Hlavní obsah
Satira

Česká fotbalová reprezentace na EURO ’24: Triumf, či tragédie? Barák a Hašek chystají žaloby na UEFA

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

EURO 2024 se oprávněně stalo sportovním hitem tohoto roku. A jak se zdá, Česká republika má důvod k oslavám.

Článek

Alespoň podle některých fanoušků a politiků na sociálních sítích, kteří vehementně tvrdí, že naše fotbalová reprezentace vlastně uspěla. Jak by ne, vždyť my ten šampionát vlastně málem vyhráli, kdyby nás nepoškodili rozhodčí a soupeři.

Hráči jako Barák a Coufal, kteří se v zápasech sotva smysluplně dotkli toho kulatého nesmyslu, jsou nyní oslavováni jako hrdinové. „Nejde přece jen o góly a body, ale o snahu a účast,“ prohlašuje nejeden dotovaný rozumbrada na svém Twitteru. Připomíná to slavnou woke kulturu, kde každé dítě dostane medaili za účast, aby se náhodou necítilo ukřivděně.

Sociální sítě v ohni chvály

Na českých a moravských sociálních sítích se to hemží příspěvky typu „Naši kluci bojovali do posledního dechu“ nebo „Jsem na vás hrdý, i když jste skončili poslední“.

Prezident republiky dokonce navrhuje státní vyznamenání za hrdinství pro Tondu Baráka, že svým vyloučením podpořil teamového ducha české repre. Historici ho přirovnávají k prezidentu E. Benešovi, který též opustil svůj národ, když mu bylo nejhůře.

Medaile za účast

Ministr školství, mládeže a tělocviku Mikuláš „Maják - jedu do Hajan“ Bek navrhuje , aby UEFA přehodnotila svůj přístup a ocenila všechny týmy medailemi, bez ohledu na výsledky.

„Proč bychom měli stresovat naše hráče soutěživostí a tlakem na výsledky?“ ptá se trenér národního týmu Ivan Hašek.

„Zaslouží si ocenění jen za to, že jsou ochotni reprezentovat naši zemi. Vždyť fotbal je přece hlavně o zábavě, ne?“ Dodala ministryně obrany Černochová z pravicové woke strany ODS.

Žaloba na UEFA?

Advokáti A. Baráka a I. Haška (trenér) zvažují žalobu na UEFA za nerespektující přístup a psychickou újmu.

„Je absolutně nepřijatelné, abychom byli vystaveni takovému stresu a kritice,“ prohlásil Barák na tiskové konferenci. „Cítíme se emocionálně vyčerpaní a nedocenění. Je načase, aby se fotbal stal inkluzivnějším a empatickým sportem.“

A co fanoušci?

Fanoušci jsou rozděleni. Někteří se ztotožňují s novým trendem a oslavují hráče za jejich „statečný výkon“. Jiní (hlavně z tábora dezolátů a zahrádkářů) se však nemohou ubránit smíchu a sarkasmu.

„Je to jako říkat, že jsem úspěšně absolvoval maraton, protože jsem se přihlásil a uběhl první kilometr,“ směje se 86 letý Luboš Z. z Ostravy, které mu to politicky nemyslí a navíc si neváží skutečnosti, že si již dva roky může v klidu užívat starobního důchodu. Navíc důchodu předvídatelného, alespoň dle judikátů ústavního soudu, nicméně to je námět zase na jinou satirickou glosu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz