Hlavní obsah
Satira

Vláda uznala požadavky stávkujících škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kopřiva

třída základní školy

Málokdo čekal takový obrat na poslední chvíli. Předseda vlády a ministr školství dospěli k zásadnímu rozhodnutí těsně před koncem roku 2023. Na školství jim záleží, jde přeci o budoucnost naší země.

Článek

„Spím či bdím?“ Opravdu jsem si nebyl jist, když jsem ráno 31. 12. sledoval proslov našeho pana premiéra, který se nečekaně týkal jedné z priorit současné vlády, tedy školství. „Vážení spoluobčané, milí žáci, rodiče, zaměstnanci škol. Ani během vánočních svátků naše vláda nelenila. Sešel jsem se na čerstvém horském vzduchu, který, jak všichni víme, osvěžuje mysl, ještě jednou s Mikulášem (myšleno Bekem) a dospěli jsme ke konečnému řešení financování českého školství tak, aby výsledek byl opravdovým přínosem pro budoucnost České republiky, o což nám šlo vždy. Nebylo pak těžké přesvědčit zbytek vlády, s radostí nás podpořili, a tak teď mohu s úlevou sdělit, na čem jsme se dohodli.“

A pak to začalo! „Na školství rozhodně šetřit nebudeme,“ pokračoval předseda vlády. „Sliby dodržíme, učitelé dostanou 130 % průměrné mzdy, ale počítané z roku 2023. A navýšíme i platy ostatních pedagogických i nepedagogických zaměstnanců škol. Maximální počet hodin, které školy mohou učit, se samozřejmě měnit nebude, na kvalitě výuky nám záleží! A školy, které učí inovativně a vytvářejí pro naše žáky příjemnou a inspirativní atmosféru, dostanou od státu výrazný finanční bonus. Potřebná data nám dodá česká školní inspekce.“ A pak zaměstnancům škol poděkoval, popřál jim vše nejlepší do nového roku a předal slovo ministru školství.

A ten navázal: „Děkuji všem stávkujícím školám, otevřeli jste nám oči. Donutili jste nás k sebereflexi. Výsledkem je návrh přednesený mým předřečníkem. Víte, vše nakonec vyřešilo pár miliard, a dejte si na misku vah na jednu stranu oněch několik miliard a na druhou budoucnost naší země. V příštích letech nás čekají rovněž masivní investice do zázemí škol včetně budov, chceme vytvářet našim dětem ty nejlepší podmínky pro vzdělávání. Je nedůstojné, aby se naši žáci museli vzdělávat ve stejných podmínkách jako jejich babičky a dědové.“ Pak ještě zmínil, jak odolali spolu s premiérem tlaku ekonomických poradců, kteří doporučovali celé školství zprivatizovat, což by prý bylo finančně nejlepší řešení, popřál vše nejlepší do nového roku, rozloučil se a odešel.

Konec dobrý, všechno dobré? Kéž by, právě jsem dostal odpověď na mou původní otázku. Probudil jsem se… No nic, vše nejlepší do roku 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz