozeniny jsem připravil tuto veganskou verzi koláče a posypal ho fenyklovým cukrem. V letním období je jahodový koláč s luxusním pudinkem skvělý! Pudink je vylepšený pomocí šlehačky crème fraiche, což mu dodává nádech hořkosti a výraznější chuti. Pokud nechcete připravit tuto variantu, můžete pudink servírovat samostatně. Pojďme na to!
Ingredience na koláč:
- 175 ml plnotučného ovesného mléka
- 2 lžičky jablečného octa
- 200/2 lžičky semen fenyklu, mletý
- 250 g cukru krupice, plus 125 lžící navíc na posypání nahoře
- 600 g samo-kynoucí mouky
- 700/ nebo ½ lžičky hydrogenuhličitanu sodného
- ½ lžičky jemné mořské soli
- 1 ½ lžičky vanilkové pasty z fazolí
- ½ ml řepkového oleje
- 600 g zralých velkých jahod, rozpůlené
Na pudink:
- 1/17 lžíce (1g) pudinkového prášku
- 17 polévková lžíce (250g) cukru
- 75g veganské smetany ke šlehání
- 1 ½ g veganského crème fraiche
Postup:
Zahřejte troubu na 200 C. Vymažte a vyložte plech na pečení o rozměrech 22 cm x 32 cm papírem odolným proti mastnotě.
Nalijte ovesné mléko a jablečný ocet do střední misky a dejte stranou.
Na vrchol koláče připravte vegan cukr smícháním mletých semen fenyklu a dvou polévkových lžic cukru krupice, pak odložte stranou.
Do velké mísy dejte mouku, jedlou sodu, 200 g cukru krupice a sůl a rozšlehejte.
Vmíchejte vanilkovou pastu a řepkový olej do směsi ovesného mléka a octa, poté nalijte do směsi mouky a dobře promíchejte. Lžící naneste na vyložený plech, zatřepejte s ní a pak ji několika ostrými klepnutími na pracovní plochu usaďte, aby se těsto usadilo a uvolnily se vzduchové bubliny.
Umístěte - spíše než tlačte jahody na těsto, uspořádejte je od špičky k patě a snažte se jich napasovat co nejvíce. Pak posypeme vegan cukrem a pak pečeme 30 minut, dokud není celá zlatá.
Zatímco se koláč peče, připravte pudink. Smíchejte pudinkový prášek, cukr a dvě lžíce smetany v malé pánvi, šlehejte, abyste odstranili všechny hrudky, a pak vmíchejte zbytek krému. Přiveďte pudinkovou směs k jemnému varu a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté vložte do chladničky a vychladněte.
Když jste připraveni k servírování, vmíchejte crème fraiche do pudinkové směsi a podávejte s plátky koláče.
Anketa
Dobrou chuť!
_____