Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Konec školníků v Čechách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kopřiva

škola

Od září 2025 mají nepedagogy ve školách platit zřizovatelé. Ušetří se tím? Je už všem jasné, jak tato změna proběhne? Mají profese jako školník či uklízečka ve škole vůbec nějakou perspektivu?

Článek

Z ministerstva školství přichází jasné sdělení: od září 2025 již nebudeme platit nepedagogické zaměstnance škol. O platy školníků, uklízeček, účetních, kuchařek a mnoha dalších nepedagogů se postarají jejich zřizovatelé, většinou obce. Takový je i plán vlády. Celý je postaven na aktuální politické dohodě, že se stát vzdá části příjmů ze sdílených daní, která po legislativní změně zákona o rozpočtovém určení daní přejde do rozpočtů obcí či krajů, a to podle počtu dětí, žáků či studentů ve školách. V roce 2025 má jít o 10 miliard korun, v roce 2026 již o 33 miliard.

Na ministerstvu školství mají z plánované změny radost, protože stát neumí činnosti nepedagogů normovat, což je pochopitelné, protože každá škola je jiná, jak stavebně, tak i svými potřebami. Mají mít z chystané změny radost i samotní nepedagogové? Pojďme to trochu rozebrat.

Co mě hodně zaráží, a jistě nebudu sám, je fakt, že celý plán převodu nepedagogů na obce a kraje stojí na hliněných nohou. Legislativa, která by vše mohla umožnit, má být přijata nejspíše v únoru 2025. Pokud se tak nestane, pojede se „postaru“, ale bez peněz v rozpočtu. Něco se případně najde ve státních rezervách, bude to oněch potřebných 10 miliard? Pochybuji, z tohoto hlediska by bylo fajn, aby vláda ještě v únoru fungovala a nápad převodu nepedagogů na zřizovatele měl stále podporu 101 poslanců.

Co může znervózňovat obce a kraje je skutečnost, že zatím nebyl zveřejněn mechanismus, jak chce vláda slíbených 10 miliard ke zřizovatelům dostat. Ano, navýší se rozpočtové určení daní na žáka, to víme. Dnes činí u mateřských a základních škol 9 % ze sdílených daní pro obce. Bude to tedy 10 %? Nebo 11 %? A v jaké oblasti se pak procenta uberou? Ono jich bude vždy dohromady 100. Nebo to bude celé vypočítáno jinak? A může si být vláda jistá, jakou částku z daní bude pro stát, kraje a obce dělit? Kde se bere ta jistota, že se dostanou k sumě 10 miliard? Nechme se tedy překvapit, nic jiného nám nezbývá.

Ať již to bude tak či onak, vždy se bude jednat o finance, které přerozdělí stát. Nyní si je nechává a objevují se, tedy v neúplné podobě v případě letoška, v rozpočtu ministerstva školství. Od září stejný díl „státních“ peněz připadne zřizovatelům. Zdá se, že je to prašť jako uhoď. V čem je tedy přínos této změny? No přeci v očekávané efektivitě, ta by měla do budoucna přinést tak požadované úspory. Zřizovatel by měl do škol „vidět“, měl by být schopen posoudit a rozhodnout, kolik uklízeček a kuchařek každá škola potřebuje, zda účetní a školník a další nepedagogové mohou být sdílení pro více škol, nebo je možné je zcela či částečně nahradit externí službou. A zřizovatel to bude muset udělat, protože to celé bude financovat. Bude tedy zachován současný počet nepedagogů? Pochybuji, to by přeci nebylo efektivní. Zhruba před rokem se kvůli těmto lidem ve školách stávkovalo. A mají dnes jistotu, jak to s nimi bude? Nu, nemají…

Ministerstvo školství připraví standard, jak se mají zřizovatelé chovat. Ten bude pro obce a kraje samozřejmě nezávazný. Přístup každého zřizovatele bude asi jiný a platný většinou 4 roky, tedy právě jedno volební období. Velké problémy lze očekávat zejména u škol s nízkým počtem žáků. Již dnes na takové školy často obec doplácí, pravděpodobně bude muset sahat ještě hlouběji do kapsy. Malé školy ale mají problémů mnohem víc a ministerstvo školství mnohokrát zmínilo, jak se díky nim celý školský systém prodražuje. Tak třeba zaniknou, na ministerstvu pravděpodobně nikdo plakat nebude.

Neznám školu, kde by měli zbytečnou uklízečku nebo kuchařku, kde by účetní nebo sekretářka neměla co dělat, školu, která by nepotřebovala školníka. Tito nepedagogové nežijí ve vzduchoprázdnu, jsou součástí školního života, pomáhají dětem, jsou potřební a užiteční, dělají mnoho věcí nad rámec povahy jejich práce. Dohlíží na žáky, najdou jim bačkoru, mikinu, poradí, usmějí se, pomohou ošetřit úraz a mnoho dalšího. Jestli se blíží doba, že místo školníka navštíví školu jednou týdně městem nasmlouvaný instalatér nebo technické služby, místo uklízeček přijde odpoledne úklidová firma, místo vrátné budou všude čipy, účetní budou převeleny na radnici nebo úřednice z města jejich práci převezmou, místo vaření ve školních jídelnách se bude strava dovážet a žákům pouze vydávat, bylo by vhodné to nepedagogům říct na rovinu. Nechávat je v nejistotě? To je snad na hraně šikany. Věřte, že nikdo ze zástupců zmiňovaných profesí se nemůže cítit v komfortní zóně.

Věřím, že tak daleko zefektivnění systému nedojde, že většina zřizovatelů chápe potřeby škol a zejména jejich žáků, o které jde ze všeho nejvíc. Je škoda, že se nenajdou peníze pro učitele i bez tohoto převodu nepedagogů. Pokud jsou mé obavy plané, budu jenom rád. Jsem ale přesvědčen, že rozptýlit obavy zřizovatelů a hlavně obavy nepedagogických zaměstnanců škol, je úkol ministerstva školství a celé vlády. A už by s tím rozptylováním měli začít, pokud vědí, jak na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz