Hlavní obsah
Jídlo a pití

Veganský recept na letní jahodový koláč s luxusním pudinkem

Foto: Congerdesign, licence Canva

Děj se odehrává v kuchyni a hlavním hrdinou jsi Ty. To, co vegani dělají, je často předmětem skvělých příběhů a tento není výjimkou. Jde o to, že vegani si, stejně jako ostatní, občas musí poradit s chutí na něco sladkého. Jahody jsou výborná volba.

Všechno je to jen otázkou výběru správných ingrediencí. Pečení je zábava, když zjistíte, že něco, co je zdravé a ještě k tomu šetrné, může být taky vynikající. A věřte mi, mohou být lepší než klasické.

Článek

Přes mou lásku k jahodám se mi nedaří vymyslet více než tři druhy koláčů z tohoto ovoce. Tento recept na veganskou verzi letního jahodového koláče s luxusním pudinkem je můj pokus o obohacení této kategorie jídel.

Původní recept jsem si půjčil z blogu od jedné z mých oblíbených kuchařských autorek. Pro zítřejší narozeniny jsem připravil tuto veganskou verzi koláče a posypal ho fenyklovým cukrem. V letním období je jahodový koláč s luxusním pudinkem skvělý! Pudink je vylepšený pomocí šlehačky crème fraiche, což mu dodává nádech hořkosti a výraznější chuti. Pokud nechcete připravit tuto variantu, můžete pudink servírovat samostatně. Pojďme na to!

Ingredience na koláč:

- 175 ml plnotučného ovesného mléka

- 2 lžičky jablečného octa

- 200/2 lžičky semen fenyklu, mletý

- 250 g cukru krupice, plus 125 lžící navíc na posypání nahoře

- 600 g samo-kynoucí mouky

- 700/ nebo ½ lžičky hydrogenuhličitanu sodného

- ½ lžičky jemné mořské soli

- 1 ½ lžičky vanilkové pasty z fazolí

- ½ ml řepkového oleje

- 600 g zralých velkých jahod, rozpůlené

Na pudink:

- 1/17 lžíce (1g) pudinkového prášku

- 17 polévková lžíce (250g) cukru

- 75g veganské smetany ke šlehání

- 1 ½ g veganského crème fraiche

Postup:

Zahřejte troubu na 200 C. Vymažte a vyložte plech na pečení o rozměrech 22 cm x 32 cm papírem odolným proti mastnotě.

Nalijte ovesné mléko a jablečný ocet do střední misky a dejte stranou.

Na vrchol koláče připravte vegan cukr smícháním mletých semen fenyklu a dvou polévkových lžic cukru krupice, pak odložte stranou.

Do velké mísy dejte mouku, jedlou sodu, 200 g cukru krupice a sůl a rozšlehejte.

Vmíchejte vanilkovou pastu a řepkový olej do směsi ovesného mléka a octa, poté nalijte do směsi mouky a dobře promíchejte. Lžící naneste na vyložený plech, zatřepejte s ní a pak ji několika ostrými klepnutími na pracovní plochu usaďte, aby se těsto usadilo a uvolnily se vzduchové bubliny.

Umístěte - spíše než tlačte jahody na těsto, uspořádejte je od špičky k patě a snažte se jich napasovat co nejvíce. Pak posypeme vegan cukrem a pak pečeme 30 minut, dokud není celá zlatá.

Zatímco se koláč peče, připravte pudink. Smíchejte pudinkový prášek, cukr a dvě lžíce smetany v malé pánvi, šlehejte, abyste odstranili všechny hrudky, a pak vmíchejte zbytek krému. Přiveďte pudinkovou směs k jemnému varu a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté vložte do chladničky a vychladněte.

Když jste připraveni k servírování, vmíchejte crème fraiche do pudinkové směsi a podávejte s plátky koláče.

Anketa

Recept na veganský letní jahodový koláč s luxusním pudinkem ?
- znám, je výborný
100 %
- hned se pustíme do pečení
0 %
- recept vůbec nezaujal
0 %
- nemám smysl pro legraci, pochopení pro vegany
0 %
- až budeme mít čerstvé jahody, tak 100 % vyzkoušíme
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Dobrou chuť!

_____

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz